epikoinonia@epikoinonia.info

Εκλογές στην Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ζωγράφου | Η μητέρα των μαχών για τον έλεγχο του ανώτατου οργάνου του γονικού κινήματος

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες για τις εκλογές στην Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ζωγράφου, του ανώτερου οργάνου του γονεϊκού κινήματος σε επίπεδο δήμου. Η κάλπη θα στηθεί την Τετάρτη 29 Μαρτίου το βράδυ μετά το πέρας της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης και οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι θα έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε τέσσερα ψηφοδέλτια και το λευκό.

Τι είναι η Ένωση;

Σε περίπτωση που κάποιοι δεν γνωρίζουν η Ένωση γονέων αποτελείται από εκπροσώπους όλων των Συλλόγων Γονέων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της πόλης. Στις εκλογές των κατά τόπους Συλλόγων Γονέων εκτός από τα υπόλοιπα όργανα(ΔΣ, Εξελεκτική επιτροπή κλπ) οι γονείς καλούνται να ψηφίσουν και εκπροσώπους για την Ένωση. Ο αριθμός ανά σχολείο προκύπτει από τον αριθμό των μαθητών που εκπροσωπούνται σε κάθε εκλογική διαδικασία. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι αυτοί αποτελούν το εκλεκτορικό σώμα που μέσα από την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση ψηφίζουν για τα όργανα της Ένωσης, ήτοι το ΔΣ, την Εξελεκτική Επιτροπή και τους εκπροσώπους της σε ΔΕΠ και την Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Ελλάδος.

Με βάση τα αποτελέσματα των φετινών εκλογών στα σχολεία της πόλης, σύμφωνα με πληροφορίες, η Διοικούσα παράταξη Ανεξάρτητη Κίνηση Γονέων συγκέντρωνε μεγάλες πιθανότητες να αναδεικνυόταν εκ νέου πρώτη δύναμη.

Τα πάνω κάτω ήρθαν όταν ο απερχόμενος πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Γιάννης Μπουνάκος αποχώρησε από την παράταξη «Ανεξάρτητη Κίνηση Γονέων», της οποίας ηγείτο και δημιούργησε νέα με το όνομα «Συσπείρωση Γονέων». Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας τόνισε πως μεταξύ άλλων ανταποκρίθηκε στο αίτημα του 2ου δημοτικού σχολείου, στο Σύλλογο του οποίου ήταν πρόεδρος επί 8 έτη, προκειμένου να εκπροσωπηθεί σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Ο ίδιος θεωρεί ότι με τους μέχρι πρότινος συνοδοιπόρους του υπάρχουν περιθώρια μετεκλογικής συνεργασίας, παρά τις διαφωνίες τους όσον αφορά την πορεία και τον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης.

Ένας εκ των κύριων διεκδικητών της πρώτης θέσης παραμένει η παράταξη της «Ανεξάρτητης Κίνησης Γονέων» με άτυπη επικεφαλής τη νυν αντιπρόεδρο της Ένωσης Εύη Γεωργίου. Στη διακήρυξη της παράταξης όπου παρουσιάζονται οι στόχοι της και το όραμά της για την Ένωση λέει μεταξύ άλλων: «(…)Ο Συνδυασμός της Ανεξάρτητης Κίνησης Γονέων φιλοδοξεί  να εκφράσει όλους τους γονείς που συμμετέχουν ενεργά στις διεργασίες του γονικού κινήματος στον Δήμο μας, χωρίς αποκλεισμούς. Φιλοδοξούμε να συνθέτουμε απόψεις και όχι να επιβάλλουμε ουρανοκατέβατα προαποφασισμένα μανιφέστα «πεφωτισμένων» κομματικών φωστήρων, τόσο μέσα στον Συνδυασμό όσο και στο ΔΣ της Ένωσης (…) όλες οι διαπιστώσεις που κάναμε αυτά τα δύο χρόνια συμμετοχής μας στο ΔΣ της Ένωσης μπορούν να αποκρυσταλλωθούν σε ένα περίγραμμα αξόνων πάνω στους οποίους θα θέλαμε να λειτουργεί η Ένωση και με επίγνωση του γεγονότος ότι θα παράγουν προτάσεις που θα υποβάλλονται σε επεξεργασία από το σύνολο των γονέων.» Ενώ στις προτάσεις της παράταξης συγκαταλέγονται τα εξής:

«•         Συνεδριάσεις Διοικητικού Συμβουλίου με συζητήσεις επί της ουσίας των ζητημάτων και όχι με ακροβατικούς τακτικισμούς.

  • Επιμονή στη σύνθεση απόψεων απέναντι στους άκαμπτους δογματισμούς.
  • Συμμετοχή όλων των Αντιπροσώπων στη λειτουργία της Ένωσης, με την ενεργοποίηση ομάδων εργασίας.
  • Εξωστρεφής δράση, δημοσιοποίηση των ενεργειών και συνεχής επικοινωνία με τους Συλλόγους Γονέων και κατ’ επέκταση με όλους τους γονείς

Ήρθε η ώρα, όλοι μαζί, να οριστικοποιήσουμε την αλλαγή σελίδας στην Ένωση.»

Στην «αντίπερα όχθη» βρίσκεται η παράταξη «Αγωνιστική Ενότητα Γονέων», η παράταξη που την προηγούμενη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες, στηρίχθηκε μεταξύ άλλων και από τις δυνάμεις του ΚΚΕ. Στους κόλπους της εν λόγω παράταξης συγκεντρώθηκαν οι γονείς εκείνοι που διοικούσαν την Ένωση επί σειρά ετών. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον επικεφαλής της Σπύρο Ζούμπο μας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, ενώ στη διακήρυξή του τονίζει μεταξύ άλλων «(…)Είναι εφικτό η μήπως ουτοπικό,

–           να επιδιώκουμε τη συμμετοχή των γονιών στα συλλογικά τους όργανα ;

–           να οραματιζόμαστε μία Ένωση Γονέων, «ενοχλητική» για κάθε εξουσία, που θα έχει συνεχή παρουσία και δράση ως συνεκτικός ιστός, καθοδηγητής και αρωγός των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ζωγράφου, με άποψη που δεν θα φοβάται να την εκφράσει για όλα τα μικρά και μεγάλα θέματα απασχολούν κάθε  γονιό ;», ενώ καταλήγοντας λέει «Έχουμε την βαθιά πεποίθηση – και το υποστηρίζουμε διαχρονικά με πράξεις – ότι ούτε υπερβολικό, ούτε ουτοπικό είναι το να συνεχίζουμε να επιμένουμε στα παραπάνω στοιχειώδη, μην ενστερνιζόμενοι λογικές συμβιβασμού και ηττοπάθειας!

Η επόμενη ημέρα των εκλογών της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Ζωγράφου, θα μας βρει και πάλι δίπλα στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, αρωγούς και συνοδοιπόρους με κάθε γονιό που δεν συμβιβάζεται με το μικρότερο κακό, αλλά ονειρεύεται και απαιτεί το καλύτερο για τα παιδιά του.»

Τέλος, ως ανεξάρτητος υποψήφιος κατεβαίνει ο Ιωάννης Κούρτης.

Καθώς πλησιάζουμε στην Τετάρτη οι διεργασίες, όπως είναι φυσικό εντείνονται, ενώ αυτό που πραγματικά έχει σημασία ως προς το αποτέλεσμα είναι η κατανομή των εδρών. Αν, για παράδειγμα, κάποια παράταξη αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών ήτοι 4+ τότε θα είναι σε θέση άνετα να εκλέξει το προεδρείο που επιθυμεί. Αν όμως η πρώτη παράταξη αποσπάσει σχετική πλειοψηφία ήτοι 3 έδρες τότε θα χρειαστούν διαπραγματεύσεις και συνεργασίες με κάποια εκ των υπολοίπων παρατάξεων για την ανάδειξη του προεδρείου.

Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο στοίχημα όλων των συμμετεχόντων είναι μέσα από τη δράση και την λειτουργία του νέου ΔΣ η Ένωση να λάβει τη θέση που αρμόζει στο ανώτατο όργανο του γονεϊκού κινήματος της πόλης μας και να μπορέσει να πείσει τους γονείς για την σημασία συμμετοχής τους στα Συλλογικά τους όργανα.

592 total views, 2 views today