epikoinonia@epikoinonia.info

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ε. ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΟΥ, ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ – «Ο Βύρωνας και η Καισαριανή, είναι στο κέντρο της προσοχής και φροντίδας της Περιφέρειας Αττικής»

«Αντιμετωπίζουμε όλες τις δημοτικές αρχές ισότιμα, χωρίς μικροπολιτικές παρωπίδες. Αποκλειστικός μας γνώμονας, είναι η βελτίωση της ζωής των κατοίκων».

 

 

Από αριστερά: Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Βύρωνα Άκης Κατωπόδης και η αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου.

 

Κυρία αντιπεριφερειάρχη, ποια έργα έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται επί θητείας σας με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, στους Δήμους Βύρωνα και Καισαριανής; Ποια έργα έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2017;

Η Περιφερειακή Αρχή Αττικής έχοντας ως στόχο οι παρεμβάσεις της να οδηγούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση της κοινωνικής μέριμνας, την  διασφάλιση της δημόσιας υγείας  από την ανάληψη των καθηκόντων ενέταξε στον προϋπολογισμό της και χρηματοδοτεί από ιδίους πόρους της μια σειρά έργων των Δήμων Βύρωνα και Καισαριανής. Συγκεκριμένα για τον Δήμο Βύρωνα: Ανασφαλτώσεις, αντιολισθηρές πλακοστρώσεις, κ.λ.π. οδών Δήμου Βύρωνα, 1.500.000,00 € Ανακατασκευές βελτιώσεις αθλητικών εγκαταστάσεων, 580.000,00 € Ανακατασκευή στέγης και εσωτερικές διαρρυθμίσεις κτιρίου παλαιού Δημαρχείου Δήμου Βύρωνα, 280.000,00 € Συντήρηση κτιρίου α΄ ορόφου παλαιού ταπητουργείου δήμου Βύρωνα, 120.000,00 € •Διαμόρφωση αιθουσών & γυμναστηρίου στο δημοτικό στάδιο, 73.587,54 € Διάνοιξη οδού Τμώλου, διαμόρφωση κόμβου Τμώλου & Βοσπόρου στο Δήμο Βύρωνα, 150.000,00 €Ανάπλαση αύλειων χώρων 3ο Δημοτικό, 5ο Νηπιαγωγείο κ.λ.π. Δήμου Βύρωνα, 60.000,00 € Ανακατασκευές υπαίθριων αθλητικών χώρων 6ο Δημοτικό, 5ο Δημοτικό, 4ο Γυμνάσιο κ.λ.π. Δήμου Βύρωνα, 60.000,00 € Επισκευές – συντηρήσεις πλατειών & λοιπών κοινόχρηστων χώρων Δήμου Βύρωνα, 55.000,00 €Μελέτη στήριξης & προστασίας των  πρανών στην περιοχή Μεταμόρφωση του Δήμου Βύρωνα, 50.000,00 € Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας Δήμου Βύρωνα, 50.000,00 €. Ο Δήμος Καισαριανής χρηματοδοτείται από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας για τα εξής έργα: Ολοκλήρωση οριστικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, 3.281.212,86 € Κέντρο ημερησίας φροντίδας κοινωνικής πρόνοιας, 2.103.761,00 € Βελτίωση & αναβάθμιση της διαμόρφωσης δυο παιδότοπων, 189.562,00 € Επισκευή 2ου δημοτικού σχολείου Καισαριανής, 127.188,00 € Κατασκευή ασφαλτοτάπητα διαφόρων οδών, 800.000,00 € Εργασίες συντήρησης και επιδιόρθωσης χλοοτάπητα δημοτικού σταδίου Καισαριανής, 24.600,00 € Μελέτες στατικής επάρκειας των αιθουσών και του γυμναστηρίου στο δημοτικό στάδιο, 12.500,00 €

Στον προϋπολογισμό του 2017 εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας τα εξής έργα του Δήμου Βύρωνα: Ανακατασκευή, συντήρηση & ενεργειακή αναβάθμιση πολιτιστικού Κέντρου Ντάνκαν, 180.000,00 € Ανάπλαση περιοχής προσφυγικών στον δήμο Βύρωνα,  4.169.491,53 € Λειτουργική & ενεργειακή αναβάθμιση χώρων αναψυχής, παιδικών χαρών & χώρων πρασίνου, 980.000,00 € και τα παρακάτω έργα του Δήμου Καισαριανής: Ασφαλτοστρώσεις οδών του Δήμου Καισαριανής, 400.000,00 € Επεμβάσεις προς αποκατάσταση ασφάλειας αγωνιστικού χώρου σταδίου “Μ.Κρητικόπουλος” 140.031,00 €. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού 2017 προβλέπεται να ενταχθούν άμεσα προς χρηματοδότηση οι «Μελέτες για την ανάδειξη και αξιοποίηση του ιστορικού χώρου Σκοπευτηρίου και του κτιρίου “Το Χάραμα”», 190.000,00 €. Επιπρόσθετα σημειώνουμε ότι στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας είναι ενταγμένη και η «Μελέτη ανάδειξης Υμηττού ως υπερτοπικού πόλου περιπάτου, αναψυχής και πολιτισμού», 50.000,00 €.

Πολλά από τα παραπάνω έργα κοντεύουν να ολοκληρωθούν, άλλα είναι σε φάση δημοπράτησης και για άλλα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία υλοποίησής τους είτε γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη τους από την Τεχνική Υπηρεσία των Δήμων είτε γιατί υπάρχουν προβλήματα όπως ρυμοτομικό, ιδιοκτησιακό που θα πρέπει να επιλυθούν.

Διαπιστώνετε καθυστερήσεις στην υλοποίηση κάποιων έργων στους δύο Δήμους και αν ναι για ποιον λόγο;

Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και των περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών, η αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και λειτουργίας. Από την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και από τους Δήμους γίνονται τεράστιες προσπάθειες ώστε υπερβαίνοντας γραφειοκρατίες να προχωράνε αποτελεσματικά οι απαιτούμενες διαδικασίες σύνταξης μελέτης, έγκρισης, χρηματοδότησης και υλοποίησης των έργων. Πιστεύουμε με την γνώση και την εμπειρία μας πλέον, μετά από δυο γεμάτα χρόνια στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, ότι σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες των Δημοτικών Αρχών θα προχωρήσουμε πιο γρήγορα το επόμενο διάστημα τις ωριμάνσεις ώστε πριν το τέλος της θητείας μας, να παραδώσουμε πολλά και σημαντικά έργα ολοκληρωμένα στους πολίτες.

Ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, έχει δηλώσει ότι ο Δήμος Καισαριανής έχει αδικηθεί όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις, σε βάθος δεκαετίας και ότι αυτή η υστέρηση δεν καλύπτεται με τα προϋπολογισθέντα έργα του 2017. Έχει ληφθεί υπόψη το συγκεκριμένο επιχείρημα στο σχεδιασμό σας για την Καισαριανή;

Ο σχεδιασμός για κάθε Δήμο, και για τον Δήμο Καισαριανής γίνεται κυρίως με βάση τα ώριμα και τεχνικά άρτια αιτήματα των δημοτικών αρχών που κατατίθενται λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική εικόνα, ανάγκες και προτεραιότητες. Θεωρώ ότι έχουμε αποδείξει σε κάθε καλοπροαίρετο αυτοδιοικητικό στέλεχος, σε όλους τους κατοίκους των διαφορετικών Δήμων της περιοχής ευθύνης μας, ότι αντιμετωπίζουμε όλες τις δημοτικές αρχές ισότιμα, χωρίς μικροπολιτικές παρωπίδες. Αποκλειστικός μας γνώμονας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής σε κάθε περιοχή της πόλης, η κοινωνική συνοχή, η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Σε μια από τις δημόσιες τοποθετήσεις του, ο κ. Σταμέλος δήλωσε επίσης ότι «Κάνουμε αγώνα για να πάρουμε δυο εκατομμύρια από την Περιφέρεια για την αποχέτευση, όμως στον Αλαφούζο δίνουν 10 εκατομμύρια για να κάνει γήπεδο» υποστηρίζοντας ότι δίνεται προτεραιότητα στην ανάγκη μιας ΠΑΕ σε σχέση με το Δήμο Καισαριανής. Τι απαντάτε σε αυτό;

Ο ρόλος των αυτοδιοικητικών αρχών δεν είναι να σχολιάζουμε. αλλά να συνεργαζόμαστε και να υλοποιούμε. Νομίζω η παραπάνω καταγραφή των έργων που έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση και προχωράνε -και όσον αφορά ειδικά στο Δήμο Καισαριανής- διαψεύδει παρόμοιες αιτιάσεις. Από εκεί και πέρα, επειδή πολύς λόγος γίνεται για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής σε αθλητικά έργα, διευκρινίζω ότι γενική πολιτική μας είναι να υποστηρίζουμε δημόσιες υποδομές αθλητισμού και ποιότητας ζωής, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και την νομιμότητα που πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα.

Ποιος είναι ο απολογισμός του κοινωνικού έργου της Περιφέρειας στους Δήμους Βύρωνα και Καισαριανής; Πιστεύετε ότι η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια νέων κοινωνικών δομών στους Δήμους, επιβάλλει τον επανασχεδιασμό του προγράμματος ΤΕΒΑ;

Η Περιφέρεια Αττικής αποδεικνύοντας την αλληλεγγύη της στους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων υλοποίησε ως Επικεφαλής Εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)». Στο πλαίσιο της δράσης του ΤΕΒΑ διατέθηκαν σε 6.217 δικαιούχους, που αντιστοιχούν σε 3.188 νοικοκυριά της  Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών: •νωπά κοτόπουλα, φρούτα, λαχανικά. •τρόφιμα μακράς διάρκειας (μακαρόνια, φακές, φασόλια, ζάχαρη και γάλα εβαπορέ) •υλική συνδρομή (βρεφικές πάνες, μωρομάντηλα, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, απορρυπαντικά γενικής χρήσης, απορρυπαντικά πιάτων και σκόνες πλυντηρίου). Ειδικότερα κατόπιν 410 αιτήσεων νοικοκυριών που υποβλήθηκαν στον Δήμο Βύρωνα και 270 στον Δήμο Καισαριανής διανεμήθηκαν όλα τα είδη του προγράμματος σε 766 άτομα του Δήμου Βύρωνα και 472 του Δήμου Καισαριανής.

Η Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών επίσης υλοποίησε τον Μάιο του 2016 το πρόγραμμα: «Παροχή τροφίμων σε άστεγους και άτομα που διαβιούν σε συνθήκες στέγης οι οποίες δεν εξασφαλίζουν δυνατότητα καθημερινής σίτισης και διατροφής» για τους Δήμους Γαλατσίου, Ζωγράφου, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και Βύρωνος στο οποίο εντάχθηκαν 1.478 νοικοκυριά με 3.851 δικαιούχους. Το πρόγραμμα προέβλεπε την διανομή συσκευασμένων πακέτων τροφίμων, όπως: κριθαράκι μέτριο, ρύζι γλασσέ, μακαρόνια σπαγγέτι, φακές, αλεύρι, τυρί φέτα ΠΟΠ, τυρί γραβιέρα, κοτόπουλο νωπό, ελαιόλαδο έξτρα παρθένο, γάλα εβαπορέ πλήρες, χυμό τομάτας, ζάχαρη σε ποσότητες ανάλογες του αριθμού των μελών κάθε οικογένειας.

Κατά την νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω Πρόσκλησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής συγχρηματοδοτείται η ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Κοινότητας που έχουν ως στόχο να υποστηρίξουν τους Δήμους Βύρωνα και Καισαριανής στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης κάθε «Κέντρου Κοινότητας». Τα Κέντρο Κοινότητας που εντάσσονται στον ενιαίο Εθνικό Μηχανισμό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού καθώς και την προώθηση της απασχόλησης θα εποπτεύονται από την κοινωνική υπηρεσία των δήμων Βύρωνα και Καισαριανής και χρηματοδοτούνται με 172.800,00 € και 116.640,00 € αντίστοιχα. Επιπλέον χρηματοδοτούνται οι Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών όπως κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, η παροχή συσσιτίου του Δήμου Βύρωνα με 533.520,00 € και του Δήμου Καισαριανής με 477.360,00 € όπως επίσης χρηματοδοτείται με 1.200.000,00 €  ο Βιοκλιματικός Παιδικός Σταθμός του Δήμου Καισαριανής και η “Σύσταση και λειτουργία Κέντρου Νεότητας Δήμου Καισαριανής, με 116.640,00 €.

Το πρόγραμμα ΤΕΒΑ έχει σχεδιαστεί από ευρωπαϊκές αρχές και συγκεκριμένα από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας. Η Περιφέρεια που έχει επιλεγεί από τις εθνικές αρχές ως φορέας  διανομής της βοήθειας δεν μπορεί να επιβάλλει τον επανασχεδιασμό του.

Ποιος είναι ο ρόλος της Περιφέρειας στη διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών κινητών τηλεφωνίας; Δύναται να ασκήσει ουσιαστικό έλεγχο ή οι αρμοδιότητές της είναι τυπικές; Ένας κάτοικος που πιστεύει ότι κινδυνεύει η υγεία του από την ακτινοβολία, τι μπορεί να περιμένει από την Περιφέρεια;

Ο ρόλος της Περιφέρειας στη διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας μπορεί να χαρακτηριστεί από τη μια γνωμοδοτικός, μιας και η απόφαση αδειοδότησης εκδίδεται και χορηγείται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT). Η απόφαση που βγαίνει από το Περιφερειακό Συμβούλιο κατόπιν περιβαλλοντικού ελέγχου που διενεργεί η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, αφορά στην αδειοδότηση υφιστάμενων κεραιών κινητής τηλεφωνίας δηλαδή σε παλιές κεραίες που δεν έχουν αδειοδοτηθεί ή χρειάζονται ανανέωση αδειοδότησης. Αφετέρου ο ρόλος της Περιφέρειας μπορεί να χαρακτηριστεί και ουσιαστικός μια και η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας διενεργεί έλεγχο της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας κατόπιν καταγγελιών πολιτών και εισηγείται την επιβολή κυρώσεων σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που προκαλούν οποιαδήποτε ρύπανση ή άλλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος ή παραβαίνουν τις ισχύουσες διατάξεις.

Κλείνοντας, υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να προσθέσετε;

Ως επίλογο: Ο Βύρωνας και η Καισαριανή, προσφυγουπόλεις με ιδιαίτερη ταυτότητα και ιστορικό βάρος, είναι στο κέντρο της προσοχής και φροντίδας για την Περιφέρεια Αττικής. Αυτό επιβεβαιώνεται έμπρακτα και είναι προς όφελος των πολιτών και κατοίκων τους.

606 total views, 4 views today