epikoinonia@epikoinonia.info

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΛΙΣΙΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

Στη δημοσίευση ανακοίνωσης αναφορικά με την λειτουργία του Δημοτικού κολυμβητηρίου Ζωγράφου προχώρησε η Διοίκηση της πόλης. Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από συνάντηση που είχε η δήμαρχος Τίνα Καφατσάκη με τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού κκ. Καντιώτη και Γκρέκα, εκπρόσωπο της εταιρείας συντήρησης του κολυμβητηρίου, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι των δύο σωματείων που χρησιμοποιούν το κολυμβητήριο Ποσειδώνα και Ηλυσιακού.

 

Το παρασκήνιο

Εδώ και πολλά χρόνια η λειτουργία του κολυμβητηρίου συνεχιζόταν με μικροεπισκευές που σταδιακά απλά δεν επαρκούσαν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των βλαβών που προξενούνταν στις παλιές εγκαταστάσεις του. Μάλιστα μετά την κλοπή του ενός εκ των δύο καυστήρων το κολυμβητήριο λειτουργούσε με έναν μόνο καυστήρα. Η ανακατασκευή του εντάχθηκε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης της Περιφέρειας Αττικής, με το budget να ορίζεται στα 600.000€. Στην πρόσφατη νεροποντή βρωμιές και χώμα διείσδυσαν στην πισίνα του κολυμβητηρίου, ενώ πλημμύρισε τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα να μείνει κλειστό το κολυμβητήριο για εβδομάδες. Έκτοτε είναι κατ’ ουσίαν έρμαιο του καιρού καθότι και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού η θερμοκρασία της πισίνας για να φτάσει την απαιτούμενη τιμή των 25 βαθμών δεν φτάνει μόνο ο καυστήρας πρέπει να βοηθάει και ο καιρός.

 

Και τώρα τι

Η Διοίκηση της πόλης χωρίστηκε στα δύο αναφορικά με το τι μέλει γενέσθαι με το κολυμβητήριο. Η μία άποψη υποστήριζε το κλείσιμο του κολυμβητηρίου μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του από την περιφέρεια, ενώ η άλλη υποστήριζε τη συνέχιση της λειτουργίας του μέχρι το καλοκαίρι. Σε συνομιλία που είχαμε με μηχανικό της εταιρείας συντήρησης του κολυμβητηρίου μας είπε πως με εξαίρεση τις μέρες ακραίων καιρικών φαινομένων κρύου και παγετού το κολυμβητήριο είναι απολύτως εφικτό να λειτουργήσει με ασφάλεια μέχρι το καλοκαίρι οπότε και προβλέπεται να ξεκινήσει και το έργο ης Περιφέρειας. Εν τέλει και όπως φαίνεται από την ανακοίνωση η Διοίκηση ακολουθεί τη δεύτερη άποψη νίπτοντας παράλληλα τας χείρας της τονίζοντας πως δεν είναι σε θέση να προβλέψει κατά πόσο θα μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα. Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

 

«Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ζωγράφου συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία του Ιλίσιου κολυμβητήριου.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Δήμαρχος Τίνα Καφατσάκη, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Καντιώτης και Γκρέκας, ο εκπρόσωπος της εταιρίας συντήρησης του κολυμβητηρίου, υπηρεσιακοί παράγοντες και οι εκπρόσωποι των Αθλητικών Σωματείων κ.κ. Μπαλαμπέκος, Γέμελος, Κορελόπουλος από τον Ηλυσιακό και Κόλλιας και Ψωμιάδη από τον Ποσειδώνα .

 

Η Δήμαρχος ενημέρωσε τους συλλόγους ότι το κολυμβητήριο βρίσκεται σε οριακό σημείο λειτουργίας, γιατί πολλά χρόνια δεν έχει γίνει καμμιά ουσιαστική παρέμβαση στις ηλεκτρομηχανολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις του.

 

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες -οι χαμηλές θερμοκρασίες- επιδείνωσαν την κατάσταση με αποτέλεσμα να μείνει κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Τα δύο τελευταία χρόνια ο Δήμος Ζωγράφου προσπαθεί να κρατήσει ανοικτό το κολυμβητήριο συντηρώντας τις εγκαταστάσεις (έχει πραγματοποιήσει επισκευές και συντηρήσεις συνολικού κόστους 83.359 ευρώ) και ταυτόχρονα εξασφάλισε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής για την απαραίτητη συνολική ανακατασκευή του.

 

Οι συντηρήσεις που γίνονται είναι τεχνικά αδύνατο να αντιμετωπίσουν τα χρονίζοντα προβλήματα ειδικά του μηχανοστασίου του κολυμβητηρίου.

 

Η μόνη λύση για να εξασφαλιστεί η συνεχής λειτουργία του κολυμβητηρίου είναι η ανακατασκευή του και ιδιαίτερα των ηλεκτρομηχανολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων του.

 

Η Δήμαρχος ενημέρωσε αναλυτικά τους εκπροσώπους των Αθλητικών Σωματείων σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του έργου Ανακατασκευή Ιλίσιου Κολυμβητήριου προϋπολογισμού 600.000 ευρώ που χρηματοδοτείται και θα εκτελεστεί από την Περιφέρεια Αττικής.

 

Συνεπώς μέχρι να υλοποιηθεί το έργο της ανακατασκευής του κολυμβητηρίου, ο Δήμος Ζωγράφου θα συνεχίζει να κάνει ότι είναι τεχνικά δυνατό για να παραμείνει ανοικτό όσο αυτό είναι εφικτό.

 

Δυστυχώς η λειτουργία του κολυμβητηρίου δεν μπορεί με την υπάρχουσα κατάσταση να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα.

 

Τέλος και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, καθώς αρκετοί συνδημότες μας ερωτούν, υπενθυμίζουμε ότι το κολυμβητήριο παραχωρείται ΔΩΡΕΑΝ στους Αθλητικούς Συλλόγους χωρίς ο Δήμος να εισπράττει οποιοδήποτε ποσό από τη χρήση αυτή.

 

Όλες οι δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και επισκευών του κολυμβητηρίου καλύπτονται από το Δήμο Ζωγράφου.»

 1,439 total views,  3 views today