ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – ΗΛΙΑΣ ΣΤΑΜΕΛΟΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

«Διεκδικούμε μια αξιοπρεπή ζωή για τη λαϊκή οικογένεια και όχι ελεημοσύνη»

«Η υλοποίηση όλων των αναγκαίων παρεμβάσεων είναι η καλύτερη απάντηση, για να αποδειχτεί και στην πράξη, ότι και η τελευταία γωνιά του Σκοπευτηρίου ανήκει στο λαό της Καισαριανής»

Κύριε δήμαρχε, έχετε μπει στον τρίτο χρόνο της θητείας σας ως δημοτική αρχή στην Καισαριανής. Η οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι το ίδιο δύσκολη σε σχέση με τον πρώτο χρόνο της θητείας σας; Πως διαχειρίζεται ο Δήμος το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους προμηθευτές του; Τι περιορισμούς αντιμετωπίσατε για την υλοποίηση του προγράμματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης»;

Αναλαμβάνοντας τον Γενάρη του 2015 τη διοίκηση του Δήμου, δεν κρύψαμε τα τεράστια προβλήματα που υπήρχαν. Βρήκαμε απέναντί μας τον οικονομικό στραγγαλισμό εξαιτίας της συνεχούς μειωμένης χρηματοδότησης που φθάνει από το 2009 το 65%. Αυτή η πολιτική συνεχίζεται και στις ημέρες μας. Ενδεικτικό είναι ότι οι νέες «έμμεσες» μειώσεις μόνο για το 2016 έφτασαν τις 200.000 ευρώ.

Δίπλα σε αυτά, όμως, βρεθήκαμε αντιμέτωποι και με τα αποτελέσματα των πολιτικών επιλογών και της διαχείρισης των προηγούμενων αρχών του Δήμου. Είναι γνωστή η κατάσταση που παραλάβαμε. Τα δάνεια ανέρχονταν σε 3.720.000 ευρώ, προς διάφορους προμηθευτές οι οφειλές ξεπερνούσαν τα 560.000 ευρώ, ενώ υπήρχαν  οφειλές και προς τους εργαζόμενους του Δήμου. Όλα αυτά τα γνωστοποιήσαμε από την πρώτη στιγμή στο λαό της Καισαριανής.

Τα δύο αυτά χρόνια καταβάλαμε προσπάθεια νοικοκυρέματος του Δήμου χωρίς όμως να επιβαρύνουμε οικονομικά τα λαϊκά στρώματα της πόλης μας. Σήμερα, έχουμε κατορθώσει να αποπληρωθούν το σύνολο των οφειλών, με τις δόσεις βέβαια των δανείων να συνεχίζουν να αποτελούν ένα «βαρίδι» που θα συνοδεύει για πολλά χρόνια το Δήμο μας. Καταφέραμε να πληρώσουμε όλες τις οφειλές σε εργαζόμενους που έρχονταν από παλιά. Σαφέστατα πλέον είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, πράγμα που μας δίνει δυνατότητες να προχωρήσουμε μια σειρά αναγκαίων παρεμβάσεων στην πόλη μας που από καιρό έπρεπε να είχαν γίνει.

Με δεδομένο ότι φέτος ο Δήμος Καισαριανής προκήρυξε 80 εξειδικευμένες οκτάμηνες θέσεις απασχόλησης, μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, πως αξιολογείτε το συγκεκριμένο πρόγραμμα; Ποια εμπόδια αντιμετωπίζει ο Δήμος για προσλήψεις προσωπικού ανάλογα με τις ανάγκες του;

Η ανεργία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνία μας. Η καπιταλιστική κρίση και οι βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές την έχουν γιγαντώσει. Όλο και περισσότερος κόσμος όλων των ηλικιών αναγκάζεται πλέον να αναζητήσει δουλειά μέσα από τα διάφορα προγράμματα που ανοίγει ο ΟΑΕΔ, τα οποία βέβαια δε δίνουν όμως οριστική λύση στο ζήτημα. Εμείς, ως δημοτική αρχή, ακριβώς επειδή γνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατεί, αξιοποιούμε την όποια δυνατότητα δίνεται μέσα από προγράμματα για την απασχόληση.  Ταυτόχρονα όμως, ξέρουμε ότι αυτή δεν είναι η λύση ούτε για τους ίδιους και ούτε βεβαίως στο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στο Δήμο μας. Δεν μπορείς να λύνεις πάγιες ανάγκες που υπάρχουν στο Δήμο μέσα από 5μηνα ή 8μηνα προγράμματα. Χρειάζεσαι σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα που θα καλύπτουν το σύνολο των αναγκών. Και αυτό είναι που διεκδικούμε εμείς. Διεκδικούμε από το κράτος αύξηση της χρηματοδότησης με σκοπό να καλυφθούν όλες οι κενές και απαραίτητες θέσεις εργασίας στους Δήμους. Η στάση όμως και της σημερινής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η ίδια με αυτή των προηγούμενων. Απαγορεύουν τις προλήψεις μόνιμου προσωπικού και τις επιτρέπουν μόνο στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Δηλαδή, με λίγα λόγια, μας λένε αυξήστε τα δημοτικά τέλη για να προσλάβετε μόνιμο προσωπικό. Το πραγματικό εμπόδιο για προσλήψεις προσωπικού ανάλογα με τις ανάγκες του Δήμου είναι η πολιτική που υλοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση που έχει φθάσει τη χρηματοδότηση των Δήμων στα χαμηλότερα επίπεδα και προσπαθεί να την αντικαταστήσει με το τοπικό χαράτσωμα.

Ο δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος μπροστά από την πύλη του πρόσφατα αποπερατωθέντος κτιρίου του βιοκλιματικού βρεφικού-παιδικού σταθμού στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.  

Ποια μέτρα ανακούφισης των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας έχετε πάρει ή σχεδιάζετε να πάρετε; Ποια είναι η γνώμη σας για το Κατώτατο Εισόδημα Αλληλεγγύης γνωστό και ως Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα; Ποιος θα είναι ο ρόλος του Δήμου όσον αφορά την εφαρμογή του στην Καισαριανή;

Στα δύο αυτά χρόνια καταβάλαμε προσπάθεια να παρθούν σειρά μέτρων ανακούφισης για τη στήριξη των συμπολιτών μας. Δεν έγινε καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη, ενώ φέτος προχωρήσαμε σε απαλλαγή ή μείωση από αυτά για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι-τρίτεκνοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, τα ΑμεΑ. Εξασφαλίσαμε την πρόσβαση όλων των παιδιών του Δήμου στους Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς με απαλλαγή από την καταβολή τροφείων στις οικογένειες έως 25.000 ευρώ. Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας έχει αναλάβει τις δομές στήριξης (συσσίτιο, παντοπωλείο, φαρμακείο)  των ευπαθών κοινωνικών ομάδων παρέχοντας σημαντική βοήθεια στους συμπολίτες μας που ζουν πιο έντονα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

Όσον αφορά το ΚΕΑ η αλήθεια είναι πως -σε αντίθεση με όσα προπαγανδίζει η κυβέρνηση- δεν προσθέτει, αλλά περικόπτει, από τις ελάχιστες προνοιακές παροχές που υπάρχουν σε κατηγορίες φτωχών λαϊκών στρωμάτων,  και τις προορίζει για ένα μικρό μόνο μέρος της ακραίας φτώχειας. Και αυτό γιατί, προϋποθέτει μείωση δαπανών για την πρόνοια και τη σφαγή επιδομάτων και παροχών, όπως είδαμε ήδη να συμβαίνει με την κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ως Δήμος κληθήκαμε να υλοποιήσουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και υποδομή, ενώ η κυβέρνηση  γνωρίζει καλά τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε όλους τους Δήμους. Το προσωπικό του Δήμου μας βέβαια καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να εξυπηρετηθούν οι συμπολίτες μας.

Οι λαϊκές οικογένειες δεν έχουν ανάγκη από ελεημοσύνη. Έχουν ανάγκη από μόνιμη και σταθερή δουλειά για την ικανοποίηση των αναγκών τους, από ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Έχουν ανάγκη μια αξιοπρεπή ζωή και αυτό είναι που διεκδικούμε ως δημοτική αρχή.

Με την υπ΄αριθμ. 52/2017, το Ειρηνοδικείο Αθηνών απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα της Σκοπευτικής Εταιρίας κατά του Δήμου Καισαριανής και του ελληνικού δημοσίου όσον αφορά τη νομή επίδικης έκτασης 3.328 τ.μ. που περιλαμβάνει γραφεία και πεδίο βολής 50 μέτρων. Πόσο σημαντική θεωρείτε τη συγκεκριμένη απόφαση σε σχέση με τους στόχους του Δήμου για εκδίωξη της Σκοπευτικής από τον χώρο αλλά και υλοποίηση περαιτέρω παρεμβάσεων και έργων στο Σκοπευτήριο;

Είχαμε τονίσει από την αρχή ότι η ψήφιση του Νόμου για την παραχώρηση  ήταν ένα θετικό βήμα, αλλά δεν έδινε οριστική λύση. Οριστική λύση θα υπάρξει όταν θα σταματήσουν να σέρνονται στα δικαστήρια από την Σκοπευτική, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εργαζόμενοι και κάτοικοι της Καισαριανής.

Είναι η δεύτερη φορά που το Ειρηνοδικείο απορρίπτει ασφαλιστικά μέτρα της Σκοπευτικής Εταιρίας. Και οι δύο απορριπτικές αποφάσεις αποτελούν ένα θετικό γεγονός. Παρά το γεγονός όμως, ότι υπάρχουν ήδη αυτές οι αποφάσεις, η Σκοπευτική Εταιρεία, συνεχίζοντας στην ίδια ρότα, κατέθεσε και μήνυση εναντίον μου, ως δημάρχου Καισαριανής.

Αποδεικνύεται το γεγονός ότι η Σκοπευτική συνεχίζει να επιδιώκει την παρουσία της εντός του χώρου του Σκοπευτηρίου με κάθε μέσο που διαθέτει.

Ως δημοτική αρχή έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δε θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τον αγώνα μέχρις ότου η Σκοπευτική Εταιρεία απομακρυνθεί οριστικά και αμετάκλητα από κάθε χώρο μέσα στο Σκοπευτήριο.

Η καλύτερη απάντηση, για να αποδειχτεί και στην πράξη ότι και η τελευταία γωνιά του Σκοπευτηρίου ανήκει σήμερα στο λαό της Καισαριανής, είναι η υλοποίηση όλων των αναγκαίων παρεμβάσεων που σκοπό έχουν την περαιτέρω ανάδειξη του Σκοπευτηρίου ως χώρου ιστορικής μνήμης, άθλησης και ψυχαγωγίας του λαού μας. Πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν τη διαμόρφωση και αποκατάσταση του ιστορικού κέντρου «το Χάραμα», την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού του χώρου, τη διαμόρφωση του χωμάτινου γηπέδου Κ3 σε προπονητικό γήπεδο στίβου, την αξιοποίηση του κτιρίου απέναντι από το Μουσείο. Τα έργα αυτά έχουμε ήδη ζητήσει από την Περιφέρεια να τα εντάξει στο προϋπολογισμό και το τεχνικό της πρόγραμμα.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να υπάρχει μια αντιπαράθεση με την Περιφέρεια. Από πλευρά της Περιφέρειας υποστηρίζεται η άποψη ότι ο Δήμος της Καισαριανής είναι πιο ευνοημένος σε συνάρτηση και με το μέγεθος του, αλλά και σε σύγκριση με άλλους Δήμους «πιο κοντά» στην Περιφέρεια; Ποια είναι η δική σας άποψη;

Η Περιφέρεια υποστήριξε ότι ο Δήμος Καισαριανής είναι από τους πιο ευνοημένους όσον αφορά την παροχή χρηματοδότησης σε σύγκριση με τους άλλους διπλανούς Δήμους. Άποψη που στο προηγούμενο φύλλο υιοθέτησε και η δική σας εφημερίδα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας υποστηρίζει ότι αν κανείς κοιτάξει σε βάθος δεκαετίας θα διαπιστώσει ότι ο Δήμος μας είναι από τους πλέον αδικημένους όσον αφορά τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση έργων.  Αυτό το αποδεικνύει και η ίδια η πραγματικότητα.

Τα περισσότερα έργα που περιλαμβάνει και ο φετινός προϋπολογισμός της Περιφέρειας είναι έργα που σέρνονται για αρκετά χρόνια και ποτέ δεν υλοποιούνταν. Ενδεικτικό είναι ότι το έργο για την αποχέτευση ήταν πρόγραμμα του 2007. Εμείς διεκδικούμε όλα όσα δικαιούται ο λαός της Καισαριανής και από αυτήν μας τη θέση δε θα κάνουμε βήμα πίσω. Γιατί μόνο κάτω από αγώνες και διεκδίκηση μπορείς τελικά να έχεις αποτέλεσμα.

Πιστεύετε ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης «έβαλαν πλάτη» στα μεγάλα προβλήματα του Δήμου;

Το σχέδιο διεκδίκησης του Δήμου που προβάλουμε μέσα από σειρά αποφάσεων και δράσεων θεωρούμε ότι υπηρετεί το συμφέρον του λαού της πόλης μας, με σκοπό πάντα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ζωής του. Γι’ αυτό και στο Δημοτικό Συμβούλιο οι αποφάσεις στηρίζονται ομόφωνα ή με συντριπτική πλειοψηφία.

Η κάθε παράταξη έχει δικαίωμα να παρουσιάζει τη δική της πολιτική τοποθέτηση και θέση πάνω στα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Καισαριανή αλλά και γενικότερα. Ωστόσο, και η πρόσφατη πείρα δείχνει ότι η υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού της πόλης μας δεν είναι συμβατή με την υποστήριξη της κυβερνητικής πολιτικής. Κριτής για όλους μας είναι ο Καισαριανιώτικος λαός.

Κλείνοντας δήμαρχε, υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να προσθέσετε;

Στα δύο χρόνια που συμπληρώσαμε από την εκλογή μας εργαστήκαμε με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον για να γίνουμε στήριγμα στην πάλη του λαού του, όπως ξεκαθαρίσαμε από την αρχή.  Το ζητούμενο κάθε φορά είναι ποιον υπερασπίζεσαι και ποιον πολεμάς. Εμείς με τις αποφάσεις μας, με τη δράση μας, με την καθημερινή πείρα που αποκτούμε, αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι είμαστε με τη λαϊκή πλειοψηφία. Με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία κόντρα στην πολιτική που τους εξαθλιώνει, τους στερεί δικαιώματα. Γι’αυτό και είμαστε αντιπολίτευση στην πολιτική που ασκούν η Περιφέρεια, η κυβέρνηση, η Ε.Ε. Στον ίδιο δρόμο θα συνεχίσουμε και για το υπόλοιπο διάστημα που θα είμαστε δημοτική αρχή.

 1,186 total views,  3 views today