epikoinonia@epikoinonia.info

“Οδωνύμια του Δήμου μας, Κουπόνια-ΖΩΓΡΑΦΟΥ-Γουδί” | Κοσμοσυρροή στην παρουσίαση του βιβλίου του Ν. Δημητρίου και των μαθητών του

30 Ιανουαρίου 2019, ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών. Γιορτή των Γραμμάτων και της εκπαίδευσης. Η φιλόξενη Βίλλα Ζωγράφου άναψε όλα τα φώτα του σαλονιού της για να υποδεχθεί τον οδηγό – βιβλίο «Οδωνύμια του Δήμου μας – Κουπόνια – Ζωγράφου – Γουδί» και τους συντελεστές του, δηλ. τα παιδιά της Ε’ τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου, του σχολικού έτους 1997-98 με τον τότε Δάσκαλο τους κ. Νικόλαο Δημητρίου που είναι και ο επιμελητής της έκδοσης, και καλεσμένους της, όλους τους πολίτες του Δήμου Ζωγράφου!!!

Το βιβλίο βασίστηκε σε εργασία των παιδιών πριν 20 χρόνια, τότε που γιορτάζαμε τα 50 χρόνια του Δήμου μας και πλέον στα 70 χρόνια πήρε σάρκα και οστά!!! Τότε μάθαιναν τον δήμο τους, και σήμερα ενήλικες πλέον έχουν δεθεί ακόμα πιο πολύ, όπως δένεται ο κάθε άνθρωπος με την εστία του και νιώθει ότι είναι στο βασίλειο του.

Η έκδοση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Δημάρχου Ζωγράφου κ. Τίνας Καφατσάκη.

Ο τόπος καταγωγής και διαμονής μας, έχουν μία ιδιαίτερη θέση στον ψυχικό μας χάρτη. Καθώς μεγαλώνουμε ανακαλύπτουμε κομμάτια της ιστορίας που γράφτηκαν από τους προγόνους μας, κι έτσι όπως κάθε ιστορία, μας ακολουθεί και πολλές φορές μας καθορίζει.

Το μέρος που ζούμε είναι ένας ζωντανός πολυμορφικός οργανισμός με ιδιαίτερη ενέργεια, αφού ο πρόγονοι μας κατοίκησαν, τράφηκαν, ανέπνευσαν, εκπαιδεύτηκαν, δημιούργησαν, διαμόρφωσαν τα χαρακτηριστικά του αφήνοντας το αποτύπωμα τους.

Τα «Οδωνύμια» και η ιδιαίτερη βραδιά που απολαύσαμε, μας μετέφεραν την ενέργεια των δονήσεων που δημιούργησαν οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης μας, και πως αυτή η ενέργεια αναπαράγεται μέχρι σήμερα στον Δήμο Ζωγράφου, από τους σημερινούς πολίτες του και τις νεότερες γενιές.

Σε μια αναδρομή του ιστορικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα του περιεχομένου του βιβλίου, οι Ζωγραφιώτες αναβίωσαν την 70χρονη ιστορία του Δήμου τους, ο καθένας μέσα από τις δικές του αναμνήσεις.

Ο κ. Κ. Πιτταράς Δντης στο 4ο ΔΣΖ ανέλαβε την παρουσίαση του εκπαιδευτικού χαρακτήρα του έργου, μας είπε πως δούλεψαν οι μαθητές με τον δάσκαλό τους, πως μέσα από τους δρόμους γνώρισαν τον Δήμο μας και την ιστορία του. Ο κ. Β. Πετρόπουλος επίτιμος Δ/ντής εκπαίδευσης και Σχολικός Σύμβουλος, μας μίλησε για την ιστορική του σημασία των ονοματοθεσιών, την αξία ιδιαίτερη σημασία της ονοματοθεσίας δρόμων με ονόματα ανθρώπων του τόπου μας που σημάδεψαν την τοπική ιστορία.

Κάθε δρόμος, δρομάκι και πλατεία μία ιστορία από την μυθολογία, τους ήρωες του 1821, την νεότερη ιστορία και την ιστορία των ανθρώπων του Δήμου μας: Δημάρχων , Καλλιτεχνών, Εκπαιδευτικών, Αθλητών..

Γέμισαν τα μάτια των παλιών Ζωγραφιώτων νοσταλγία, από τ ’αρώματα των ανθισμένων κήπων στους δρόμους της πόλης μας που μοσχοβολούσαν ολούθε, από τα γεμάτα χαμομήλια οικόπεδα πριν τις πολυκατοικίες, από τις μαθητικές σκανταλιές στα σχολεία, από τα ζήτω και μπράβο στις στις αθλητικές διοργανώσεις … από τις προσευχές και το δέος ανεβαίνοντας προς τον Υμηττό και φτάνοντας στο κοιμητήριο …

Κάποιοι μόλις έμαθαν ότι η πόλη είχε καζίνο!!! την Ροτόντα… και επισκέψεις βασιλικές… οι νεότεροι ότι είχε και πολλούς κινηματογράφους!!!

Συγκίνηση και συμμετοχή, με χαμόγελα, με νεύματα, με αστεία. Και συνεχίσαμε.

Από το Ζωγράφου στο Γουδ(ί) με «ι» κι όχι με «η» – όπως το ξέρουμε πολλά χρόνια εμείς οι παλιοί Ζωγραφιώτες …και μετά Ιλίσια ή …Κουπόνια!

Όλα ζωντάνεψαν ξανά, χέρι με χέρι το παλιό και το καινούργιο, ο Δήμος στην αρχή, ο πρώτος χάρτης, τα οικόπεδα, τα σύνορα, τα ονόματα η Βίλλα «ΝΩΝΑΚΡΙΝ» που πλέον ανήκει στον Δήμο μας!!! Στολίδι πραγματικό, χαρά για όλους τους Ζωγραφιώτες που απολαμβάνουν πολιτιστικά και άλλα δρώμενα εντός και εκτός αυτής .

Την σκυτάλη πήρε η νεότερη γενιά Ζωγραφιωτών της ίδιας ομάδας εργασίας όπως πριν 20 χρόνια:

Ο κ. Στάθης Σκαρλάτος , Τοπογράφος ΕΜΠ, μαθητής της θρυλικής τάξης του Ε1, ταύτισε ηλεκτρονικά τον πρώτο χάρτη του Δ. Ζωγράφου με την σημερινή του μορφή που μπορείτε να δείτε και να πλοηγηθείτε στην σελίδα: www.dromoizografou.tk .

Η κ. Μαρία Μαθιουδάκη, επίσης μαθήτρια της Ε1, μας μετέφερε τα συναισθήματα των παιδιών σε έναν εξαιρετικό χαιρετισμό :

«20 χρόνια πριν… ποιος να το φανταζόταν ότι εκείνη η ομαδική εργασία θα έδινε την αφορμή να ξαναβρεθούμε εδώ σήμερα…

20 χρόνια πέρασαν από τότε που ο δάσκαλός μας, ο κύριος Δημητρίου, μας ρώτησε: «Από που είστε;» κι εμείς μ’ ένα στόμα και μια φωνή απαντήσαμε όλο καμάρι: «Από το Δήμο Ζωγράφου!». «Και τι γνωρίζετε για το Δήμο σας;» ήταν η επόμενη ερώτηση. Τότε ο καθένας ξεχωριστά -ψιθυριστά σχεδόν- και μέσα απ’ τα δόντια του απάντησε: «Τίποτα…». Η απάντηση αυτή και ο τρόπος που δόθηκε, ίσως, να αποτέλεσε τελικά και το έναυσμα για να ξεκινήσει όλο αυτό το όμορφο ταξίδι.

Το καράβι, στην αρχή, ήταν η περιέργειά μας για τα τόσα πράγματα που δεν ξέραμε για τον τόπο μας και την ιστορία του. Σιγά-σιγά το καράβι έπαιρνε άλλες μορφές: η περιέργεια έγινε ομαδικότητα και δημιουργικότητα, η ομαδικότητα και η δημιουργικότητα παντρεύτηκαν με τη γνώση που σιγά-σιγά αποκτούσαμε και μας γέμιζε αυτοπεποίθηση. Όλα αυτά, τελικά, σφυρηλατήθηκαν από τη βαθιά αγάπη που θα μας ένωνε από τότε και στο εξής. Μια μεταξύ μας αγάπη, η οποία είναι πολύ δυνατή παρά τα 20 χρόνια που πέρασαν, αλλά και μια αγάπη για τον τόπο στον οποίο μεγαλώσαμε, δημιουργήσαμε και διαμορφωθήκαμε ως άνθρωποι.

Έτσι, ο τόπος αυτός έγινε το σημείο αναφοράς μας. Οι δρόμοι και οι πλατείες, εκτός από μέρη που παίζαμε όλοι μαζί και στις οποίες, μερικές φορές, γεμίζαμε με γρατζουνιές τα γόνατα από τα πεσίματα, πήραν άλλη υπόσταση. Έγιναν η πυξίδα στο ταξίδι μας.

Όλα αυτά, φυσικά, τα χρωστάμε στο δάσκαλό μας, τον κύριο Νίκο Δημητρίου, ο οποίος με απεριόριστη υπομονή και επιμονή ήταν ο καπετάνιος του καραβιού. Ενός καραβιού που, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχε για πλήρωμα παιδάκια 10 χρονών, μια ηλικία στην οποία, δύσκολα πείθεις ένα παιδί να ασχοληθεί με κάτι πειθαρχημένα, χωρίς στην πορεία να χάσει το ενδιαφέρον του.

Κοιτώντας πίσω, λοιπόν, θυμάμαι πως, όχι μόνο κανείς μας δεν έχασε το ενδιαφέρον του για το όλο εγχείρημα, αλλά, όσο περνούσε ο καιρός, ο ενθουσιασμός μας γινόταν όλο και πιο έντονος. Νιώθαμε ότι κάναμε κάτι πολύ σημαντικό και το κάναμε όλοι μαζί -όχι ο καθένας χώρια. Έτσι, γίναμε όλοι πιο φίλοι. Κυρίως, όμως, γίναμε πιο Άνθρωποι, με μεγαλύτερη συνείδηση της ιστορίας μας και με χαραγμένο, έκτοτε, μέσα μας ένα βαθύ αίσθημα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας.

Μάθαμε πως, όπως τα δέντρα, έτσι και οι άνθρωποι, για να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν θα πρέπει πρώτα απ’ όλα οι ρίζες τους να είναι δυνατές. Και το καλύτερο λίπασμα για να μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο είναι η γνώση. Κυρίως, όμως, μάθαμε, πως τα όμορφα πράγματα μόνο αν τα μοιράζεσαι έχουν σημασία.

Γι’ αυτό, λοιπόν, σ’ ευχαριστούμε δάσκαλε. Για την αφορμή, για το ταξίδι και για τις άγκυρες που μας έμαθες να βάζουμε από παιδιά.

Μακάρι, να ήταν όλοι εδώ σήμερα όπως πριν από 20 χρόνια… Νομίζω ότι θα συμφωνούσαν μαζί μου.»

Να σημειώσουμε ότι την εκδήλωσε τίμησαν εκτός από την Δήμαρχο Ζωγράφου, κ. Τίνα Καφατσάκη, που έκανε και σύντομο χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Χρήστος Κλαδευτήρας, η Αντιδήμαρχος Ζωγράφου κ. Ζουμπουλάκη –Αλεξανδρή Ευσταθία, ο πρόεδρος της ΜΑΞΙΑΔΗΖ κ. Στέφανος Γιούργας, η Πρόεδρος του Ν.Π.Π.Α. κ. Βάσω Στρακαντούνα, και πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι. Επίσης παρευρεθήκαν πολλές ιστορικές μορφές του Δήμου μας, όπως ο πρώην Δήμαρχος Ζωγράφου κ. Γιάννης Καζάκος, ο κ. Φάνης Αλεξανδρής, η κ. Γιουλίκα Λακερίδου, ο κ. Αντωνάκος, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Ζωγράφου, κ. Βασίλης Θώδας, κ. Άγης Παπακωνσταντίνου και κ. Γεώργιος Γιαννακόπουλος. Το παρών έδωσε και ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας συλλέκτης κ. Γιάννης Λάμπρου, στην κατοχή του οποίου βρίσκεται όλο το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Ζωγράφου, μαζί με τον πρώτο χάρτη του.

Θα ήθελα να τονίσω την σπουδαιότητα να μαθαίνεις τον τόπο σου και να δημιουργείς συνθήκες ιστορίας που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά μεταλαμπαδεύοντας γνώσεις και έθιμα που συντελούν στην εξέλιξη του.

Κι εδώ αξίζει να τονίσουμε την σημασία ενός μουσείου της πόλης του Ζωγράφου ή ενός αρχείου που θα μπορούν να ανατρέχουν όλοι οι πολίτες μαθαίνοντας την πόλη τους , άλλοι αναπολώντας το παρελθόν , άλλοι οραματιζόμενοι το μέλλον και πάντα με γνώμονα την καλυτέρευση σε κάθε τομέα που αφορά στην αξία της ζωής μας ως πολίτες!

Ας γίνει το βιβλίο η αφορμή να μάθουμε πως να διατηρήσουμε τα όμορφα και να βελτιώσουμε ότι μπορούμε δίνοντας προστιθέμενη αξία στην καθημερινότητα της πόλης μας .

Σε όλους τους δασκάλους , πρωταγωνιστές της γνώσης και της μετάδοσης του πνευματικού φωτός στα παιδιά του κόσμου, που επιμένουν να υπηρετούν το λειτούργημα με σεβασμό και αγάπη μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ!

Στον πάτερα μου χρωστάω το ζην στον δάσκαλον μου το ευ ζην.

Αλέξανδρος ο Μέγας, Βασιλεύς των Μακεδόνων (356-323 π.Χ)

Δήμητρα Ντουμπάρα

Πολίτης του Δήμου Ζωγράφου.

Από αριστερά Πετρόπουλος, Πιτταράς, Αλεξανδρή, Δημητρίου
Ο μαθητής της Ε1, κ. Σκαρλάτος Ευστάθιος που ταύτισε τον πρώτο χάρτη του Δήμου μας με το σήμερα.
Η μαθήτρια της Ε1, κ.Μαρία Μαθιουδάκη μας διηγείται τις αναμνήσεις της από την εργασία τους για τους δρόμους του Ζωγράφου
Οι συντελεστές της βραδιάς, μαθητές, δάσκαλοι και παρουσιαστές με την Δήμαρχο Ζωγράφου κ. Τίνα Καφατσάκη
Ο συλλέκτης κ. Γιάννης Λάμπρου, στα χέρια του οποίου βρίσκεται όλο το αρχειακό υλικό του Δήμου μας, μαζί με τον πρώτο χάρτη του Δήμου του 1908, αντίγραφο του οποίου παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, συνομιλεί με την Δήμαρχο Ζωγράφου κ. Τίνα Καφατσάκη
Οι παρουσιαστές από αριστερά Β. Πετρόπουλος, Δ. Ντουμπάρα, Κ. Πιτταράς με τον συγγραφέα, εκπαιδευτικό και δημοσιογράφο Ν. Δημητρίου

646 total views, 2 views today