epikoinonia@epikoinonia.info

Αποτελέσματα εκλογών της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων | Πρώτη δύναμη η Ανεξάρτητη Κίνηση Γονέων

Η Ανεξάρτητη Κίνηση Γονέων αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ζωγράφου που διεξήχθησαν την Τετάρτη 29 Μαρτίου το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου δημοτικού, αποσπώντας σχετική πλειοψηφία με 3 από τις 7 έδρες του ΔΣ.

Προηγήθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η ανάγνωση του απολογισμού δράσης από τον απερχόμενο πρόεδρο Γιάννη Μπουνάκο. Στη συζήτηση που ακολούθησε αντιπαρατέθηκαν δύο απόψεις. Από την μία πλευρά η Αγωνιστική Ενότητα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στις παρατάξεις της Ανεξάρτητης Κίνησης Γονέων και της Συσπείρωσης Γονέων για το γεγονός ότι αφενός διέσπασαν την Ένωση κατεβάζοντας ξεχωριστό ψηφοδέλτιο το 2015 και αφετέρου για την έλλειψη οιασδήποτε ουσιαστικής δράσης μέσα σε αυτή τη διετία. Μάλιστα ο κ. Ζούμπος κατά την τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι το διασπαστικό κλίμα που διέσπειραν στην Ένωση οδήγησε τελικά και στη δική τους διάσπαση, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο κ. Μπουνάκος κατέβηκε με δικό του διασπαστικό ψηφοδέλτιο ξεχωριστά από την παράταξη με την οποία είχε εκλεγεί το 2015. Επίσης, αναφέρθηκε πως μόνος δρόμος για την Ένωση είναι να διεκδικεί μέσα από αγώνες αυτά που τα σχολεία και τα παιδιά μας δικαιούνται.

Από την άλλη πλευρά η Ανεξάρτητη Κίνηση Γονέων τόνισε την ανάγκη η Ένωση να έρθει κοντά στα σχολεία κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει πετύχει. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με δουλειά και πράξεις. Μάλιστα η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Εύη Γεωργίου καυτηριάζοντας τον κομματικό χαρακτήρα που είχε η Ένωση πριν το 2015 για δεκαετίες είπε χαρακτηριστικά ότι «εμείς κοιτούσαμε πώς θα μπορέσουμε να βάψουμε κανένα σχολείο και μαθαίνουμε πρώτα πως έπρεπε να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό».

Στις εκλογές που ξεκίνησαν αργά το βράδυ συμμετείχαν 56 γονείς από τους συνολικά 60 περίπου που αποτελούσαν το εκλεκτορικό σώμα! Από αυτούς 23 ψήφισαν την Ανεξάρτητη Κίνηση Γονέων(ΑΚΓ), 16 τη Συσπείρωση Γονέων(ΣΓ) και 15 την Αγωνιστική Ενότητα Γονέων(ΑΕΓ). Κατόπιν των αποτελεσμάτων οι έδρες μοιράστηκαν ως εξής 3 για την ΑΚΓ τις οποίες κατέλαβαν οι κκ. Εύη Γεωργίου, Χρήστος Παπαγεωργίου και Κατερίνα Κυριάκου. 2 η ΣΓ με τους κκ. Γιάννη Μπουνάκο και Γιάννη Ζευγολατάκο και 2 η ΑΕΓ με τους κκ. Σπύρο Ζούμπο και Γιώργο Βαρελά.

Από τα αποτελέσματα εξάγονται ορισμένα συμπεράσματα: πρώτον, το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις που μιλούσαν για άνετη επικράτηση της ΑΚΓ πριν τη διάσπαση ήταν σωστές καθότι, αν και στην πολιτική οι αριθμοί τείνουν να μην αθροίζονται, εντούτοις υπήρχαν πολλές πιθανότητες η ΑΚΓ να αποσπούσε τις 5 από τις 7 έδρες και έτσι οδηγούμαστε στο δεύτερο συμπέρασμα ότι δηλαδή η επιλογή του κ. Μπουνάκου να διασπάσει τη παράταξή του κατεβάζοντας νέο ψηφοδέλτιο στέρησε τη δυνατότητα αυτή από την μέχρι πρότινος παράταξή του. Τέλος, η δράση της μέχρι τώρα αντιπροέδρου του ΔΣ και πρώτη σε σταυρούς Εύη Γεωργίου αναγνωρίστηκε από το εκλεκτορικό σώμα που ανέδειξε την παράταξη της οποίας ηγούνταν ΑΚΓ πρώτη δύναμη παρά το διασπαστικό ψηφοδέλτιο του κ. Μπουνάκου. Μένει τώρα να δούμε αν από την παρούσα σύνθεση θα μπορέσει να υπάρξει η απαραίτητη σύμπνοια για την εκλογή προεδρείου. Το σίγουρο είναι πως τις επόμενες ημέρες οι παρασκηνιακές διεργασίες θα πάρουν φωτιά.

Δύο εκ των μελών της εφορευτικής επιτροπής κκ. Γεωργιάδου και Κρομμύδας

Ένταση επικράτησε προς στιγμήν κατά την έναρξη της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης όταν ο εκπρόσωπος του 4ου λυκείου Βασίλης Λάππας εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για τη γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία το σχολείο του λόγω μη ικανής συμμετοχής γονέων στις εκλογές ανάδειξης των οργάνων του δεν είχε εκπρόσωπο στην Ένωση. Ο κ. Λάππας ζήτησε μάλιστα να τεθεί το θέμα της συμμετοχής του ιδίου στη διαδικασία στο σώμα της Γενικής Συνέλευσης. Τον λόγο πήρε το μέλος του απερχόμενου ΔΣ της Ένωσης και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της παράταξης Αγωνιστική Ενότητα Σπύρος Ζούμπος, ο οποίος ως νομικός επικαλέστηκε διατάξεις του νόμου σύμφωνα με τις οποίες όταν κατά τις εκλογές των οργάνων ενός συλλόγου γονέων εκπροσωπούνται λιγότερο από το 1/3 των μαθητών του τότε το εν λόγω σχολείο δεν εκπροσωπείται στην Ένωση. Το προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης αποφάσισε το αίτημα του κ. Λάππα περί συμμετοχής του ή μη να μην τεθεί στο σώμα μιας και αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία και κατά τη γνώμη του θα έθετε σε κίνδυνο την εγκυρότητα ολόκληρης της διαδικασίας. Αποχωρώντας ο κ. Λάππας δέχτηκε μεν την απόφαση του προεδρείου ωστόσο επιφυλάχθηκε για τις περαιτέρω ενέργειές του.

1,149 total views, 4 views today