epikoinonia@epikoinonia.info

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΚΑΝΑΚΗ

«Η πολιτική ταύτισης του Δήμου Καισαριανής με το ΚΚΕ είναι αρνητική.»

Είστε ένας νέος επικεφαλής δημοτικής παράταξης που οι συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν όλοι πολύ καλά. Μπορείτε να μας μιλήσετε για τον Βαγγέλη Κακανάκη;

Είμαι Μικρασιατικής καταγωγής από οικογένεια που έχει τη δική της ιστορία στην Καισαριανή. Εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα και κατέχω διευθυντική θέση στην επιχείρηση όπου απασχολούμαι. Δραστηριοποιούμαι στα κοινά της πόλης μας από πολύ νεαρή ηλικία για περισσότερα από 30 χρόνια. Έχω διατελέσει, στο παρελθόν μέλος, επί σειρά ετών, του Αθλητικού Δημοτικού Οργανισμού Καισαριανής (ΑΔΟΚ) και πρόεδρος του Νομικού Προσώπου «Βρεφονηπιακοί Σταθμοί» του Δήμου Καισαριανής για μια τετραετία (2007-2010). Έχω ασχοληθεί ενεργά με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με το μπάσκετ αγωνιζόμενος ως ερασιτέχνης αθλητής σε αθλητικά σωματεία. Είμαι θιασώτης της ελεύθερης οικονομίας με κοινωνικό πρόσημο και ουδέποτε εξαργύρωσα την πολιτική μου πεποίθηση με μία θέση στο ελληνικό δημόσιο. Είμαι πατέρας μίας κόρης και βρίσκομαι στο 55ο έτος της ηλικίας μου.

Τόσο η δημοτική αρχή όσο και η μεγαλύτερη παράταξη της αντιπολίτευσης στην Καισαριανή, δεν κρύβουν τις σχέσεις τους με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα. Η παράταξή σας πόσο ανεξάρτητη είναι, λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές σας πολιτικές αναφορές; Δεν θα διεκδικήσετε χρίσμα από κανένα κόμμα για να κατεβείτε υποψήφιος δήμαρχος στις δημοτικές εκλογές του 2019;

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στο προσεχές μέλλον. Η δική μας Δημοτική Κίνηση είναι ανεξάρτητη και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις υπόλοιπες. Αυτό δεν σημαίνει ότι αρνούμαστε τα πολιτικά μας πιστεύω και την ιδεολογία μας. Έχω συνεργαστεί πολύ στενά με τον Θόδωρο Ιωαννίδη για 30 χρόνια. Έχω βιώσει τον τρόπο που λειτουργούσε εκείνος καθώς και τον τρόπο που λειτουργούν οι υπόλοιπες Δημοτικές Κινήσεις. Για να καταλάβετε τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της δικής μας Δημοτικής Κίνησης και των άλλων θα σας αναφέρω τα εξής: Εμείς, με τον Θόδωρο Ιωαννίδη, δεν είχαμε καμία απολύτως κομματική εξάρτηση ούτε χρηματοδότηση από κανένα κόμμα. Τα χρήματα που διαθέταμε προέρχονταν από το ταμείο που είχε η Δημοτική Κίνησή μας από τις διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούσαμε και τα υπόλοιπα καλύπτονταν προσωπικά από τον Θόδωρο. Τα πρόσωπα που μετείχαν στον συνδυασμό ήταν της απόλυτης επιλογής του επικεφαλής της Κίνησής μας και των συνεργατών του, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, χωρίς καμία απολύτως ανάμειξη οποιασδήποτε κομματικής οργάνωσης, ούτε προληπτικά ούτε εκ των υστέρων. Καθόλη την διάρκεια της παρουσίας μας στο Δημοτικό Συμβούλιο ουδέποτε εξυπηρετήσαμε κομματική γραμμή. Σε όλες τις αποφάσεις μας είχαμε και έχουμε πάντοτε ως γνώμονα, αποκλειστικά και μόνο το συμφέρον της πόλης μας. Και δεν διστάσαμε να έλθουμε σε σύγκρουση ακόμα και με το κόμμα που εξέφραζε τους περισσότερους από εμάς πολιτικά, όποτε έπαιρνε θέση ενάντια στα συμφέροντα της πόλης.

Οι δύο παρατάξεις που ονοματίζετε καθώς και όσες άλλες έχουν κομματική κάλυψη αποτελούν Κινήσεις που είναι ενταγμένες μέσα στα κόμματά τους, απόλυτα ελεγχόμενες και χρηματοδοτούμενες από αυτά. Ο συνδυασμός τους καταρτίζεται ή εγκρίνεται από το κόμμα τους μέσα από τις δικές τους κομματικές διαδικασίες. Οι δεσμεύσεις είναι ασφυκτικές και πάντα εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κόμματος στο οποίο ανήκουν.

Σας προκαλώ να βρείτε έστω και μία θέση, απόφαση ή ψήφισμα καθόλη τη διάρκεια της παρουσίας μας στο Δημοτικό Συμβούλιο που προέρχεται από εμάς και εξυπηρετεί κομματική γραμμή. Παράλληλα σας προκαλώ να καταγράψετε πόσα ψηφίσματα έχουν κατατεθεί από τους άλλους με τα οποία εκφράζεται η κομματική γραμμή. Έχουν ταυτίσει τα συμφέροντα της πόλης μας με τα συμφέροντα του κόμματος το οποίο υπηρετούν. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας.

Πως αξιολογείτε το έργο της παρούσας δημοτικής αρχής; Ποια στοιχεία αποτιμάτε θετικά και ποια αρνητικά;

Έχει γίνει μία προσπάθεια για την εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν. Αρνητική είναι η ταύτιση του Δήμου με το ΚΚΕ. Δείτε ποιες δραστηριότητες έχει αναπτύξει ο Δήμος, ιδιαίτερα στον πολιτιστικό τομέα. Όλες εξυπηρετούν τις θέσεις του κόμματός τους. Όποια κινηματογραφικά έργα προβάλλονται είτε στην Αιολία είτε στην αίθουσα εκδηλώσεων καθώς και τα θεατρικά, έχουν ιδεολογικό πρόσημο ταυτισμένο με τις αρχές του κομμουνισμού. Αυτό, σε μία αστική δημοκρατία, όπως η δική μας, δεν είναι κακό. Γίνεται όμως κακό όταν υπάρχει αυτή η μονομέρεια. Λες και δεν υπάρχουν άλλα έργα που είναι ψυχαγωγικά, διδακτικά κ.λ.π. χωρίς προπαγάνδα.

 

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει ο Δήμος να παραμένει απαθής θεατής στη δυστυχία των συμπολιτών μας. Πως είναι δυνατόν σήμερα να μην υπάρχει ένα κοινωνικό – Δημοτικό Ιατρείο;»

Ποιες είναι οι σημαντικότερες ανάγκες της Καισαριανής σήμερα, σύμφωνα με τη δική σας ιεράρχηση;

Στην σημερινή εποχή της αβάσταχτης λιτότητας, των μνημονίων, των βάναυσων περικοπών των μισθών και των συντάξεων, των σκληρών μέτρων που έχουν καταπατήσει και περιορίσει πολύ όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος που χρειάστηκαν αγώνες αιώνων για να κατακτηθούν ενώ η ανεργία έχει χτυπήσει αλύπητα όλα τα νοικοκυριά της μεσαίας και κατώτερης αστικής τάξης εκείνο που έχει απόλυτη προτεραιότητα είναι η κοινωνική συνοχή και οι κοινωνικές παροχές.

Εδώ ο Δήμος μας, παρά το γεγονός ότι έχει κομμουνιστική διοίκηση, υστερεί σημαντικά. Μπορεί η δημοτική αρχή να εκδίδει, συνεχώς, διάφορα ψηφίσματα και να καταδικάζει τη λιτότητα τα μνημόνια και τα σκληρά και αντεργατικά μέτρα. Μέτρα, όμως, ανακούφισης των συμπολιτών μας, ελάχιστα έχει κάνει. Δεν μπορεί και δεν πρέπει ο Δήμος να παραμένει απαθής θεατής στη δυστυχία των συμπολιτών. Χρειάζονται δράσεις. Ερωτώ. Πως είναι δυνατόν σήμερα να μην υπάρχει ένα κοινωνικό – Δημοτικό Ιατρείο που να περιλαμβάνει γιατρούς όλων των ειδικοτήτων για να προσφέρει δωρεάν, στους κατοίκους, υγειονομική περίθαλψη; Υπάρχουν πολλοί και καλοί γιατροί στην πόλη μας που θα μπορούσαν να προσφέρουν, εθελοντικά, τις υπηρεσίες τους. •Υπάρχει, επίσης, η δομή, που λειτουργεί σε διάφορους Δήμους του λεκανοπεδίου, κατά την οποία, χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση του Δήμου, προσφέρεται εξαιρετικά ποιοτικό φαγητό σε όλους του Δημότες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, αντί του ποσού των 2.50 ευρώ η μερίδα. •Μπορεί να γίνει καλύτερη οργάνωση και λειτουργία στο κοινωνικό παντοπωλείο και στο κοινωνικό φαρμακείο σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς και με την Μητρόπολή μας

Περίμενα από τη δημοτική αρχή, στις δύσκολες μέρες που περνάει ο λαός της πόλης μας, να χαράξει μία κοινωνική πολιτική και να κάνει μία πανστρατιά των Καισαριανιωτών, σε εθελοντική βάση, για να βοηθηθούν οι ασθενέστεροι συμπολίτες μας. •Θα μπορούσε π.χ. να συστήσει μία εθελοντική ομάδα και να ζητήσει από τον Καθηγητή Σάββα Ρομπόλη, να τεθεί επικεφαλής αυτής, για να ενημερώνει τους συμπολίτες μας και να δίνει λύσεις στα συνταξιοδοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. •Θα μπορούσε ο Δήμος μας να συστήσει ένα άτυπο γραφείο ευρέσεως εργασίας στο οποίο να απευθύνονται όλοι όσοι προσφέρουν εργασία και όσοι αναζητούν. Και όλα αυτά πάντα σε εθελοντική βάση. •Θα μπορούσε να απευθυνθεί σε όλους τους Καισαριανιώτες καλλιτέχνες και να τους ζητήσει να διοργανώσουν δράσεις ψυχαγωγίας και ανακούφισης των συμπολιτών μας. Και πολλά άλλα Πολύ φοβάμαι ότι όλα αυτά δεν αρέσουν στην δημοτική αρχή. Γιατί θέλει όλα να είναι κάτω από τον έλεγχο του ΚΚΕ. Και ένα εθελοντικό κίνημα δρα ανεξέλεγκτα.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Καισαριανή: Πόλη για Όλους» Βαγγέλης Κακανάκης με τη δημοτική σύμβουλο της παράταξής του, Μαίρη Αλεξοπούλου.

 

Όσον αφορά το θέμα του Μέτρο, υπερψηφίσατε την πρόταση της δημοτικής αρχής για κατασκευή σταθμού στα όρια με την Πανεπιστημιούπολη αντί για το κέντρο της Καισαριανής, με επιφύλαξη. Μπορείτε να εξηγήσετε τη θέση σας;

Να ξεκινήσω και να αναφέρω κατ΄ αρχάς την μεγάλη κατάκτηση ότι, επί τέλους όλες οι δημοτικές παρατάξεις συμφωνήσαμε στην ανάγκη της δημιουργίας του δεύτερου σταθμού στην Καισαριανή. Το τονίζω αυτό γιατί στην πρώτη συνάντηση των επικεφαλής των συνδυασμών με την Αττικό Μετρό που έγινε τον Οκτώβριο του 2014 η τότε δημοτική αρχή με τον κ. Κοντόσταυλο είχε τοποθετηθεί αρνητικά στον δεύτερο σταθμό, η δε παράταξη του σημερινού δημάρχου κ. Σταμέλου είχε επιφυλαχθεί να απαντήσει.

Από εκείνη την συνάντηση καμία άλλη συνάντηση ούτε ενημέρωση είχε το Δημοτικό Συμβούλιο για την πορεία της κατασκευής του Μετρό. Ξαφνικά υπήρξε πρόσκληση από την Δημοτική Αρχή με θέμα την ενημέρωση για την πορεία της κατασκευής του Μετρό.

Εκεί, χωρίς κανέναν απολύτως προϊδεασμό και χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση η δημοτική αρχή επικαλούμενη βλάβες που θα υπήρχαν στην αυλή του Σχολείου του Βενιζέλου και στο γήπεδο του τένις στη Ν. ‘Ηστ ενημέρωσε ότι είχε ζητήσει από την Αττικό Μετρό, να μετακινηθεί ο δεύτερος σταθμός στην Πανεπιστημιούπολη.

Η θέση μας ήταν να γίνει ο δεύτερος σταθμός στη Ν. Ήστ και εάν υπήρχε πρόβλημα με τα κτίρια όπως τα παρουσίασε η δημοτική αρχή να γίνει αυτός πίσω από το σούπερ μάρκετ του Βασιλόπουλου. Επειδή το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ενημερωτικό δεν τέθηκε το θέμα σε ψηφοφορία.

Κάθε Δημοτική Κίνηση τάχθηκε υπέρ της μίας ή της άλλης λύσης αναπτύσσοντας το σκεπτικό της για την πρόταση. Τάχθηκα με την πρόταση της δημοτικής αρχής για να μην θιγούν τα ιστορικά κτίρια της πόλης μας, η επιφύλαξη μου βρίσκεται στο αν μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο κάνοντας τις εξόδους προς την Οδεμησίου εκατέρωθεν.

 842 total views,  6 views today