epikoinonia@epikoinonia.info

Συνέντευξη | Βασίλης Θώδας: «Η αυτοδιοίκηση είναι ταυτόσημη με τους πολίτες»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας μιλάει στην “Ε” και τη Γεωργία Ζαπαντιώτη στην πρώτη του προεκλογική και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Με τον Βασίλη Θώδα βρεθήκαμε στο πάρκο Γουδί. Όταν του ζήτησα συνέντευξη, μου έθεσε έναν, μόνο, όρο. Να γίνει η συνέντευξη στο Πάρκο. Αυτό ο χώρος, μου είπε, θυμίζει τον καλύτερο εαυτό του Δήμου μας. Αποδεικνύει ότι, αν μια διοίκηση θέλει, τότε πραγματικά μπορεί να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής στην πόλη. Συμφώνησα. Έβαλα τα καλά μου και πήγα, αν και δεν το συνηθίζω, στην ώρα μου. Περιέργως ήταν ήδη εκεί. Με συνεργάτες του, συζητούσαν και συνέτασσαν, με ανοιχτά τα laptop (ω θεέ μου, μπήκαμε στη νέα εποχή και δεν το πήρα είδηση), το πρόγραμμα του συνδυασμού του. «Ώρα για δουλειά;» φώναξα από μακριά. «Ώρα για τη συνέντευξη» μου απάντησε με ένα χαμόγελο. Καθίσαμε σε ένα παγκάκι και άνοιξα το μαγνητόφωνο.

Καλησπέρα σας, κύριε Θώδα και σας ευχαριστώ που επιλέξατε την «Επικοινωνία» για την πρώτη σας συνέντευξη ως υποψήφιος Δήμαρχος.
Να μιλάμε στον ενικό; Γνωριζόμαστε, όλοι καλά, στην πόλη μας.

Ευχαρίστως Βασίλη. Λοιπόν, το πήρες απόφαση. Όλη η πόλη το συζήταγε εδώ και ένα χρόνο.
Γεωργία, η αυτοδιοίκηση είναι ταυτόσημη με τους πολίτες. Η διοίκηση της Πόλης γέννησε άλλωστε τη δημοκρατία ως τον καλύτερο τρόπο διαχείρισής της. Κι ας το ξεχνάνε πολλές φορές αυτό οι έχοντες την εξουσία. Τις ανάγκες των πολιτών καλείται να υπηρετήσει. Η αυτοανακήρυξη υποψηφίων δημάρχων, πέρα και έξω από τις ανάγκες ή ερήμην των πολιτών δεν προσθέτει στη δημοκρατική διαδικασία. Αφαιρεί. Εδώ και καιρό, εκατοντάδες συμπολίτες μας, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για την πόλη που από κοινού ονειρευόμαστε. Αυτή η προσπάθεια αποτυπώθηκε, το καλοκαίρι, στη πρωτοβουλία 200 συμπολιτών μας και μετά από ζυμώσεις και συζητήσεις, κατέληξε στην ιδρυτική διακήρυξη της νέας δημοτικής παράταξης «Ζωγράφου, Ώρα για δουλειά».

Εντύπωση μου έκανε το όνομα της παράταξης. Ώρα για δουλειά… Αποτελεί έμμεση δήλωση ότι η διοίκηση της Τίνας Καφατσάκη τεμπελιάζει;
Δεν είναι θέμα τεμπελιάς. Σε προσωπικό επίπεδο εκτιμώ την Τίνα. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι, σήμερα, ο Δήμος Ζωγράφου είναι όμηρος των ιδεοληψιών, της κοντόφθαλμης αντίληψης της σημερινής Διοίκησης και της απουσίας τεχνοκρατικών μεθόδων στην άσκηση των καθηκόντων της. Η σημερινή Διοίκηση έχει πολλές δικαιολογίες για όσα δεν κάνει. Και ακόμη περισσότερες για όσα δεν επιχειρεί καν να κάνει. Αυτή η κατάσταση πρέπει, λοιπόν, να τελειώσει. Ο Δήμος Ζωγράφου πρέπει να διεκδικήσει και να λάβει τους πόρους που έχει ανάγκη. Η πόλη μας πρέπει να αλλάξει πρόσωπο. Και θα αλλάξει.

Και λεφτά; Από πού θα τα βρεις;
Από αναπτυξιακά ταμεία. Από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Αυτό σπούδασα. Αυτό ξέρω καλά να κάνω. Σε λίγο καιρό θα παρουσιάσω αναλυτικά το πρόγραμμά μας. Όχι ένα ευχολόγιο, αλλά μια πραγματική μελέτη εξεύρεσης πόρων για την πόλη. Ο δήμαρχος πρέπει να είναι τεχνοκράτης και αγωνιστής. Να μην αρκείται στα λεφτά που θα του δώσει το κράτος, αλλά να διεκδικεί πόρους από όπου μπορεί. Τα Τρίκαλα, η Καλαμάτα, το Περιστέρι, η Δάφνη, το Π. Φάληρο, η Γλυφάδα, ακόμα και η Αθήνα έχουν δείξει τον τρόπο. Αλλά, Γεωργία, είναι και θέμα προτεραιοτήτων. Με τα χρήματα που σπαταλήθηκαν τα τελευταία χρόνια για φιέστες, συναυλίες τραγουδιστών και πανηγύρια αυτοπροβολής της Διοίκησης, θα μπορούσαμε να έχουμε προμηθεύσει το προσωπικό της καθαριότητας με σύγχρονα μηχανήματα για να κάνουν πιο εύκολα, πιο αποδοτικά και με περισσότερη ασφάλεια τη δουλειά τους. Θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Ο κατάλογος είναι ανεξάντλητος.

Τελικά, όλες οι προηγούμενες διοικήσεις της πόλης ήταν άχρηστες; Γιατί η πόλη μας είναι χρόνια σε κακή κατάσταση;
Δεν θέλω να μηδενίσω το έργο κανενός. Όλοι κατήλθαν στις εκλογές γιατί ήθελαν το καλό της πόλης. Έκανε ο καθένας και η κάθε μια ό,τι μπορούσε. Όσο θυμάμαι όμως τον εαυτό μου, διαρκώς συζητάμε για τα ίδια προβλήματα. Καθαριότητα, φωτισμός, δημοτική συγκοινωνία, πεζοδρόμια, παιδικές χαρές. Ζητήματα που θα έπρεπε να είναι λυμένα. Είναι απίστευτο, πραγματικά, το πώς έχουμε αποδεχτεί όλοι μας αυτή τη μίζερη πραγματικότητα. Να ζούμε σε πόλεις βρώμικες και σκοτεινές. Και να μην μας κάνει εντύπωση, να το περνάμε στο «ντούκου». Ε, λοιπόν, εμένα με ενοχλεί και θα κάνω κάτι για αυτό. Δεν θέλω να πω πολλά και μεγάλα λόγια. Αλλά ένα πράγμα θέλω όλοι οι πολίτες να έχουν ως δεδομένο. Μόλις η παράταξή μας βρεθεί στο τιμόνι του Δήμου, η πόλη μας, σε ένα χρόνο από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, θα είναι και καθαρή και γεμάτη φως. Αποτελεί τη μια και μοναδική μου δέσμευση.

Σίγουρο, σε βλέπω. Από πού πηγάζει η σιγουριά σου; Από την παρουσία πλήθους κόσμου στην εναρκτήρια εκδήλωσή σου ή τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στο πρόσωπό σου;
Καλή ερώτηση. Κυρίως από τους αποφασισμένους ανθρώπους που συναντώ σε αυτή την πόλη και που αρνούνται να συμβιβαστούν με την ακινησία. Νομίζω ότι προκύπτει και από την αισιοδοξία των πολλών συμπολιτών μας που έχουν ήδη αγκαλιάσει τη παράταξή μας. Αυτοί μας δίνουν δύναμη να προχωρήσουμε. Άνθρωποι τίμιοι και καθαροί. Άνθρωποι που παλεύουν για να ζήσουν τις οικογένειές τους, άνθρωποι που παλεύουν και για ένα καλύτερο μέλλον για αυτή τη πόλη. Κάθε μέρα εντάσσονται στην παράταξη μας νέοι άνθρωποι με όρεξη για δουλειά.

 

Δηλαδή, θέλεις να μου πεις ότι η στήριξη της Νέας Δημοκρατίας δεν σε χαροποίησε;
Δεν λέω αυτό. Φυσικά και με γέμισε χαρά. Καλοδεχούμενη η στήριξη από οποιαδήποτε δημοκρατικό πολιτικό φορέα. Σήμερα, ήρθε της Νέας Δημοκρατίας και του Ποταμιού. Είμαι σίγουρος ότι μέχρι τις εκλογές θα υπάρξουν και άλλοι φορείς που θα στηρίξουν την προσπάθειά μας. Ο καθένας μας έχει τις πολιτικές του καταβολές. Όποιος λέει το αντίθετο είναι απλά υποκριτής. Αλλά εδώ μιλάμε για την πόλη μας και τα χρόνια προβλήματά της. Και αυτά είναι πέρα και πάνω από τα κόμματα. Η πιο κρίσιμη στήριξη συνεπώς είναι εκείνη της επόμενης μέρας… Για να γίνουν οι κρίσιμες αλλαγές που χρειάζεται η πόλη μας. Κι εκεί αυτό που μετράει είναι μόνον οι Ζωγραφιώτες.

Και ο Αγγελόπουλος;
Με τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο ενώσαμε τις δυνάμεις μας πριν μερικά χρόνια. Τον στηρίξαμε και προωθήσαμε την υποψηφιότητά του τότε που η αναγνωρισιμότητα του στη πόλη ήταν μηδενική. Το πείραμα δεν βγήκε, οι δρόμοι μας χωρίσανε από πολύ νωρίς.

Προσωπικές, ηθικές ή πολιτικές διαφωνίες;
Ας ονομάσουμε το λόγο του διαζυγίου ασυμφωνία χαρακτήρων και στοχεύσεων. Όπως και να έχει, του εύχομαι καλή πορεία σε ό,τι κάνει. Δεν κρατάω κακίες. Δεν βγάζουν πουθενά.

Και ο Μετικαρίδης;
Ο Θοδωρής είναι μια άλλη ιστορία. Σέβομαι απεριορίστως την ιστορική του πορεία. Την προσφορά του και στον τόπο και στην ευρύτερη παράταξη. Εκτιμώ ότι δεν μας χωρίζει τίποτα. Αντίθετα, αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά.

Ισχύει το ίδιο και για τη Μπότου;
Ναι, φυσικά. Η αγάπη για την πόλη μας και ο κοινός πολιτικός παρανομαστής επικρατεί έναντι όλων των διαφορών του παρελθόντος. Δεν διεκδικώ το αλάθητο. Υπήρξαν φορές που ο Θοδωρής και η Τασία είχαν δίκιο και εγώ λάθος. Και το ανάποδο. Σε τελική ανάλυση, η απάντηση στο νόμο έκτρωμα, στον Κλεισθένη, δεν είναι η περαιτέρω πολυδιάσπαση των υγειών δυνάμεων, αλλά η ενότητα και η συστράτευση. Γιατί αλλιώς αυτός ο νόμος θα διαλύσει την πόλη και θα την καταδικάσει σε μόνιμη παρακμή. Θυμηθείτε αυτό που σας λέω.

Με το νέο εκλογικό νόμο, οι μετεκλογικές συνεργασίες, θα είναι μάλλον υποχρεωτικές, έτσι δεν είναι;
Ναι, θα είναι. Είναι η φύση των προβλημάτων που απαιτεί συνεργασίες. Η κρίση μας το δίδαξε αυτό. Χρειαζόμαστε αθροίσεις δυνάμεων για να λύνουμε προβλήματα και όχι αφαιρέσεις για να δικαιολογούμε τη διαιώνισή τους. Οι πολίτες χρειάζονται έργα και αυτό σκοπεύω να κάνω.

Αυτό σημαίνει ότι ο φυσικός σου σύμμαχος θα είναι τα ψηφοδέλτια από τον πάλε ποτέ κραταιό χώρο του ΠΑΣΟΚ, σήμερα ΚΙΝΑΛ;
Αυτά είναι ζητήματα προγραμματικά και όχι κομματικά. Για να μπορέσει μια συνεργασία μεταξύ δυο παρατάξεων να ευδοκιμήσει, θα πρέπει να έχουν παρεμφερή στάση πάνω στα μεγάλα τοπικά ζητήματα. Είναι γεγονός ότι η αντίληψή μας βρίσκεται πολύ πιο κοντά στις δυνάμεις αυτές, από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποια θεωρείς ότι είναι τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα σου;
Είμαι ανυπόμονος. Όταν θέλω κάτι, το θέλω άμεσα. Δεν πιστεύω στα σχέδια επί σχεδίων. Ούτε στα άστο για αύριο. Το αποτέλεσμα μετράει. Τα παίρνω και όλα τοις μετρητοίς. Με πληγώνουν συμπεριφορές. Ειδικά αυτές που είναι μη πολιτικές. Δεν θα έπρεπε, γιατί από όσο βλέπω θα υπάρξουν αρκετές.

Τι είναι το πιο σημαντικό για εσένα στη ζωή σου; Η πολιτική;
Η κόρη μου. Ξεκάθαρα. Μετά, η πολιτική.

Πιστεύεις στην τύχη;
Πιστεύω στη σκληρή δουλειά. Και στις σωστές αποφάσεις. Ο χρόνος ασφαλώς και έχει τη σημασία του. Η Πόλη μας για παράδειγμα δεν έχει τη δυνατότητα για χάσιμο χρόνου. Κανείς δεν την έχει.

Είσαι προληπτικός;
Όχι. Όταν μια μαύρη γάτα περάσει από μπροστά μου, το πιο πιθανό είναι ότι το ζώο, απλά, πάει κάπου.

Είσαι αυστηρός;
Με εμένα υπερβολικά πολύ. Και με τους άμεσους συνεργάτες μου επίσης. Άδικος και ξερόλας δεν είμαι.

Με τους υπαλλήλους τους Δήμου;
Πιστεύω ότι οι υπάλληλοι του Δήμου μας, τους περισσότερους τους ξέρω προσωπικά, έχουν κάθε διάθεση να προσφέρουν τα μέγιστα στην υπηρεσία των δημοτών. Αρκεί να τους δώσουμε την ελευθερία να το πράξουν, ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για να λειτουργήσουν, τα μέσα για να υλοποιήσουν το έργο τους και τη σωστή κατεύθυνση. Να τους ακούσουμε επίσης. Χωρίς αυτούς, τίποτε δε μπορεί να προχωρήσει. Για εμάς, οι υπάλληλοι του Δήμου Ζωγράφου είναι ο τρόπος και το κλειδί της επιτυχίας.

Λοιπόν, Βασίλη, τι να σου ευχηθώ; καλό κουράγιο στον αγώνα σου.
Και σε εσένα Γεωργία. Ανοίξαμε νωρίς τον προεκλογικό αγώνα και τα καθήκοντα του τοπικού τύπου θα είναι αυξημένα.

Σωστό κι αυτό. Σε ευχαριστώ.

800 total views, 2 views today