epikoinonia@epikoinonia.info

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» – Προληπτικές εξετάσεις στοματικής υγείας για τους μαθητές του Βύρωνα

Η εφημερίδα «Επικοινωνία» σε συνεργασία με το Ιατρείο Αποκατάστασης Στοματικής Υγείας Ιουλία Κιούπη διοργανώνει εξετάσεις πρόληψης στοματικής υγείας στους μαθητές των σχολείων του Βύρωνα για όλο τον Μάρτιο. Οι εξετάσεις θα γίνονται κατόπιν ραντεβού στο Ιατρείο επί της οδού Ν. Αρώνη 38 στο Βύρωνα (τηλ.: 210.766.87.32, κιν. : 6972 326301) και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ιουλία Κιούπη, Χειρουργός-Οδοντίατρος, Δημοτική Σύμβουλος Βύρωνα (2010-2019). Αντιδήμαρχος (2011-2014)

Ποια  οφέλη μπορεί  να έχει ένα παιδί που κάνει προληπτική εξέταση στον οδοντίατρο;

Το πιο σπουδαίο όφελος της οδοντιατρικής εξέτασης των παιδιών, είναι ότι η τερηδόνα και η ουλίτιδα μπορούν όχι μόνο να προληφθούν αλλά και να ανασταλεί η εξέλιξή τους όταν βρίσκονται σε αρχικά στάδια. Επίσης μπορούν να προβλεφθούν οι μετέπειτα τυχόν ορθοδοντικές ανωμαλίες.

Στόχοι της προληπτικής αγωγής είναι η απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας (ΟΜΠ) και η ενίσχυση των δοντιών, μέσα από απλές και ανώδυνες οδοντιατρικές πράξεις όπως η τοπική φθορίωση, προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών (sealants). Παρέχονται επίσης ανάλυση της δίαιτας του παιδιού και οδηγίες για σωστή χρήση της οδοντόβουρτσας, νήματος και  στοματικού διαλύματος.

Τι προτείνετε  όσον αφορά  την υγιεινή των δοντιών  και ιδιαιτέρα  όσον αφορά  τις μικρές ηλικίες;

Στα παιδιά μέχρι δυο ετών, οι γονείς θα πρέπει να καθαρίζουν τα δόντια των παιδιών με βρεγμένη γάζα, απομακρύνοντας τα υπολείμματα των τροφών μετά από κάθε γεύμα. Στη συνέχεια ο καθαρισμός γίνεται με παιδικές οδοντόβουρτσες και τη χρήση μικρής ποσότητας (μέγεθος μπιζελιού) παιδικής φθοριούχου οδοντόκρεμας. Ο τρόπος βουρτσίσματος είναι κάτι που θα διδαχθούμε από τον οδοντίατρό μας, ενώ το βούρτσισμα θα πρέπει να γίνεται με την επίβλεψη ενός ενήλικα μέχρι και την ηλικία των 7 ετών. Προκειμένου το παιδί να αποκτήσει τη συνήθεια της φροντίδας των δοντιών, οι γονείς πρέπει να παροτρύνουν το παιδί να βουρτσίζει τα δόντια του τη στιγμή που τα βουρτσίζουν και εκείνοι, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι τα παιδιά στις μικρές ηλικίες έχουν την τάση να μιμούνται τους μεγάλους. Σε ότι αφορά στους εφήβους, θα πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους 3 φορές την ημέρα μετά από κάθε γεύμα, χωρίς να παραλείπουν το- πολύ σημαντικό- βούρτσισμα πριν τον ύπνο. Η οδοντόβουρτσα τους θα πρέπει να είναι μέτρια ή μαλακή, για την αποφυγή τραυματισμού των ούλων. Τα στοματικά διαλύματα δεν αντικαθιστούν ένα σωστό βούρτσισμα και χορηγούνται μόνο μετά τη συμβουλή του οδοντιάτρου.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να προλάβουμε την τερηδόνα;

Η τερηδόνα αποτελεί την πιο συχνή πάθηση των δοντιών, η οποία οφείλεται σε μικρόβια που προσβάλλουν το δόντι και καταστρέφουν τη σκληρή του δομή. Τα μικρόβια που έχουμε στο στόμα μας, «τρέφονται» με τα υπολείμματα των τροφών που παραμένουν στη στοματική κοιλότητα μετά από κάθε γεύμα και παράγουν οξέα τα οποία καταστρέφουν τα δόντια. Η τερηδόνα προσβάλλει εξίσου μόνιμα και νεογιλά δόντια. Απαραίτητο λοιπόν είναι να θεραπεύουμε- πρωτίστως- την τερηδόνα των νεογιλών δοντιών γιατί μπορεί να επιδράσει στα μόνιμα δόντια που διαπλάσσονται ακριβώς από κάτω.

Για να προλάβουμε την τερηδόνα στα παιδιά συνιστάται η φθορίωση που γίνεται στο ιατρείο. Πρόκειται για την τοποθέτηση ενός ειδικού ζελέ στα δόντια, το οποίο περιέχει φθόριο και θωρακίζει τα δόντια απέναντι στην τερηδόνα. Η διαδικασία, πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 6 μήνες μέχρι την ηλικία των 13 ετών περίπου. Μία άλλη μέθοδος που ακολουθείται είναι οι προληπτικές εμφράξεις, τα γνωστά σε όλους σφραγίσματα. Οι εμφράξεις αυτές έχουν την ιδιότητα να σφραγίζουν τις πιο ευπαθείς περιοχές των πίσω δοντιών που είναι ευάλωτες στην τερηδόνα. Τοποθετούνται εξίσου σε μόνιμα και νεογιλά δόντια. Η τοποθέτησή τους είναι ανώδυνη και ο ρόλος τους καθαρά προστατευτικός.

Κατά τη γνώμη σας, τι θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος μας στον τομέα της πρόληψης για τη στοματική υγεία των μαθητών;

Επί σειρά ετών προσφέρεται η δυνατότητα δωρεάν οδοντιατρικών ελέγχων στα δημοτικά σχολεία του Δήμου μας.

Ενδεικτικά αναφέρω τα πιλοτικά προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2012, 2013 και 2014 με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και την εθελοντική συμμετοχή των γιατρών, οδοντιάτρων, ορθοπεδικών και παιδιάτρων του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στο Βύρωνα.

Παρόμοια προγράμματα πραγματοποιήθηκαν το 2015-2016 από τα Εργαστήρια Παιδοδοντιατρικής καθώς και Προληπτικής & Κοινωνικής Οδοντιατρικής της ΕΚΠΑ, κατόπιν πρόσκλησης του Τμήματος κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου μας ωστόσο ο Δήμος δεν έχει εξαντλήσει τη σωστή οργάνωση και τον ορθολογικό σχεδιασμό  ενός προγράμματος αγωγής στοματικής υγείας, το οποίο θα έπρεπε να επεκτείνεται στις δραστηριότητες και άλλων επαγγελματικών ομάδων όπως οι νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές κλπ.

Η οδοντιατρική κοινότητα έχει πολλά να προσφέρει ακόμα προς αυτή την κατεύθυνση και καλό είναι να συμβάλλουμε όλοι οι συνάδελφοι με την εθελοντική μας συμμετοχή στα προγράμματα προαγωγής στοματικής υγείας που οργανώνονται κατά καιρούς από τους οδοντιατρικούς φορείς της χώρας και το Δήμο μας.

Μαθητές μετά από εξέταση στο Ιατρείο Αποκατάστασης Στοματικής Υγείας Ιουλία Κιούπη.

 667 total views,  3 views today