ΑΡΘΡΟ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΩΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ

Print Friendly, PDF & Email

Ο αγώνας μας για τη λειτουργία Κέντρου Υγείας στο Βύρωνα, δικαιώθηκε. Ως δημοτική παράταξη δεσμευόμαστε και για τη λειτουργία ΚΕΠ Υγείας.

Γράφει ο Χρήστος Γώγος, Νευροχειρουργός.
Υποψήφιος δήμαρχος Βύρωνα.

Τα ΚΕΠ Υγείας στοχεύουν στην ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με υπηρεσίες συντονισμού για παρεμβάσεις προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωση για την υγεία των δημοτών. Σήμερα έχει δημιουργηθεί δίκτυο δημοτικών κέντρων πρόληψης «ΚΕΠ Υγείας» σε δεκάδες δήμους μέλη πλην του Βύρωνος.

Στόχος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων είναι αυτά τα ΚΕΠ Υγείας, να αποτελέσουν για τον Δήμο τον κεντρικό θεσμό Συντονισμού και για τον δημότη. Την απαραίτητη υπηρεσία μιας στάσης σε όλα τα θέματα που αφορούν την Προληπτική Ιατρική (δηλ. αναγκαίες εξετάσεις αναλόγως της ομάδας κινδύνου που ανήκει και προβλεπόμενες επαναλήψεις τους καθώς και παραπομπή τους για περαιτέρω έλεγχο όταν χρειάζεται),και την Προαγωγή Υγείας (δηλ. ενημέρωση για γενικότερα και σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας ώστε να επιτευχθούν πιο «Υγιείς» συμπεριφορές.

Δυστυχώς ο Δήμος μας απεμπόλησε το δικαίωμα του αυτό, όταν από ιδρυτικό και καταστατικό μέλος των ΚΕΠ Υγείας και έχοντας ενταχθεί πιλοτικά στους τρείς πρώτους δήμους, βρέθηκε εκτός νυμφώνος γιατί η δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ που εξελέγη, επέλεξε να μην συμμετέχει. Δεν ήταν βέβαια το μόνο που απεμπόλησε. Το φημισμένο Δημοτικό Φαρμακείο μαζί με τα δημοτικά ιατρεία καταργήθηκαν. (βλ. ESPAN TV news 2013). Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πώς αυτές οι δομές λειτουργούσαν άψογα και εθελοντικά χωρίς να αμείβεται κανείς. Τα νέα προγράμματα που προέκυψαν σήμερα και που προς τιμή του διεκδίκησε ο νύν αντιδήμαρχος, είναι τα ίδια που είχαμε πριν αλλά με πληρωμή των παρόχων. Το εύλογο ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί έπρεπε να καταργηθούν συθέμελα και τώρα να επανέρχονται. Έστω και έτσι εμείς είμαστε αρωγοί στην διεκδίκηση για το καλό των δημοτών μας.

Ευχόμαστε σύντομα τα ΚΕΠ Υγείας να αποτελέσουν ξανά πραγματικότητα για την πόλη μας. Εμείς δεσμευόμαστε γιαυτό. Γιατί στόχος μας είναι οι δημότες που έχουν θέματα υγείας να έχουν αρωγό τον Δήμο μέσα από υπενθυμίσεις για την περιοδικότητα του επανελέγχου τους όπως (Καλημέρα σας. Σας θυμίζουμε πώς σήμερα είναι η μέρα του ετήσιου ελέγχου για τον προστάτη σας, ή για τον μαστό σας.)

Αυτό θα αποτελέσει μία διαφορετική νότα για τον Βυρωνιώτη, από τα συνήθη μηνύματα για οφειλές. Αυτό θα φωτίσει την καθημερινότητα  και θα εντάξει τον Δήμο μας στους πιο υγιείς δήμους της Ευρώπης. Αυτός είναι ένας από τους στόχους μας.