epikoinonia@epikoinonia.info

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ | Στο κόκκινο το θερμόμετρο εν όψει εκλογών | Διακήρυξη της Ανεξάρτητης Συνεργασίας Γονέων

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εκλογές ανάδειξης νέων οργάνων Διοίκησης στους Συλλόγους Γονέων σε όλη την πόλη. Σε κανέναν όμως μέχρι τώρα δεν έχει τον παλμό και την ένταση όσο στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ζωγράφου. Μετά από μία θυελλώδη εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση οι εκλογές ορίστηκαν για τις 9 Δεκεμβρίου από τις 10:00 μέχρι τις 18:00 στα δημοτικά σχολεία του Αγ. Γερασίμου.

Δύο παρατάξεις με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την πορεία και τη δράση του Συλλόγου διασταυρώνουν τα ξίφη τους η Ανεξάρτητη Συνεργασία Γονέων, που διοικούσε τον Σύλλογο τα τελευταία δύο χρόνια και η Αγωνιστική Συσπείρωση Γονέων.

Λίγα λόγια για τον Σύλλογο

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων για τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς ιδρύθηκε το 2016 από γονείς με κοινό παρανομαστή να λάβουν τα παιδιά τους την προσχολική αγωγή που τους αξίζει. Γρήγορα εντός του Συλλόγου φάνηκαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες λογικές. Από την μία πλευρά γονείς που είχαν ως γνώμονα τόσο την επίτευξη του συνολικού στόχου για μία δημόσια προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά όσο και την καθημερινή δράση για την επίλυση προβλημάτων που προέκυπταν και τα οποία θα διορθώνονταν μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία προτού φτάσει η κατάσταση στη σύγκρουση. Στον αντίποδα μια άλλη ομάδα γονέων που ως βασικό γνώμονα είχε την πολιτική σύγκρουση με την πολιτεία μη δεχόμενη την οποιαδήποτε συνεργασία που ως μοναδική λύση προέκρινε την ταξική πάλη και τον αγώνα στον δρόμο.

Οι αντίθετες αυτές απόψεις δεν άργησαν να μετουσιωθούν στις δύο προαναφερόμενες παρατάξεις, η πρώτη ομάδα στην Ανεξάρτητη Συνεργασία και η δεύτερη στην Αγωνιστική Συσπείρωση και το Νοέμβριο του 2016 η μεγάλη πλειοψηφία των γονέων ανέδειξε ως πρώτη Διοίκηση του Συλλόγου την Ανεξάρτητη Συνεργασία Γονέων.

Μέσα από διάλογο, προτάσεις , συνεργασίες αλλά και συγκρούσεις όπου χρειάστηκε φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα. Επιδιορθώσεις ζημιών, πρόσληψη παιδιάτρου, μείωση τροφείων κα. Παράλληλα, ο Σύλλογος διοργάνωσε δραστηριότητες όπως Μουσικοκινητική και Θεατρικό παιχνίδι με συμβολικό τίμημα ώστε τα παιδιά να απολαμβάνουν τις ως άνω δραστηριότητες χωρίς να αναγκάζονται οι γονείς να «ξηλώνονται». Διοργανώθηκαν παιδικές γιορτές, αναμνηστικές φωτογραφίσεις, σεμινάρια για γονείς.

Στο σήμερα

Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς 301 παιδιά έμειναν εκτός. Η κινητοποίηση της Διοίκησης του Συλλόγου ήταν άμεση: κάλεσε τους γονείς σε παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου όπου η νέα πρόεδρος μετά την αποχώρηση του κ. Αρβανιτάκη λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, Ντόρα Λεοντοπούλου κάλεσε τη Διοίκηση να βρει άμεσα λύση καταθέτοντας παράλληλα σειρά προτάσεων. Την ίδια στιγμή μέλη της παράταξης Αγωνιστική Συσπείρωση συμεμτείχαν στην ίδρυση ξεχωριστής επιτροπής αγώνα μέσω της οποίας πραγματοποίησαν παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο επιτιθέμενοι στη Διοίκηση του Δήμου ενώ καταφέρθηκαν στα όρια του προπηλακισμού στην πρόεδρο του Συλλόγου κα Λεοντοπούλου. Την ενέργειά τους αυτή μέλη του Συλλόγου μιλώντας στην «Ε» τη χαρακτήρισαν απαράδεκτη και διχαστική καθότι είναι ώρα για συστράτευση και όχι για διχαστικές ενέργειες.

Θύελλα στην ΓΣ

Τα αίματα άναψαν στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση όπου εξαρχής φάνηκε ότι η Διοίκηση του Συλλόγου διέθετε την απαιτούμενη πλειοψηφία για την έγκριση του Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού. Γρήγορα άρχισαν οι διακοπές και οι εντάσεις κυρίως από μέλη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης που επιτίθονταν διαρκώς στους ομιλητές της άλλης πλευράς χωρίς να τους αφήνουν να ολοκληρώνουν τις τοποθετήσεις τους. Κατηγορούσαν τη Διοίκηση για ολιγωρία, λογική συμβιβασμού και οικονομικής κακοδιαχείρισης στα οποία η άλλη πλευρά απαντούσε παραθέτοντας το έργο που είχε παραχθεί και τονίζοντας πως όλα τα οικονομικά στοιχεία και παραστατικά είναι στη διάθεση του κάθε γονέα. Οι διακοπές και οι φωνές συνεχίστηκαν με αποτέλεσμα οι γονείς να δυσανασχετήσουν με την όλη διαδικασία και να αρχίσουν να αποχωρούν. Εν τέλει η διαδικασία ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι με την προκήρυξη των εκλογών και την ανάδειξη της εφορευτικής επιτροπής.

Παρακάτω σας παραθέτουμε την εκλογική διακήρυξη της παράταξης Ανεξάρτητης Συνεργασίας Γονέων, την οποία μας απέστειλαν προς δημοσίευση ενόψει των αρχαιρεσιών της 9ης Δεκεμβρίου:

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΟΝΕΩΝ

Διακήρυξη αρχών και θέσεων ενόψει των εκλογών της 9ης Δεκεμβρίου στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Ζωγράφου

 

Αγαπητοί γονείς,

Στις 9 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του Συλλόγου μας για νέα όργανα Διοίκησης. Εν  πολλοίς θα κληθούμε να επιλέξουμε την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο Σύλλογός μας την επόμενη διετία. Από το Νοέμβριο του 2016, οπότε και ως πλειοψηφία αναλάβαμε τα ηνία του Συλλόγου, θέσαμε ως στόχο το καλό των παιδιών μας και των οικογενειών τους στη δύσκολη και κρίσιμη πορεία της προσχολικής ηλικίας.

Έργο επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια

Η κατάσταση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν δύσκολη και κρίσιμη. 100 και πλέον παιδιά ήταν εκτός παιδικών, χωρίς να υπολογίσουμε άνεργες μητέρες και μητέρες με ΕΣΠΑ που είχαν επίσης μείνει εκτός, ενώ πολλές δομές βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση. Σε συνεργασία με τη διεύθυνση των παιδικών σταθμών καλύπτοντας κενά στις δομές, ο αριθμός αυτός προσέγγισε το 0 μέχρι τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους.

-Πετύχαμε την επαναφορά της επιδότησης των επανεγγραφών με 100 μόρια τη στιγμή που αυτή είχε καταργηθεί εντελώς, ώστε τα παιδιά που έχουν εγκλιματιστεί σε ένα σχολικό περιβάλλον στην τρυφερή αυτή ηλικία να μην αποκοπούν βίαια από αυτό.

-Ταυτόχρονα ξεκινήσαμε, επικοινωνώντας με όλους τους γονείς αλλά και με επισκέψεις της Διοίκησης του Συλλόγου σε όλες τις δομές, να καταγράφουμε τα προβλήματα που αυτές αντιμετώπιζαν. Το έργο ήταν δύσκολο καθότι αφενός ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τις δομές, καθότι αφενός δεν υπήρχε Σύλλογος Γονέων για πολλά χρόνια και αφετέρου η προσωρινή Διοίκηση του υπό σύσταση Συλλόγου μας, δεν είχε ασχοληθεί σε τέτοιο βαθμό με τα πραγματικά προβλήματά τους.

Εν τέλει, συγκεντρώσαμε και κατηγοριοποιήσαμε ανά δομή προβλήματα και ελλείψεις και εν συνεχεία πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τη Διοίκηση του Δήμου όπου εκθέσαμε τα προβλήματα αυτά. Δυστυχώς, αν και εν μέρει αρχίσαμε να βρίσκουμε λύσεις στο λειτουργικό κομμάτι, δεν ίσχυσε το ίδιο για το τεχνικό κατασκευαστικό, όπου τα περισσότερα από τα προβλήματα που τέθηκαν παρέμειναν άλυτα.

Συνεχίσαμε να πιέζουμε με ρεαλιστικές προτάσεις και λύσεις με τα πρώτα αποτελέσματα να αρχίσουν να φαίνονται:

  • Επισκευάστηκαν προβληματικά προαύλια, σωληνώσεις, στέγες, μπαζώθηκαν επικίνδυνα παρτέρια για τα παιδιά σε δομές
  • Προσελήφθη παιδίατρος που μέχρι τότε δεν υπήρχε ενώ οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί διασυνδέθηκαν με το Κέντρο υγείας Ζωγράφου για τυχόν επείγοντα περιστατικά.
  • Χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζαν δομές όπως η Γκανογιάννη, όπου τοποθετήθηκε νέα μοκέτα και στρώθηκε περιμετρικά με ταρτάν, επιδιορθώθηκαν με συνεργασία του Συλλόγου μας και του προσωπικού που στην πλειονότητά του στήριξε πρόθυμα τις προσπάθειές μας.
  • Μειώθηκαν κατά 30% τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και εξακολουθούμε να πιέζουμε με στόχο την κατάργησή τους.

 

 

Δραστηριότητες

  • Διοργανώσαμε δραστηριότητες για παιδιά από 2 έως 5 ετών με συμβολικό τίμημα με αποτέλεσμα οι γονείς να έχουν την ευκαιρία να πάνε τα παιδιά τους στα τμήματά μας ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ, ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ στα οποία φέτος προστέθηκε η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ και τα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ που έξω έχουν σημαντικό κόστος. Την ίδια στιγμή δημιουργήσαμε τμήμα YOGA για τις μαμάδες των παιδιών.

Παράλληλα με τη δράση μας για την επίλυση των προβλημάτων στις δομές όπου η δράση και η άσκηση πίεσης παρέμειναν σταθερές, πιστεύαμε εξαρχής ότι ως Σύλλογος οφείλαμε να προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερη χαρά και διασκέδαση στα παιδιά και στιγμές χαλάρωσης στους γονείς τους.

  • Για τον λόγο αυτό διοργανώσαμε με επιτυχία Χριστουγέννιατικη και Καλοκαιρινή Γιορτή, στην οποία μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν με την ψυχή τους. Προσφέρθηκε μπουφές, λειτούργησε μπαζάρ με δημιουργίες μελών μας καθώς και λαχειοφόρος αγορά με πλούσια δώρα για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου. Και στις δύο γιορτές υπήρξε και πλούσιο πρόγραμμα για τους μικρούς μας φίλους με ανιματέρ και παιδικές παραστάσεις. Τη δεύτερη χρονιά της θητείας μας με το Σύλλογό μας να είναι πλέον ευρέως γνωστός στους γονείς διοργανώσαμε αποκριάτικη γιορτή με την προσέλευση να ξεπερνάει τις προσδοκίες μας, ενώ το ίδιο συνέβη και με την γιορτή μας το περασμένο καλοκαίρι όπου γονείς και παιδιά κατέκλυσαν τον Ρυθμό.
  • Πρωτοστατήσαμε ως διοίκηση του Συλλόγου και πετύχαμε να παρέχονται δωρεάν σε όλα τα παιδιά οι παιδικές παραστάσεις στους παιδικούς σταθμούς.
  • Σε συνεργασία με το ΚΕΠΧΕΟ διοργανώνουμε για 3η συνεχή χρονιά σεμινάρια για γονείς προσχολικής ηλικίας. Εκεί οι γονείς μέσα από διαδραστικά σεμινάρια μπορούν να εκφράσουν τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους για το μεγάλωμα των παιδιών τους, να δουν ότι δεν είναι μόνοι και να βρουν λύσεις με τη βοήθεια του επιστημονικού προσωπικού.

-Τα δύο αυτά χρόνια πραγματοποιήθηκε με δική μας πρωτοβουλία λήψη αναμνηστικών φωτογραφιών ώστε να αποτυπώσουμε και να διατηρήσουμε στο διηνεκές αυτή την τρυφερή ηλικία των παιδιών μας και την πρώτη τους επαφή με το σχολείο.

-Πρόσφατα αποφασίσαμε τη δωρεά παιδικών βιβλίων στις δομές για τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών τους εκτιμώντας πως το ξεφύλλισμα και η ανάγνωση ενός βιβλίο παραμένει αναντικατάστατο σκαλοπάτι στην πνευματική καλλιέργεια του παιδικού μυαλού.

Δυστυχώς τη φετινή χρονιά βρεθήκαμε μπροστά σε μία τραγική κατάσταση όπου 301 παιδιά έμειναν εκτός δομών εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και της ολιγωρίας της δημοτικής αρχής. Αμέσως προγραμματίσαμε και πραγματοποιήσαμε διαδοχικές παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης απαιτώντας την εξεύρεση λύσης. Τελικά και υπό την πίεσή μας:

104 παιδιά μπήκαν στις δομές, ενώ εξακολουθούμε να πιέζουμε για την εξεύρεση λύσεων για τα υπόλοιπα.

– Βρίσκονται σε εξέλιξη ανατοποθετήσεις παιδιών προκειμένου να βρίσκονται σε δομές πλησίον της οικείας τους ώστε να μην ταλαιπωρούνται τα ίδια και οι γονείς τους.

Πετύχαμε να υπάρχει σε κάθε τμήμα ένας μόνιμος παιδαγωγός ενώ και οι συμβασιούχοι που θα προσλαμβάνονται να ολοκληρώνουν το σχολικό έτος ώστε να μην βρίσκονται τα παιδιά αντιμέτωπα με την απώλεια του εκπαιδευτικού τον οποίο έχουν συνηθίσει, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν.

Ο Σύλλογός μας ήταν πάντα ανοιχτός προς όλους για τον λόγο αυτό οι συνεδριάσεις του ΔΣ ήταν ανοιχτές προς παρακολούθηση και συμμετοχή ενώ τα οικονομικά στοιχεία διαθέσιμα προς έλεγχο από κάθε μέλος που το επιθυμεί.

Στον αντίποδα

Στη δράση μας ο αγώνας ήταν διμέτωπος. Από την μία πλευρά η πίεση προς την πολιτεία ώστε να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα και από την άλλη η μειοψηφία του ΔΣ μας η «Αγωνιστική Συσπείρωση» που όχι μόνο δεν στήριξε το έργο του Συλλόγου αλλά το κατήγγειλε σε κάθε ευκαιρία χωρίς η ίδια να καταθέτει ούτε μία ολοκληρωμένη ή τεκμηριωμένη πρόταση πέραν της στείρας αντιπαράθεσης.

Απόδειξη το γεγονός ότι ενώ 300 παιδιά βρίσκονταν εκτός και ο Σύλλογός μας πάλευε για τα δικαιώματα των παιδιών μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα μέλη της μειοψηφίας κινούμενα με μικροπολιτικά και κομματικά κριτήρια συνέστησαν ξεχωριστή Επιτροπή αγώνα λες και δεν είμαστε ΟΛΟΙ γονείς και έχουμε κάτι να χωρίσουμε.

Μπορεί να μην συμφωνούμε σε πολλά πράγματα αλλά αυτή τη διχαστική και κομματική λογική εντός του Συλλόγου μας δεν θα την ανεχτούμε.

Μας έχουν εγκαλέσει για την ύπαρξη παρατάξεων εντός του Συλλόγου, την άσκηση δηλαδή ενός καταστατικού δικαιώματος των μελών του Συλλόγου, την στιγμή που οι ίδιοι ιδρύουν επιτροπές και επιχειρούν να διχάσουν. Να σημειωθεί ότι ακόμα και όταν είχαμε ομόφωνα αποφασίσει ως Σύλλογος τη συμμετοχή μας σε διαμαρτυρία και κατάθεση των αιτημάτων μας στο αρμόδιο υπουργείο το μέλος του ΔΣ, προερχόμενο από την μειοψηφία, ουδέποτε κατέθεσε το σχετικό έγγραφο και ουδέποτε έφερε σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου, περιφρονώντας ακόμα και τις αποφάσεις που έχουν και εκείνοι υπερψηφίσει. Ακόμα και στη διοργάνωση των δραστηριοτήτων και το να έρχεται καθαρίστρια να καθαρίζει τις τουαλέτες πριν τη διεξαγωγή τους ψήφισαν λευκό.

Σα να μην έφταναν αυτά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στους παιδικούς, που εκείνοι δηλώνουν ότι στηρίζουν, τους έχουν καταγγείλει εγγράφως για απαράδεκτη συμπεριφορά στα όρια του προπηλακισμού.

Αυτά έγιναν σαφή πρόσφατα με τη στάση τους στην πρόσφατη εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση όπου αντί για επιχειρήματα χρησιμοποιούσαν τραμπουκισμούς και ύβρεις προκειμένου να διαλύσουν τη διαδικασία.

Ποιος άραγε είναι αυτός που πραγματικά εκφυλίζει το Σύλλογο με τη στάση του;

Όπως και να έχει εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με βάση τις μέχρι τώρα αρχές μας. Βασικός μας στόχος και γνώμονας της δράσης μας είναι ένας:

ΟΛΑ τα παιδιά να απολαμβάνουν την προσχολική αγωγή που τους αξίζει

Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη δυνατότητα σε παιδιά και γονείς σε πείσμα της οικονομικής κρίσης αλλά και της επιβουλής της μειοψηφίας που δεν υπερψήφισε όλα αυτά, να απολαμβάνουν δραστηριότητες, γιορτές και ό,τι άλλο προσφέρει χαρά και ψυχική ανάταση, την οποία έχουμε ανάγκη όλοι. Αυτό που κάνουμε το κάνουμε εθελοντικά και με πολλή αγάπη και σας καλούμε να συνεχίσετε να μας στηρίζετε σε αυτό όπως έχετε κάνει μέχρι τώρα.

Για τον λόγο αυτό σας καλούμε να προσέλθετε την 9η Δεκεμβρίου και να στηρίξτε τη συνέχεια του έργου μας ως «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΟΝΕΩΝ»

για έναν Σύλλογο ισχυρό, ανοιχτό, χωρίς κομματικούς πάτρωνες, με λόγο, δράσεις και προτάσεις.

 755 total views,  3 views today