epikoinonia@epikoinonia.info

Ο ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ ΧΑΡΙΣΕ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ – Σκληρή κριτική από Αλ. Σωτηρόπουλο και «Πολίτες του Βύρωνα»

Η παράταξη του Αλέξη Σωτηρόπουλου υπήρξε η μοναδική που καταψήφισε και τις δυο δωρεές λεωφορείων από τον Δήμο Βύρωνα, αντίστοιχα, προς τους Δήμους Μεγανησίου και Δωρίδος.

Για δεύτερη φορά, μετά τη δωρεά λεωφορείου στο Δήμο Μεγανήσιου Λευκάδας το 2016, το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα υπερψήφισε τη δωρεά άλλου ενός λεωφορείου Mercedes ΚHI 6939 στο Δήμο Δωρίδος στις 13 Μαρτίου. Την ίδια μέρα, πήρε την απόφαση να δανείσει άλλα δυο λεωφορεία στον Δήμο Ζωγράφου μέχρι αυτός να ολοκληρώσει την προμήθεια καινούργιων λεωφορείων έως την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Όσον αφορά τη δωρεά στο Δήμο Δωρίδος, η δημοτική αρχή αναφέρει ότι «το ανωτέρω λεωφορείο δεν χρησιμοποιείται πλέον από την Υπηρεσία της Δημοτικής Συγκοινωνίας, αφού οι ανάγκες της Υπηρεσίας υπερκαλύπτονται από τα υπόλοιπα 10 λεωφορεία που έχει στην διάθεση του ο Δήμος Βύρωνα. Επί πλέον το συγκεκριμένο λεωφορείο είχε παραμείνει επί μακρόν για επισκευή του κεντρικού άξονα σε εξωτερικό συνεργείο επισκευής, χωρίς όμως να αποκατασταθεί». Υπεραμυνόμενος των δύο δωρεών, ο δήμαρχος Άκης Κατωπόδης τόνισε ότι ο Δήμος δεν έχει ανάγκη από δώδεκα λεωφορεία και δεν μπορεί να αντέξει το κόστος λειτουργίας και συντήρησης τους, επαναλαμβάνοντας ωστόσο τη δέσμευση της παράταξής του για συγκοινωνιακή σύνδεση του Βύρωνα με την Πανεπιστημιούπολη. Επίσης επισήμανε ότι το αίτημα του Δήμου Δωρίδος υποστηρίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βύρωνα «Άρης Κωνσταντόγλου» του Γιώργου Λουκίδη, με το αιτιολογικό ότι ο Σύλλογος έχει υπό την ιδιοκτησία του ένα κατασκηνωτικό κέντρο στην Τολοφώνα Δωρίδος και η παραχώρησή του θα εξυπηρετεί τη μετακίνηση των παιδιών στη θάλασσα όταν παραθερίζουν- κατασκηνώνουν σε αυτό καθώς και τη μεταφορά τους όταν πηγαίνουν εκδρομή στα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής. Το συγκεκριμένο επιχείρημα υπήρξε καταλυτικό στο να υπερψηφίσει η αντιπολίτευση τη δωρεά, παρά την έκφραση επιφυλάξεων, με εξαίρεση την παράταξη του Αλέξη Σωτηροπουλου (οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Κόνσουλα απουσίαζαν). Θετική ψήφο έδωσαν εκτός από τις παρατάξεις Γώγου και Μπαντή ακόμη και οι παρατάξεις Πάλμου και Τζιορτζιώτη που οι δύο τελευταίες είχαν καταψηφίσει τη δωρεά λεωφορείου στον Δήμο Μεγανησίου το 2016.

Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του ο κ. Σωτηρόπουλος, ο οποίος είχε καταψηφίσει και την προηγούμενη δωρεά, επισήμανε ότι το αν καλύπτονται οι ανάγκες της συγκοινωνίας στο Βύρωνα από τα υφιστάμενα λεωφορεία εξαρτάται από το πώς προσδιορίζονται. Υπενθύμισε ότι λειτουργεί μόνο μια γραμμή με τρία λεωφορεία ενώ η δεύτερη καταργήθηκε. Τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να πυκνώσουν τα δρομολόγια, να εξυπηρετηθούν τα σχολεία και τα ΚΑΠΗ καθώς και η μετακίνηση από και προς το Μετρό και στο πλαίσιο αυτό, δεν περισσεύει κανένα λεωφορείο, πόσο δε μάλλον όταν το καθένα κοστίζει 250.000 ευρώ. Επέκρινε επίσης το γεγονός ότι η δωρεά δεν συνοδεύεται από προγραμματική σύμβαση του Δήμου Δωρίδος με τον Σύλλογο ώστε να προβλέπεται υποχρεωτική παραθέριση παιδιών του Δήμου Βύρωνα στο κατασκηνωτικό του κέντρο.

«Η δημοτική αρχή δεν έχει την πολιτική βούληση να ασκήσει κοινωνική πολιτική, να επισκευάσει τα οκτώ λεωφορεία και να τα διαθέσει για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών του Βύρωνα» σχολίασε σε ανακοίνωση της η συλλογικότητα «Πολίτες του Βύρωνα» (…) επικρίνοντας και την αντιπολίτευση: «Οι δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν υπέρ στο να δοθούν δωρεάν δυο λεωφορεία στη Λευκάδα και στη  Δωρίδα, θα πρέπει να αιτιολογήσουν την ψήφο τους στο λαό της πόλης, που πλήρωσε μόνο για την αγορά των δώδεκα λεωφορείων από το 2004 έως σήμερα κοντά στα 2 εκατ. ευρώ».

Η παράταξη Σωτηρόπουλου υπερψήφισε την προσωρινή παραχώρηση άλλων δυο λεωφορείων στον Δήμο Ζωγράφου, μαζί με τη συμπολίτευση και τις παρατάξεις Γώγου και Μπαντή, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για διαφορετική περίπτωση. Όχι μόνο θα επιστραφούν αλλά ο Δήμος Ζωγράφου θα αναλάβει να τα επισκευάσει με δικά του έξοδα. Άλλωστε όπως επισήμανε και η δημοτική αρχή, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ Δήμων, ο Δήμος Ζωγράφου είχε δανείσει ένα σάρωθρο στο Δήμο Βύρωνα. Παραδόξως οι κ.κ. Πάλμος και Τζορτζιώτης καταψήφισαν, ενώ ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Τάσος Μαυρόπουλος ψήφισε λευκό -όταν οι ίδιοι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν προ ολίγου υπερψηφίσει την δωρεάν και μόνιμη παραχώρηση στο Δήμο Δωρίδας. Ο κ. Πάλμος, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του, τόνισε ότι η δημοτική συγκοινωνία δεν λύνει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα και αυτό που χρειάζεται είναι η ενίσχυση των κρατικών αστικών συγκοινωνιών. «Θα έλεγε κανείς ότι η αιτιολόγηση της ψήφου τους δεν έπεισε και από ότι φαίνεται καθοριστικό στοιχείο ήταν ο πολιτικός χώρος με τον οποίο έχει εκλεγεί η δήμαρχος Ζωγράφου (ΣΥΡΙΖΑ) και όχι η ουσία. Κρίμα» σχολίασαν οι «Πολίτες του Βύρωνα».

747 total views, 2 views today