epikoinonia@epikoinonia.info

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Ζωγράφου με τις ψήφους της συμπολίτευσης

Με 21 ψήφους υπέρ, 5 κατά, 2 λευκά και 2 παρών εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Ζωγράφου και το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για το 2018. Υπέρ ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Διοίκησης, κατά ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ανδρέας Καραβίδας και Μάκης Μπαρμπέρης από την «Λαϊκή Συσπείρωση», η Αναστασία Μπότου από το «Ζωγράφου Ανθρώπινη πόλη», η κα Μπαρμπαλιά από το «Κίνημα στην πόλη» και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Άγης Παπακωνσταντίνου, λευκό ο Βασίλης Χασούρας από την «Συμπαράταξη δημοτών Ζωγράφου» και ο Θεόδωρος Μετικαρίδης από την «Ενωτική Δύναμη Ζωγράφου» και παρών ο επικεφαλής της μείζοντας αντιπολίτευσης Παναγιώτης Αγγελόπουλος και  Χαράλαμπος Κρανιώτης από την παράταξη «Ζωγράφου Μπροστά – Ακομμάτιστη Δημοτική Ένωση».

Από τη συνεδρίαση έλαμψαν δια της απουσίας τους τόσο ο τέως δήμαρχος Κώστας Καλλίρης όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του Μαρία Βαρσαμιδάκη και Πέτρος Μαρίνης. Η απουσία τους σχολιάστηκε από τους παρευρισκόμενους πολίτες καθότι η συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό και το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης είναι ίσως η πιο σημαντική συνεδρίαση του έτους και αν μη τι άλλο θα έπρεπε να υπάρχει κάποια εκπροσώπηση της παράταξης του τέως δημάρχου. Να επισημάνουμε πως ο τέως δήμαρχος απουσίαζε και από εξίσου σημαντικές συνεδριάσεις όπως αυτή για τα δημοτικά τέλη και το Τεχνικό Πρόγραμμα. Πάντως, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Κλαδευτήρας ο κ. Μαρίνης και ο κ. Πέττας, που επίσης απουσίαζε ήταν ασθενείς, ενώ, εκτός Αθηνών βρισκόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γρίβας.

Την εισήγηση πραγματοποίησε ο αντιδήμαρχος οικονομικών Χάρης Σταματάκης, ο οποίος αφενός επεσήμανε ότι είναι ένας ακόμα προϋπολογισμός που συντάχθηκε σε καιρό κρίσης και δεν περιέχει τις τομές που θα ήθελε η Διοίκηση, έχει γίνει όμως η καλύτερη δυνατή προσπάθεια.

Στα μεγέθη παρατηρεί κανείς το σταθερά υψηλό χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου ύψους 16.147.506,04 €. Στο συνολικό προϋπολογισμό στον οποίο τα ισοσκελισμένα ποσά εσόδων – εξόδων ανέρχονται στα 53.585.352,75€ οι επενδύσεις αφορούν μόλις το 14%.

 

Η αντιπολίτευση

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Παναγιώτης Αγγελόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων πως κατά την εκτίμησή του αυτά που τους ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν και στα πλαίσια αυτά δεν θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό αλλά ως παράταξη θα δηλώσει «παρών» με την ευχή, όπως είπε, φέτος να τα καταφέρει η Διοίκηση.

 

Σειρά προτάσεων κατέθεσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ανδρέας Καραβίδας ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως με βάση το χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου που είναι πλέον των 16 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε ο Δήμος να προβεί σε σειρά μέτρων που θα ανακούφιζαν τα λαϊκά στρώματα. Ως παράδειγμα έφερε τα τροφεία των παιδικών σταθμών που είναι μόλις 130.000€ και το κόστος για τον δήμο θα ήταν αμελητέα αν τα καταργούσε, καθώς και το πρόγραμμα Διακοπές στα σχολεία το οποίο θα μπορούσε να το χρηματοδοτήσει και να το υλοποιήσει ο Δήμος χωρίς να χρειαστεί οικονομική συμμετοχή των γονέων. Να σημειώσουμε πως ανάμεσα στους κωδικούς για μεταφορές προσώπων, που αφορά μεταφορά μαθητών σε εκδρομές κατόπιν πρότασης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» το ποσό από 30.000 διαμορφώθηκε στα 70.000.

Ο Θεόδωρος Μετικαρίδης, μίλησε για προβλήματα στις υπηρεσίες του Δήμου που χρειάζονται άμεσα παρέμβαση και αφορούν όλο το φάσμα των παρεχομένων υπηρεσιών.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Άγης Παπακωνσταντίνου στην τοποθέτησή του τόνισε ότι συνεχίζει να υπάρχει τεράστια απόκλιση ανάμεσα στις δαπάνες που προϋπολογίζονται και με αυτές που τελικά πραγματοποιούνται, γεγονός που όπως είπε καθιστά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό άνευ ουσίας.

Η κα Μπότου τόνισε πως δεν πρόκειται να δώσει άλλη ανοχή στην πολιτική της Διοίκησης που δεν ωφελεί τον Δήμο και για τον λόγο αυτό τάσσεται κατά όπως έπραξε και στο Τεχνικό Πρόγραμμα.

Πλήρως συμμορφούμενο με τις μνημονιακές πολιτικές και χωρίς όραμα για την πόλη χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό η κα Μπαρμπαλιά καταψηφίζοντάς τον.

Στο κλείσιμο της συζήτησης ο κ. Σταματάκης επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός είναι εν καιρώ κρίσης που οι επιχορηγήσεις προς τους Δήμους έχουν μειωθεί κατά 60%. Τόνισε επίσης ότι για πολλά χρόνια οι προϋπολογισμοί των Δήμων ήταν ανεξέλεγκτοι και εκτός πραγματικότητας σε αντίθεση με τώρα. Κλείνοντας επεσήμανε ότι ο ίδιος θεωρεί ελπιδοφόρο το γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλους δήμους στο ΔΣ του Ζωγράφου υπάρχει γόνιμος διάλογος και προτάσεις.

 1,075 total views,  3 views today