ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΟΔΩΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

ΘΟΔΩΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

«Πάντα έκανα δημιουργική αντιπολίτευση καταθέτοντας προτάσεις για την πόλη»

Κύριε Ιωαννίδη, πρωτοεκλεγήκατε επικεφαλής παράταξης της δημοτικής αντιπολίτευσης το 1982 και ξαναεκλεγήκατε άλλες πέντε φορές μέχρι τις τελευταίες εκλογές. Τι αποκομίσατε από τη δράση σας με τα κοινά; Μπορεί να προσφέρει κάποιος στην πόλη του και από τη θέση της αντιπολίτευσης;

Οι δυνατότητες προσφοράς από την θέση της αντιπολίτευσης είναι ελάχιστες ιδιαίτερα όταν στη δημοτική αρχή βρίσκονται παρατάξεις με κλειστά αυτιά. Πάντα έκανα δημιουργική αντιπολίτευση καταθέτοντας προτάσεις για τα θέματα που απασχολούσαν τον πόλη. Ελάχιστες έγιναν δεκτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο μέλη του Δ.Σ. της περιόδου 1983-1990, που ανήκαν στην πλειοψηφία, με επισκέφθηκαν μετά από αρκετά χρόνια, και μου είπαν ότι εάν άκουγαν τις προτάσεις που είχα καταθέσει η Καισαριανή θα ήταν διαφορετική.

Προτάσεις μου που έγιναν αποδεκτές: Α. Η λειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας με το ίδιο ακριβώς δρομολόγιο, την οποία υιοθέτησε το 2003 ο τότε δήμαρχος Θανάσης Μπαρτσώκας Β. Η βύθιση της λεωφόρου της Πανεπιστημιούπολης, για την οποία είχαμε συντάξει, σχετική μελέτη, την οποία, παρουσιάσαμε το 2002. Η λύση αυτή υιοθετήθηκε  και από τις  υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις. Γ. Η χρησιμοποίηση του συμβολαίου με το οποίο αγόρασε ο ΟΣΚ 110 στρεμμάτων στο Σκοπευτήριο ως άμυνα στις δικαστικές επιθέσεις της Σκοπευτικής σε βάρος του Δήμου. Η πρόταση υιοθετήθηκε από τον Θαν. Μπαρτσώκα και ο Δήμος πέτυχε  να απορριφθούν δικαστικά, όλες οι παρεμβάσεις της Σκοπευτικής για την διακοπή των εργασιών διαμόρφωσης του χώρου στο σημερινό πάρκο, αφού κρίθηκε, δικαστικά, ότι η κυριότητα του χώρου στον ΟΣΚ.

Με δικές μας παρεμβάσεις δημιουργήθηκαν: Η λαϊκή αγορά. Ποιος αλήθεια ξέρει ότι η λαϊκή αγορά που λειτουργεί στην πόλη μας δημιουργήθηκε από δικούς μου αγώνες με την αρωγή του συνδικαλιστή και συνεργάτη μου Ανδρέα Λετζάκη. Με την επιμονή και τις διαπραγματεύσεις που κάναμε με την συνδικαλιστική ηγεσία των λαϊκών αγορών επιβάλαμε την λειτουργία στην πόλη μας παρά τις αντιδράσεις της τότε δημοτικής αρχής η οποία στη συνέχεια, την εμφάνισε ως δικό της έργο ενώ στους καταστηματάρχες, που θιγόντουσαν  από την λειτουργία της και παραπονιόντουσαν  τους έστελνε σε μένα γιατί είχα την είχα  φέρει εγώ εισπράττοντας την οργή τους! ●Το κατάστημα της Εθνικής στην πόλη μας. Το 1983 ως στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας ενέργησα για να εγκατασταθεί στη λεωφόρο Εθνικής Αντίστασης το υποκατάστημα Καισαριανής. Όταν δημοσιοποίησα στους συμπολίτες μας το γεγονός, ο Αποστόλης Ασημακόπουλος, στέλεχος της τότε δημοτικής αρχής, έστειλε επιστολή στον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας με την οποία ζητούσε να τιμωρηθώ γιατί προσέβαλα την διοίκηση της Τράπεζας! ●Κατασκευάστηκε το γήπεδο Μιχ. Κρητικόπουλος. Στις 7 Ιανουαρίου 1993 είχα κλείσει ραντεβού στην ΓΓΑ με τον υφυπουργό Αθλητισμού Βαγγέλη Μεϊμαράκη για να του αναπτύξω τα προβλήματα αθλητισμού της πόλης μας. Στη συνάντηση αυτή παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Θανάσης Μπαρτσώκας με τον Νίκο Παπαδόπουλο, πρόεδρο του Εθν. Αστέρα. Ο κ. Μπαρτσώκας ζήτησε να γίνει το νέο γήπεδο, όπως του είχε υποσχεθεί ο προηγούμενος υφυπουργός Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Ο κ. Β. Μεϊμαράκης απάντησε ότι δεν υπήρχε γραμμένο στον προϋπολογισμό του Υπουργείο κονδύλι για το έργο αυτό. Τότε ο Θανάσης Μπαρτσώκας σηκώθηκε, εκνευρισμένος, και αποχώρησε μαζί με τον Παπαδόπουλο. Παρέμεινα εγώ και εξήγησα, αναλυτικά, στον υφυπουργό την αναγκαιότητα της κατασκευής του συγκεκριμένου σταδίου και ποιες ανάγκες της πόλης κάλυπτε η ανέγερσή του. Πείσθηκε από όσα του ανέλυσα και αποφάσισε την κατασκευή του γηπέδου δίνοντας, παρουσία μου, ταυτόχρονα, εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες να προβούν στην σχετική μελέτη ανέγερσης.

«Παραιτήθηκα από το Δημοτικό Συμβούλιο στο πλαίσιο της ηλικιακής ανανέωσης, όχι όμως από την ηγεσία της παράταξης»

Πως αξιολογείτε τη σημερινή δημοτική αρχή σε σχέση με τις προηγούμενες που ζήσατε ως δημοτικός σύμβουλος;

Οι σημερινές συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές από εκείνες που ίσχυαν πριν από τα μνημόνια. Σήμερα τα πάντα λειτουργούν κάτω από συνθήκες οικονομικής ασφυξίας λόγω της αυστηρής λιτότητας. Με τα δεδομένα αυτά είναι άδικο να γίνει η σύγκριση αυτή. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι ο νυν δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος, δείχνει ευρύτητα απόψεων και αντιλήψεων σε σχέση με τους συνοδοιπόρους του.

Δεν παραβρεθήκατε όπως και ο δήμαρχος, στην τελετή παράδοσης των ΦΕΚ παραχώρησης του Σκοπευτηρίου Καισαριανής από τον πρωθυπουργό. Ήταν όμως παρόντες οι υπόλοιποι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και η επικεφαλής της δημοτικής σας ομάδας Έλλη Μαζαράκη. Γιατί κρατήσατε αυτή τη στάση;

Είχα κληθεί εγγράφως και προφορικά από τους διοργανωτές της εκδήλωσης να παραλάβω το ΦΕΚ. Αρνήθηκα γιατί ο νόμος που ψηφίστηκε δεν λύνει το θέμα.  Όπως είναι γνωστό, με την απόφαση με αριθμό 20/2001 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος 1731 / 1987 με τον οποίο είχε περιέλθει  ο χώρος του Σκοπευτηρίου στο Ελληνικό Δημόσιο. Έτσι ο συγκεκριμένος  χώρος παρέμεινε στην Σκοπευτική. Η κυβέρνηση, αγνοώντας την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ψήφισε το νέο νόμο με τον οποίο παραχωρεί την χρήση της έκτασης του Σκοπευτηρίου στο Δήμο στηριζόμενη στον ακυρωθέντα λόγω αντισυνταγματικότητας νόμο! Είναι σαν να παίρνει το σπίτι σας και να το παραχωρεί σε έναν τρίτο.

Το θέμα θα ξεκαθαρίσει από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν γνωρίζω σε πόσα χρόνια. Θα ήμασταν ευτυχείς εάν με το νόμο απομακρυνόταν η Σκοπευτική. Δυστυχώς υπάρχει πολύς χρόνος μπροστά μας μέχρι να λυθεί το θέμα δικαστικά. Σήμερα εκκρεμεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και στο Ειρηνοδικείο Αθηνών. Εάν η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει, όπως πιστεύω, ότι ο νόμος του 1987 είναι συνταγματικός δεν θα λήξει το θέμα. Θα παραπεμφθεί η υπόθεση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο το οποίο θα λύσει το θέμα αμετάκλητα. Οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

Για όλα τα προαναφερόμενα είχα ειδοποιήσει εγγράφως, από τις 5 Σεπτεμβρίου, τον δήμαρχο, όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Καισαριανής.

Δεν γνωρίζω πως βρέθηκε στην εκδήλωση η κα Μαζαράκη και με ποια ιδιότητα. Ουδέποτε με ενημέρωσε σχετικά. Παραιτήθηκα από το Δ.Σ. στα πλαίσια της ηλικιακής ανανέωσης και μπήκε στη θέση μου η δικηγόρος κα Αλεξοπούλου που είναι νεότατη. Η παραίτησή μου έγινε μόνο από το Δ.Σ. Ποτέ από την ηγεσία της παράταξης. Η κα Μαζαράκη ουδέποτε υπήρξε επικεφαλής. Την εκπροσωπούσε μόνο στο Δ.Σ. Ένα μήνα πριν την εκδήλωση, είχε δηλώσει, προφορικά, παραίτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο και κάλεσε τον Βαγγέλη Κακανάκη, που είναι ο πρώτος αναπληρωματικός, να την αντικαταστήσει. Όταν οι διοργανωτές της εκδήλωσης διαπίστωσαν ότι δεν επιθυμώ να συμμετάσχω σε αυτήν, στράφηκαν προς τον κ. Κακανάκη. Εκείνος αρνήθηκε. Μετά, όπως φαίνεται, στράφηκαν προς την κα Μαζαράκη.

%cf%83%ce%ac%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b70104

Τα εγκαίνια του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην Καισαριανή. Στη φωτογραφία διακρίνονται μεταξύ άλλων, από αριστερά προς δεξιά, ο τότε δήμαρχος Παναγιώτης Μακρής, ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή στη Συνοικία» Γιώργος Πάντζας και ο Θόδωρος Ιωαννίδης, επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Καισαριανή-Ανάπλαση».

Πιστεύετε ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου εξαντλεί τις δυνατότητες άσκησης κοινωνικής πολιτικής λαμβάνοντας υπόψη το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο που επιβάλλουν οι κυβερνητικές πολιτικές του Μνημονίου και της λιτότητας;

Υστερούμε πολύ στον συγκεκριμένο τομέα. Ρίξτε μια ματιά να δείτε τι συμβαίνει στον Δήμο Χολαργού και θα καταλάβετε. Υπάρχουν κοινωνικά ιατρεία τα οποία στελεχώνουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων. Δράσεις όπως κοινωνικό παντοπωλείο και κοινωνικό φαρμακείο υπολειτουργούν ή είναι σχεδόν ανύπαρκτα στο Δήμο μας.

Υπάρχουν και άλλα θέματα που θα είχατε διαχειριστεί διαφορετικά από τη σημερινή δημοτική αρχή (αναφέρετε ενδεικτικά παραδείγματα);

Θα έθετα αμέσως σε λειτουργία: ●Το κοινωνικό ιατρείο. Είχα αποσπάσει την θετική απάντηση, από γιατρούς που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας για την εθελοντική προσφορά υπηρεσιών ●Την «Κουζίνα για Όλους» δράση που μπορεί να ανακουφίσει τους συμπολίτες μας,  χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση του Δήμου. Προσφέρονται σε όλους ποιοτικά φαγητά στην τιμή των 2,50 ευρώ η μερίδα. Η συγκεκριμένη δράση λειτουργεί σε περισσότερους από 20 Δήμους. Πρότεινα να εφαρμοστεί και στο Δήμο μας αλλά η δημοτική αρχή το απέρριψε. ●Θα είχα συνδέσει το Δήμο με ιδρύματα για την άμεση συνεργασία μας στους τομείς της εκπαίδευσης, εμπλουτισμού βιβλιοθηκών με βιβλία, την χρηματοδότηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων  και για πολιτιστικές εκδηλώσεις. ●Θα αξιοποιούσα το Θέατρο «Αντώνης Καλογιάννης» για την παρουσίαση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η εγκατάλειψη του χώρου προσβάλλει τον μεγάλο Αντώνη. Αισθάνομαι ντροπή που ο Δήμος Καισαριανής τον αγνοεί όταν τον τίμησε ο δήμαρχος Περιστερίου για τα 50 χρόνια της προσφοράς του στο Ελληνικό τραγούδι  Αγνοεί τον Αντώνη, τον καλύτερο πρεσβευτή και διαφημιστή της Καισαριανής, ο οποίος, επέβαλε όλα τα γυρίσματα, των αφιερωμάτων που τον αφορούσαν, να γίνονται στην  Καισαριανή για να την προβάλλει. ●Θλίβομαι που η δημοτική αρχή κωφεύει στο αίτημά μου,  για να  τιμήσει την χρυσή ολυμπιονίκη Κατερίνα Στεφανίδη της οποίας η μητέρα ο παππούς και η γιαγιά είναι Κασαριανιώτες. ●Θα χρησιμοποιούσα τις κενές αίθουσες χιλιάδων τετραγωνικών του βιοτεχνικού κέντρου, για να στεγάσω το Πνευματικό Κέντρο και άλλες δραστηριότητες του Δήμου. Οι χώροι αυτοί παραμένουν  κλειστοί εδώ και πολλά χρόνια. Οφείλονται στο Δήμο πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για το ΤΑΠ. που  μπορεί να συμψηφιστούν με τα ενοίκια. ●Θα είχα κινητοποιήσει όλα τα διακεκριμένα μέλη της Καισαριανής για να βοηθήσουν τους συμπολίτες μας σε διάφορους τομείς. ●Θα είχε συνταχθεί κανονισμός για τη χρήση των ακινήτων. Σήμερα όποιος θέλει ανοίγει μία επιχείρηση όπου θέλει χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται εάν η χρήση αυτή ενοχλεί τους περιοίκους. ●Είχαμε όραμα για την αλλαγή της πλατείας με την ενοποίησή της, έργο που θα παλεύαμε να το εντάξουμε στα δημόσια έργα.

Έχετε εκδώσει ένα ιστορικό φωτογραφικό λεύκωμα για την Καισαριανή; Πόσο ικανοποιητικές είναι κατά τη γνώμη σας, οι μέχρι τώρα προσπάθειες για την αξιοποίηση του αρχειακού υλικού, την καταγραφή της ιστορίας της πόλης και τη διάδοση της στο κοινό;

Έγινε μία σημαντική προσπάθεια για την συλλογή φωτογραφικού υλικού από το ΚΕΜΙΠΟ κατά την προεδρία του Κώστα Αναγνωστάκη. Έγινε τότε, σημαντικό έργο. Έκτοτε ουδέν. Και είναι θλιβερό.

 

 888 total views,  3 views today