epikoinonia@epikoinonia.info

Σύγχρονα συστήματα καθαριότητας στην Ηλιούπολη

Ο Δήμος Ηλιούπολης απέκτησε με Διεθνή Ανοικτό Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό και μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης διάρκειας πέντε (5) ετών, έναν νέο υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό καθαριότητας. Πέντε απορριμματοφόρα οχήματα τύπου περιστρεφόμενου τυμπάνου χωρητικότητας 16 κ.μ. και ισχύος 300 ίππων και ένα ελκυστήρα μεταφοράς ημιρυμουλκούμενων (τράκτορα), καθώς και ένα φορτηγό για την κινητή βιβλιοθήκη

 

Το νέο στόλο παρέλαβαν στο πάρκινγκ του δημαρχείου ο δήμαρχος κ. Βασίλης Βαλασόπουλος, ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Καλλαρύτης και ο Αντιδήμαρχος των Οικονομικών κ. Γ. Χατζηδάκης. Με το νέο στόλο και με το νέο σύστημα χρηματοδοτικής μίσθωσης, θα μειωθούν κατά πολύ τα κόστη λειτουργίας στην καθαριότητα ενώ θα αυξηθεί κατά πού η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού καθαριότητας καθώς ο νέος στόλος είναι υπερσύγχρονης τεχνολογίας με πολύ μεγαλύτερες αντοχές υλικών και λιγότερες φθορές και βλάβες.

 

Η Υπηρεσία Καθαριότητας με το μισό ακριβώς εργατικό προσωπικό από ότι υπήρχε το 2010 κατορθώνει και αδειάζει κάθε μέρα 3.700 κάδους, συν 76 υπόγειους συν 4 ρομποτικούς ενώ ταυτόχρονα μαζεύει 5.600 τόνους περίπου ογκωδών απορριμμάτων το χρόνο.

Με 6 μόνο άτομα καθαρίζονται όλες οι πλατείες και οι παιδικέ χαρές σε όλες τις γωνιές της πόλης.

 

Παρ΄όλες τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και παρ΄ότι ο δήμος για κοινωνικούς λόγους έχει κρατήσει σταθερά τα δημοτικά τέλη για πέμπτη συνεχή χρονιά και ταυτόχρονα έχει καθιερώσει απαλλαγές για πολλές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, η καθαριότητα στον Δήμο Ηλιούπολης καθημερινά βελτιώνεται σε υποδομές, εξοπλισμό  και αποτελεσματικότητα, ενώ το σύστημα ανακύκλωσης βρίσκεται στην πρωτοπορία των δήμων.

 

 • Η αποκομιδή γίνεται καθημερινά με 9-10 δρομολόγια και δύο για την ανακύκλωση.

 

 • Το πρόγραμμα αποκομιδής των υπόγειων κάδων είναι επίσης καθημερινό.

 

 • Εχουν τοποθετηθεί 550 καλαθάκια σε όλα τα πολυσύχναστα σημεία της πόλης.

 

 • Το πρόγραμμα αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων λειτουργεί πρωί και απόγευμα

 

 • Ο Δήμος διαθέτει δωρεάν στους δημότες 15 σκάφες για την συγκέντρωση μπαζών

 

 • Υπάρχει συνεργείο express για τις έκτακτες καθημερινές ανάγκες

 

 • Ειδικό τρίκυκλο για τον καθαρισμό των καλαθιών σαρώνει την πόλη όλη την ημέρα.

 

 • Η αποκομιδή κλαδιών γίνεται καθημερινά πρωί και απόγευμα με ειδικές αρπάγες που οδηγούνται στην ανακύκλωση και στην κομποστοποίηση.

 

 • Δύο σάρωθρα διατίθενται ειδικά για την Λαϊκή πρωί και απόγευμα, ενώ δύο ειδικά φορτηγά πλυντήρια πλένουν και απολυμαίνουν τους κάδους.

 

 • Λειτουργεί σταθμός μεταφόρτωσης τον οποίο ο δήμος εμπλούτισε πρόσφατα με δύο ακόμη τράκτορες και ηλεκτρονική αντλία βενζίνης με αποτέλεσμα την τεράστια εξοικονόμηση πόρων και την σταθεροποίηση των τελών καθαριότητας.

 

Ετσι ο Δήμος Ηλιούπολης χωρίς αυξήσεις στα τέλη λόγω της έξυπνης και ορθολογικής διαχείρισης που κάνει, καταγράφεται ως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς δήμους στην Ελλάδα στον τομέα της καθαριότητας, σε σχέση με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει.

Για την θερινή περίοδο ο δήμος εκτελεί πλύσιμο των κάδων της πόλης. Ηδη η υπηρεσία καθαριότητας έχει καθαρίσει και απολυμάνει 650 κάδους και οι εργασίες συνεχίζουν πυρετωδώς προκειμένου να ολοκληρωθεί το πλύσιμο και των 2.500 κάδων που διαθέτει ο δήμος Ηλιούπολης για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Καθημερινά ένα από τα δύο πλυντήρια εκτελεί δρομολόγιο ξεκινώντας από την κάτω περιοχή της Ηλιούπολης και τα κεντρικά σημεία όπου υπάρχουν κυρίως καταστήματα με τρόφιμα και τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσει τις εργασίες και στην πάνω περιοχή.

Ο Δήμος Ηλιούπολης διακρίνεται πανελλαδικά και στην πρωτοπορία για την εγκατάσταση εκτεταμένου δικτύου υπόγειων κάδων. Στους 62 ήδη υπάρχοντες προστέθηκαν πρόσφατα ακόμη 14 ακόμη.

Επίσης στο πλαίσιο της συνεχούς βελτίωσης του μηχανισμού καθαριότητας ο δήμος παρέλαβε και το δεύτερο γερανοφόρο – απορριμματοφόρο για την αποκομιδή των υπόγειων κάδων. Το δεύτερο γερανοφόρο προήλθε από μετατροπή της υπερκατασκευής απορριμματοφόρου με την τοποθέτηση γερανού.

 

Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Ηλιούπολης είναι από τους ελάχιστους δήμους στην Ελλάδα που λειτουργούν εδώ και καιρό ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων κάδων που προσφέρει εκτός από την αισθητική αναβάθμιση και αρκετά πλεονεκτήματα αποφυγής της δυσοσμίας, εξοικονόμησης χρόνου αποκομιδής και μικρότερης κατάληψης χώρου που παραχωρείται στους πεζούς και στην στάθμευση.

 

Το πρόγραμμα της υπογειοποίησης των κάδων σε σημεία συσσώρευσης μεγάλου όγκου απορριμμάτων εντάσσεται στην συνολική αναβάθμιση στην διαχείριση των απορριμμάτων της Ηλιούπολης που περιλαμβάνει, την ανακύκλωση με ξεχωριστά ρεύματα για όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά ακόμη και ηλεκτρικές συσκευές και οργανικά των τροφίμων, την κομποστοποίηση, τον βιολογικό καθαρισμό του νερού στο αμαξοστάσιο, την απολύμανση και την οριοθέτηση των κάδων.

Ο Δήμος εκτός από τον πενταψήφιο αριθμό 15377 που διαθέτει για την άμεση επικοινωνία με τους δημότες, έχει εκδώσει και ειδικό έντυπο οδηγιών και κανονισμό καθαριότητας για την αποτελεσματικότερη απαραίτητη συνεργασία δήμου και κατοίκων και το συντονισμό στην απόρριψη και περισυλλογή των σκουπιδιών έτσι ώστε η πόλη να παραμένει όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρή και καλαίσθητη.

Βελτιώνεται καθημερινά, εξοπλίζεται και οργανώνεται σύγχρονα, έτσι ώστε να εξασφαλίζει στους κατοίκους περιβαλλοντική, αισθητική και υγιεινή ποιότητα ζωής.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι κάθε χρόνο στον δήμο Ηλιούπολης εκπονείται πρόγραμμα επισκευής των κάδων και διευθέτησης του χώρου εγκατάστασης για την σωστή λειτουργίας τους και την σωστή απολύμανση. Γίνεται καθαρισμός και  βαφή εσοχών όλων των κάδων,  αντικατάσταση στα καπάκια όπου υπάρχουν φθορές, επισκευή των κάδων με ίδια μέσα, τοποθετούνται και επισκευάζονται κολωνάκια που οριοθετούν τις διαβάσεις των ΑΜΕΑ και σε στροφές όπου εμποδίζεται η  αποκομιδή των απορριμματοφόρων. Σημειώνουμε ότι οι εργασίες αυτές είναι πολύ σημαντικές καθώς βελτιώνουν κατά πολύ τους χρόνους και την ποιότητα αποκομιδής, αλλά και εξασφαλίζουν ένα σωστό περιβάλλον και την υγιεινή στην Ηλιούπολη.  Παράλληλα βέβαια λειοτυργεί και η απολύμανση σε 2.500 κάδους από τον Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο.

 

Εκτεταμένοι καθαρισμοί της δημόσιας περιουσίας στην Ηλιούπολη

Σε εκτεταμένη επιχείρηση καθαρισμού των οικοπέδων της δημόσιας περιουσίας προχώρησε ο Δήμος Ηλιούπολης στο πλαίσιο του μακρού και με συνέπεια αγώνα που δίνει για την προστασία και την αξιοποίηση τους. Οπως είναι γνωστό, μετά από 30 χρόνια σκληρών πολιτικών και δικαστικών αγώνων των δήμου και του δημοσίου, ενάντια στους κληρονόμους Νάστου, οι καταπατημένες εκτάσεις αποδόθηκαν στους δημότες με την υπ΄αριθμ. 257/2016 απόφαση του Εφετείου Αθηνών.

Ο αγώνας όμως για την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα των οικοπέδων αυτών δεν σταματάει εδώ για τον Δήμο της Ηλιούπολης.

Η υγιεινή, η ασφάλεια και η αισθητική που προϋποθέτουν τον καθαρισμό και την περιποίηση των οικοπέδων αυτών, μέχρι την τελική τους αξιοποίηση σε περιβαλλοντική κατεύθυνση, συνεχίζεται αδιάλειπτα.

Ο δήμος καθάριε τα οικόπεδα έτσι ώστε αυτά να αναδειχθούν ως χώροι αισθητικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης στις γειτονιές και να γίνει σαφές σε όλους ότι αποτελεί επιλογή της τοπικής μας κοινωνίας η τελική απόδοσή τους και χρήση από όλους τους δημότες της Ηλιούπολης.

 

Ολοκληρωμένη Πολιτική ανακύκλωσης

 

Ο δήμος της Ηλιούπολης διακρίνεται πανελλαδικά για την περιβαλλοντική του ευαισθησία και την ανακύκλωση και έχει εγκαταστήσει μοναδικά συστήματα. Διαθέτει καθετοποιημένο πλήρες σύστημα κομποστοποίησης και όλα τα πράσινα απορρίμματα της πόλης γίνονται λίπασμα. Έτσι αναφέρεται ως παράδειγμα σε όλα τα συνέδρια για την ανακύκλωση.

Εκτός από τους 1.000 μπλε κάδους με τους οποίους οδηγεί στην ανακύκλωση 4.160 τόνους ετησίως, διαθέτει και βιολογικό καθαρισμό στα πλυντήρια έτσι ώστε να αποβάλει καθαρό νερό για πότισμα χωρίς δυσοσμίες.

Επίσης έχουν τοποθετηθεί ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης οργανικών ουσιών στα μαγαζιά εστίασης. Στα καταστήματα διανεμήθηκαν οι καφέ κάδοι και ειδικές σακούλες κομποστοποιήσιμες. Κάθε Σάββατο το ειδικό απορριμματοφόρο του Δήμου θα συλλέγει τα παραγόμενα απόβλητα και θα τα μεταφέρει στο εργοτάξιο του Δήμου όπου θα ακολουθείται άμεσα η διαδικασία της κομποστοποίησης.

Με το νέο σύστημα οργανικής ανακύκλωσης ο δήμος επιτυγχάνει:

Μείωση του υλικού που πηγαίνει στο ΧΥΤΑ της Φυλής κατ’ ακολουθία μείωση του τέλους ταφής και της επιβάρυνσης των κατοίκων.

Αποφυγή της δυσοσμίας από τους κάδους που συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων από τροφές.

Βελτίωση των όρων της υγιεινής στην πόλη.

Βελτιωμένο υλικό για λίπασμα στην προσπάθεια ενίσχυσης του πρασίνου της πόλης.

Σημαντικό είναι ότι όλη η ανακύκλωση αφαιρείται από τα κλασικά σύμμεικτα σκουπίδια που οδηγούνται στην χωματερή και μειώνεται η εισφορά του δήμου που βάση του νόμου θα έπρεπε να πληρώσουν οι δημότες μέσω της ΔΕΗ.

Μετά την κάθετη, πλήρως ανεπτυγμένη παραγωγή κομπόστ που αναπτύσσει ο Δήμος, η ανακύκλωση οργανικών υλικών με την εγκατάσταση των καφέ κάδων και την χρήση ειδικού απορριμματοφόρου αποκομιδής, η Ηλιούπολη ανέβηκε και πάλι στο βάθρο των πρωτοπόρων δήμων της Ελλάδας που εφαρμόζουν ολοκληρωμένη πολιτική ανακύκλωσης με όλα τα γνωστά ρεύματα εκτροπής.

 

Το πλήρες σύστημα ανακύκλωσης περιλαμβάνει:

 

 • Αύξηση των μπλε κάδων (συνολικά 1000 σε όλη την πόλη)
 • Ειδικοί κάδοι (κώδωνες) για γυαλί
 • Κομποστοποίηση όλων των φυτικών υπολειμμάτων του Δήμου
 • Κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων
 • Πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών.
 • Ανακύκλωςη λαμπτήρων
 • Ανακύκλωση μπαταριών
 • Ανακύκλωση μαγειρεμένων λαδιών
 • Ανακύκλωση φαρμάκων
 • Ανακύκλωση χαρτιού
 • Εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού των αποβλήτων από  το πλύσιμο των πάσης φύσεως οχημάτων – μηχανημάτων
 • Ανταποδοτική Ανακύκλωση αλουμινίου

 

Παράλληλα ο δήμος διοργανώνει καμπάνιες ευαισθητοποίησης στα σχολεία και μία φορά το χρόνο τη γιορτή ανακύκλωσης

 

Ο Δήμος Ηλιούπολης το  2014 μετέφερε 1.450 τόνους στην Ανακύκλωση

Το 2015 μετέφερε 2.100 τόνους δηλαδή το 40% των απορριμμάτων

Το Α’ εξάμηνο του 2016 2.900  δηλαδή το μετέφερε 47%

Στόχος είναι να φτάσει το 60%

Σημειώνουμε ότι ο Μ.Ο. των δήμων στην Ελλάδα βρίσκεται στο 5% των απορριμμάτων με στόχο από την Ευρωπαϊκή Ενωση το 25% μέχρι το 2020.

 

Πρόσφατα ο δήμος τοποθέτησε 16 επιπλέον κάδους ανακύκλωσης γυαλιού συμπληρώνοντας τους 12 ήδη υπάρχοντες, στην προσπάθεια που καταβάλει για την διαλογή στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών και την δημιουργία πολλών ξεχωριστών ρευμάτων (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό γυαλί, ηλ. συσκευές κλπ)

Ετσι ο Δήμος Ηλιούπολης εφαρμόζει στην πράξη τον Εθνικό και Ευρωπαϊκο στόχο για ένα περιβάλλον πιο καθαρό και πιο φιλικό.

 

Τώρα οι δημότες μπορούν να συμβάλλουν πιο εύκολα και από περισσότερα σημεία της πόλης στην προσπάθεια της ανακύκλωσης που έχει και ως αποτέλεσμα και τον μικρότερο όγκο απορριμμάτων στους πράσινους κάδους των σύμμεικτων που σημαίνει πιο αποτελεσματική αποκομιδή με μικρότερο κόστος.

 

 

Σημειώνουμε επίσης ότι το Δ.Σ. του Δήμου Ηλιούπολης στηρίζει την Βιολογική Λαϊκή και την ιδέα της διακίνησης των Βιολογικών Προϊόντων, διαθέτει τον απαιτούμενο χώρο και τον μηχανισμό καθαριότητας, όμως αποφάσισε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να καταβάλουν με συνέπεια το τέλος κατάληψης κοινόχρηστου χώρου που επιβάλει ο νόμος και να μην επιβαρύνουν τους δημότες με το κόστος υποστηρικτικών λειτουργιών της Λαϊκής.

Ο Δήμος Ηλιούπολης ενημερώνει τους κατοίκους ότι μπορούν να προμηθεύονται εντελώς Δωρεάν υλικό κομπόστ για τους κήπους τους. Το υλικό είναι διαθέσιμο στα εξής σημεία:

Πλατεία ΙΚΑ, Φυτώριο Πρ. Ηλία, Φυτώριο Αγίας Παρασκευής

Το κομπόστ προέρχεται από την ανακύκλωση των πράσινων απορριμμάτων του δήμου που κάθετη ολοκληρωμένη διαδικασία επεξεργάζεται και παράγεται στο εργοτάξιο της υπηρεσίας καθαριότητας.

Τα κλαδιά και τα χόρτα από τις πλατείες, τα πάρκα και τους κήπους, συλλέγονται σε ειδικό χώρο, τεμαχίζονται και ακολουθούν την επεξεργασία μετατροπής σε κομπόστ το οποίο αναμειγνύεται με χώμα και μετατρέπεται σε ένα άριστο λίπασμα. Το λίπασμα αυτό συσκευάζεται και διανέμεται δωρεάν στους κατοίκους της πόλης μας.

Είναι μια ακόμη προσφορά του δήμου και για την εξοικονόμηση πόρων μέσω της  μείωσης του τέλους ταφής στον ΧΥΤΑ και για την καμπάνια ενίσχυσης της ανάπτυξης του πρασίνου στους κήπους των σπιτιών της Ηλιούπολης.

Τέλος ο δήμος διαθέτει και τον ειδικό πενταψήφιο αριθμό 15377 για να επικοινωνούν οι κάτοικοι της Ηλιούπολης με την υπηρεσία καθαριότητας για κάθε θέμα, αίτημα ή πρόβλημα που υπάρχει. Υπεύθυνος για την καθαριότητα του δήμου είναι ο  αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής κ. Χρ. Καλαρύτης.

Ανακύκλωση ρούχων
Ανακύκλωση οργανικών
Σταθμός μεταφορτωσης
Υπογειοποιημένοι κάδοι
Καθαρισμός οικοπέδων
Κομποστοποίηση
Ανταποδοτική ανακύκλωση
Σκάφες για βαριά απορρίμματα
Πλυντήριο κάδων
Βιολογικός καθαρισμός
Τοποθέτηση υπογειοποιημένων κάδων

 

 1,322 total views,  6 views today