epikoinonia@epikoinonia.info

Η συνέχιση της επιτυχίας της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης – και στην μετά καραντίνα εποχή –

 

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη

Ειδική Φοροτεχνικός

Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών

mfilothei@yahoo.gr

 

Και η επόμενη μέρα ήρθε, δεν έχουμε λοιπόν παρά να αντικρύσουμε με ηρεμία την κοινωνική ευθύνη που όλοι φέρουμε. Αν ιχνηλατήσουμε με προσοχή και σκέψη τις κινήσεις μας, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες και καλές προοπτικές ώστε να λυθούν προβλήματα που συναντάμε αυτή τη μέρα , στον τομέα της οικονομίας, της υγείας, της ναυτιλίας, του τουρισμού, του αθλητικού και του καλλιτεχνικού χώρου. Τα προβλήματα αυτά για να τα προσπεράσουμε θα χρειαστούμε αρωγό την τεχνολογία , την ομαδική κίνηση και την συλλογική στήριξη ώστε να θωρακιστούμε μακριά από τον φόβο και την αποτυχία.

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας καθιστά επιτακτική την ανάγκη διαμόρφωσης δημόσιου και ουσιαστικού λόγου όπου μέσα από εποικοδομητικές συζητήσεις, και όχι απλές αντιπαραθέσεις θα δοθούν απαντήσεις στις καινούριες απαιτήσεις , τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των πολιτών.

Όλους τους πολίτες, με διαφορετικό τρόπο τον καθένα, σε προσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο μας έχει επηρεάσει αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση. Οφείλει το κράτος να παρουσιάσει αλλαγές προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία.

Στόχος όλων μαζί αλλά και του καθένα μεμονωμένα πρέπει να είναι η ουσιαστική προσπάθεια επανεκκίνησης της εθνικής μας οικονομίας. Εμείς μπορούμε να κερδίσουμε χαμένο έδαφος γρηγορότερα από άλλες χώρες αναδεικνύοντας εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του έμψυχου δυναμικού της πατρίδας μας .

Ένα εξαιρετικά σπουδαίο μέτρο στήριξης είναι η επιστροφή του 25% του ποσού , που εφαρμόζεται στις έγκαιρες πληρωμές όπως στην πληρωμή του ΦΠΑ, επίσης έχουμε μείωση του 25% στην έγκαιρη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών κτλ

Ορισμένες προτάσεις που πρέπει να εξεταστούν , είναι κατά την γνώμη μου οι ακόλουθες.

Να μηδενιστούν όλοι οι τόκοι σε όλες τις δόσεις δανείων που οι πολίτες οφείλουν να κρατούν ενήμερα, και ανάλογα τον χρόνο λήψης του δανείου να γίνει και κούρεμα στο αρχικό κεφάλαιο. Να δοθούν επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις και τους επόμενους μήνες , ακατάσχετες και αφορολόγητες , ώστε οι πολίτες μέσω προγραμμάτων και επιδοτήσεων να ασκήσουν επιχειρηματική δράση.

Φέτος , στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να μην ζητηθεί από καμία επιχείρηση , να πληρώσει τέλος επιτηδεύματος. Παρόλο που σιγά σιγά επανέρχεται η λειτουργία των επιχειρήσεων, να δοθούν χρήματα για την στήριξη του ενοικίου τους, ώστε και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να μην ζημιωθούν, αλλά και οι επιχειρηματίες να ελαφρυνθούν.

Για αυτή την περίοδο, μέχρι να ξεπεραστούν οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες και οι πολίτες να πάψουν να φοβούνται να διαθέσουν το εισόδημά τους στην αγορά , να γίνει μείωση του ΦΠΑ, σε όλα τα είδη, σε κάποια έχει είδη εφαρμοστεί.

Το μυστικό κάθε επιτυχημένου μέτρου είναι ο υψηλός βαθμός ανταποδοτικότητάς του για το κράτος. Ο κορωνοϊός , παρόλα τα προβλήματα που δημιούργησε , σε κάποιους έδωσε την ευκαιρία να ανοίξουν επιχειρήσεις και να δημιουργήσουν . Αυτή τη στιγμή , χωρίς να το περιμέναμε πριν καιρό, παράγουμε π.χ. μάσκες.

Το κράτος πρέπει να δώσει ευκαιρίες στους πολίτες να κάνουν επενδύσεις γρήγορα. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ώστε να χρησιμοποιηθούν οι αξιόλογοι επιστήμονες της χώρας μας .

Ακόμα και η δημιουργία ενός καλύτερου οδικού δικτύου, είναι σημαντική κίνηση διότι θα απασχοληθεί ανθρώπινο δυναμικό και κατόπιν θα γίνεται πιο εύκολα η μετακίνηση των πολιτών.

Και φυσικά οφείλουμε να μην παραλείψουμε τα νέα μέτρα στήριξης που είναι άμεσα εφαρμόσιμα με βάση τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα ενισχυθεί με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ και έως το τέλος του επόμενου μήνα θα καλύπτεται πλέον το 60% των εργοδοτικών εισφορών σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο η επιδοτούμενη αυτή ενίσχυση θα δοθεί και τους επόμενους δύο μήνες, δηλαδή τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Για το τμήμα των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που αναφέρονται στους μήνες από Μάρτιο έως Σεπτέμβριο θα υπάρξει η δυνατότητα να γίνει εξόφλησή τους από 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με μειωμένο επιτόκιο από το 2021. θα αυξηθεί τελικά ο αριθμός των δόσεων για φόρο εισοδήματος και για ΕΝΦΙΑ. Για τα φυσικά πρόσωπα οι δόσεις θα είναι 8 μηνιαίες αντί 3 διμηνιαίων, για τις εταιρείες οι δόσεις θα είναι 8 από 6 και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων 6 αντί 5.

Επίσης, όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ τις φετινές υποχρεώσεις θα έχουν άμεση έκπτωση φόρου 2% !

Το παρελθόν θα συνεχίσει να ενυπάρχει ως μνήμη και εμπειρία αλλά το μέλλον, στα χέρια μας είναι να το κάνουμε να αναδύεται ως προσδοκία για κάτι πολύ καλύτερο.

Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε !!

 

Φιλοθέη Μακριδάκη

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Τηλ.: +30 2107700210  Κιν.: +30 6944710019

 414 total views,  3 views today