Αναδρομή στη δεκαετία του ’60 – Τα αδέλφια Βαρδάκη: Άρθρο της Σοφίας Τριανταφύλλου

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Ο Θανάσης και ο Μανόλης Βαρδάκης.

 

Γράφει η Σοφία Τριανταφύλλου

Μέλος της Π.Ε.Λ.

(Πανελλήνια  Ένωση Λογοτεχνών)

email: sofiarose1900@gmail.com

 

Στο γήπεδο της Νήαρ Ηστ (1967). Από αριστερά Μανόλης Βαρδάκης, Κυριάκος Πιπιλικάκης, Κώστας Τιμπζής.

 

 

Το έργο στο Εκλαίρ είχε τελειώσει και ο Θανάσης έβγαλε από πάνω του το λουρί που κρατούσε τον ξύλινο ταμπλά με τα σάμαλι, τους πασατέμπους και τις γκαζόζες. Οι πενταροδεκάρες της πληρωμής κουδούνιζαν στην τσέπη του. Απ’ έξω τον περίμενε ο μεγάλος του αδελφός, ο Μανόλης.

-Εγώ όταν μεγαλώσω θα γίνω αναβάτης! του είπε μόλις τον είδε στην είσοδο

Μπα! Πως σου ‘ρθε πάλι αυτό μικρέ!

-Είδα μια ταινία που έδειχνε τα άλογα που έτρεχαν στον ιππόδρομο

-Εμ! έτσι μισή μερίδα που είσαι, τι άλλο να γίνεις; τον πείραξε ο αδελφός του. Άντε τώρα να πάμε σπίτι γιατί μας περιμένει η μάνα.

-Εγώ θα γίνω αναβάτης! ξανάπε την ώρα που όλη η οικογένεια έτρωγε το βραδινό.

-Μάλιστα! ο ένας μου γιος αναβάτης κι ο άλλος ποδοσφαιριστής, είπε η μάνα τους κοιτώντας με αυστηρό βλέμμα τον Μανόλη που περνούσε τις περισσότερες ώρες παίζοντας ποδόσφαιρο.

Κι ύστερα γυρνώντας προς τον άντρα της:

Εσύ τι λες γι αυτά Λάμπρο;

-Τι να πω γυναίκα; Άστα να βρουν το δρόμο τους!

Λίγα χρόνια αργότερα ο 14χρονος Θανάσης Βαρδάκης ήταν ένας από τους τρεις κορυφαίους έλληνες αναβάτες της εποχής. Είχε συμπληρώσει πάνω από 24 πρωτιές!

Το μυστικό του ήταν ότι ποτέ δεν έκοβε ταχύτητα στην τελευταία και πιο επικίνδυνη στροφή της κούρσας πριν το τέρμα, όπως έκαναν οι περισσότεροι. Τα κύπελλα στόλιζαν το φτωχικό του σπίτι στην Καισαριανή κι έκαναν περήφανη τη βουρλιώτισα μάνα του Μαρία Κιβωτού και τον κρητικό πατέρα του Λάμπρο.

Αλλά κι ο μεγάλος αδελφός του, Μανόλης Βαρδάκης, ήδη ξεδίπλωνε το ποδοσφαιρικό του ταλέντο. Σε ηλικία 14 ετών έπαιζε στον Πανιώνιο Καισαριανής και το 1962, στα 16 του χρόνια, ήταν ο μόνος ποδοσφαιριστής της Καισαριανής που έπαιζε στη Μικτή Αθηνών. Το 1965 ήταν στην ομάδα του Εθνικού Αστέρα που τότε ανέβηκε στην Β΄ Εθνική, με προπονητή τον Γιώργο Δαρίβα. Αργότερα, έγινε κι εκείνος προπονητής στη Δυναμό Καισαριανής.

Για τον μικρό αναβάτη όμως, η μοίρα είχε άλλα σχέδια. Ένα χειμωνιάτικο πρωί του 1968,  στο απόγειο της καριέρας του ξεκίνησε με το μηχανάκι του, μια Floreta, να πάει στον ιππόδρομο Φαλήρου για προπόνηση. Κι εκεί στη Λεωφ. Συγγρού, κοντά στον Άγιο Σώστη, ένα φορτηγό που πετάχτηκε μπροστά του, του έκοψε τα νήμα της ζωής σε ηλικία μόλις 16 χρόνων.

Ο Θανάσης Βαρδάκης με τον ξάδελφό του Κώστα Κακάτση και τον ιδιοκτήτη του αλόγου, στον ιππόδρομο Φαλήρου.

Από αριστερά: Γράφας, Βαρδάκης, Σκορδαλέλης (1960).