epikoinonia@epikoinonia.info

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΒΥΡΩΝΑ ♦ Ανοικτή εκδήλωση με ενδιαφέρουσες αντιπαραθέσεις

Ως «Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συνώνυμη της Δημοκρατίας» χαρακτηρίζει η δημοτική αρχή, τη δημόσια παρουσίαση του απολογισμού της, που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» -χώρο πιο φιλόξενο για τους δημότες από το δημαρχείο- στις 19 Φεβρουαρίου. Αναμφισβήτητα δόθηκε η δυνατότητα όχι μόνο στη δημοτική αρχή αλλά και στους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, στους φορείς και στους δημότες να καταθέσουν την άποψη τους. Παρόλα αυτά, η συμμετοχή των δημοτών δεν ήταν πολύ μεγάλη, και αυτό φάνηκε ιδιαίτερα τις τελευταίες ώρες της εκδήλωσης, όπου οι τελευταίοι ομιλητές –εν προκειμένω οι κ.κ. Παναγιώτης Κόνσουλας, Σταύρος Τζιορτζιώτης και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Τάσος Μαυρόπουλος– είχαν την ατυχία να απευθυνθούν σε μια αίθουσα που είχε σχεδόν αδειάσει.

Ο Δήμος προσπάθησε να ενημερώσει τους πολίτες με προσκλήσεις προς φορείς, μέσω της ιστοσελίδας του και των κοινωνικών δικτύων χωρίς να ξεχνούμε την έντυπη έκδοση του απολογισμού που μοιράστηκε σε πολύ κόσμο. Ο δήμαρχος Βύρωνα Άκης Κατωποδης απαντώντας σε κριτική του εκπροσώπου της παράταξης «Νέα Εποχή Βύρωνα – Χρήστος Γώγος» Κων/νου Ζούμπου, δήλωσε ότι η έκδοση στοίχισε στη Δημοτική Επιχείρηση 4.000 ευρώ και δεν είναι δυνατόν να κατηγορείται η δημοτική αρχή ότι ξοδεύει για την προπαγάνδα της όταν τα αντίστοιχα ποσά επί θητείας της προηγουμένης δημοτικής αρχής ήταν πολλαπλάσια.

Από αριστερά: οι αντιδήμαρχοι Γ. Μαυρίκης, Χρ. Σπυρόπουλος, Ελένη Βασιλοπούλου, ο δήμαρχος Βύρωνα Άκης Κατωπόδης και οι αντιδήμαρχοι Δημ. Κόκκαλης & Μιχ. Καραγιάννης.

 

Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης. Από αριστερά: Στ. Τζιορτζιώτης, Παν. Κόνσουλας, Παν. Πάλμος, Αλ. Σωτηρόπουλος, Μιλτ. Μπαντής, Κ. Ζούμπος και Ιουλία Κιούπη.

 

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι «Παραλάβαμε έναν Δήμο με τεράστια προβλήματα σε όλους τους τομείς. Έναν Δήμο εγκαταλελειμμένο ουσιαστικά. Χωρίς οικονομική ρευστότητα, με άδεια δηλαδή κυριολεκτικά ταμεία, με ανύπαρκτη κοινωνική πολιτική και μάλιστα την εποχή της κρίσης, με εγκαταλελειμμένη Διεύθυνση Καθαριότητας, με έναν διοικητικό οργανισμό στα όρια της κατάρρευσης(…) Παραλάβαμε έναν Δήμο που είχε στο ταμείο του μόνο 30.000 €, με την οικονομική ρευστότητα σήμερα να αγγίζει το ποσό των 3.500.000 €.(…) Στα τεχνικά έργα αντιμετωπίσαμε την ανάγκη να συντηρηθούν οι βασικές δομές της πόλης, κάτι που υλοποιήσαμε και υλοποιούμε (σχολεία – παιδικοί σταθμοί – γήπεδα – παιδικές χαρές – πεζοδρόμια – δρόμοι κλπ.), την αδυναμία της υπηρεσίας μας να ανταποκριθεί λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και την κακή οικονομική κατάσταση του δήμου καθώς τα χρέη που βρήκαμε σε έργα και σε απαλλοτριώσεις ήταν 1.700.000 ευρώ». Με τη τοποθέτηση αυτή συμφώνησε ως το δημοσιονομικό σκέλος και ο επικεφαλής της παράταξης «Βύρωνας: Καθαρή Επιλογή» Παναγιώτης Κόνσουλας: «Αυτό που παρέλαβαν και προσπάθησαν να διαχειριστούν, ειδικά το πρώτο εξάμηνο, ήταν κάτι τραγικό. Πίστευα ότι ο Δήμος θα καταρρεύσει. Τα οικονομικά του Δήμου ήταν σε πάρα πολύ κακή κατάσταση. Ναι μεν να τους κρίνουμε για ότι έχουν κάνει. Από τη στιγμή όμως που ο Δήμος έχει έρθει σε μια ισορροπία και κάνει βήματα σε μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία όπως ξέρουμε, είναι κάτι θετικό».

Ο τέως δήμαρχος Νίκος Χαρδαλιάς απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή.

Αντιδρώντας, ο τέως δήμαρχος Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η σημερινή δημοτική αρχή παρέλαβε έναν Δήμο που δεν ήταν στους 120 πρώτους Δήμους που έχουν προβλήματα οικονομικά, βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, από μια δημοτική αρχή που 12 χρόνια πριν παρέλαβε έναν Δήμο, 17ο σε χρέη. (…) Ξεχνάει η δημοτική αρχή ότι από το 2010, που διοικούσαμε, οι μνημονιακές περικοπές σε όλους τους Δήμους της χώρας, ανήλθαν σε 62% (…) Δεν μπορεί να λέει η δημοτική αρχή ότι παρέλαβε έλλειμμα 17 εκατομμύρια και αυτά να είναι μακροχρόνιες υποχρεώσεις σε βάθος εικοσαετίας. Και εμείς παραλάβαμε μακροχρόνιες υποχρεώσεις».

Αναφερόμενος στα έργα, ο Κων/νος Ζούμπος τόνισε μεταξύ άλλων: «Περνάμε από Δάφνη-Υμηττό και ζηλεύουμε το τι έχει γίνει εκεί στην παρούσα θητεία. Περνάμε από την Καισαριανή και βλέπουμε τις ανασφαλτώσεις της Περιφέρειας να έχουν τελειώσει έναν χρόνο πριν αρχίσουν οι δικές μας. Μήπως χρειάζεται στο Βύρωνα μια δημοτική αρχή προσκείμενη σε ΚΚΕ ή ΝΔ για να πάρουν μπρος κάποια πράγματα;» Ο κ. Ζούμπος υποστήριξε ότι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι σε εγκατάλειψη ενώ κατήγγειλε ότι «τον τελευταίο μήνα λειτουργούσε μόνο ένα λεωφορείο της Δημοτικής Συγκοινωνίας, περνώντας ανά μια ώρα». Όσον αφορά τις καταλήψεις δημοσίων χωρών δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα του Άλσους της Μυρακτής ώστε να μην φοβούνται οι Βυρωνιώτες ακόμα και να μπαίνουν στο πάρκο ενώ όσον αφορά τη «Λαμπηδόνα» στο πάρκο της Αγίας Τριάδας, που χαρακτήρισε «εντελώς διαφορετική περίπτωση» ζήτησε να καθιερωθεί ένα πλαίσιο νομιμοποίησης της λειτουργίας της με αποφάσεις δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για τον Βύρωνα» Μίλτος Μπαντής επέκρινε το γεγονός ότι η δημοτική αρχή επέλεξε να παρουσιάσει απολογισμό στο μέσον της θητείας της και όχι μετά από έναν χρόνο, όπως προβλέπει ο Καλλικράτης, τονίζοντας ότι αυτό θα είχε επιτρέψει τον διάλογο και την εύρεση λύσεων νωρίτερα. Επεσήμανε ότι ένα σημαντικό μέρος του απολογισμού αναφέρεται σε δράσεις που πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια στον Δήμο όπως το Παιδικό Φεστιβάλ, το Χωριό Παραγωγών κλπ. Υπογράμμισε ότι αν και η διατήρηση δράσεων των προηγουμένων διοικήσεων είναι επιθυμητή, χρειάζονται και νέες πρωτοβουλίες από τη δημοτική αρχή. Χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα της Περιφέρειας για τη χρηματοδότηση κοινωνικών δράσεων όπως Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο, συσσίτια και άλλες και πρότεινε το  Κοινωνικό Παντοπωλείο να στεγαστεί στην υπό κατάληψη «Λαμπηδόνα» του πάρκου Αγίας Τριάδας, χωρίς όμως να παρεμποδιστεί εκεί η λειτουργία του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα, καθώς προσπαθεί να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Ο επικεφαλής της «Δύναμη Ελπίδας» Βύρωνα Αλέξης Σωτηρόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στα οικονομικά, χωρίς να παραλείψει να επισημάνει ότι το πρώτο ερώτημα είναι αν βελτιώθηκε η καθημερινότητα του πολίτη (καθαριότητα, λακκούβες, παιδικές χαρές, παιδικοί σταθμοί και δημοτική συγκοινωνία): «Άκουσα τον κ. δήμαρχο να μας λέει πόσο έχουν βελτιωθεί τα οικονομικά. Το έχω ακούσει κατ’ επανάληψη τον τελευταίο καιρό και από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Πράγματι, μπορεί να έχουμε μεγαλύτερη ρευστότητα πλέον. Αυτό όμως είναι κατ’ αρχήν αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης των δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και της τριετούς περιόδου χάριτος (μέχρι τις εκλογές δηλαδή) που συμφωνήθηκε, με αντίστοιχη επιβάρυνση χρονική και τοκοχρεωλυτική. Αναγκαίο κακό; Ναι, γι’ αυτό άλλωστε αναγκαστήκαμε και το ψηφίσαμε και εμείς. Δεν είναι όμως να πανηγυρίζουμε γιατί επιβαρύνουμε τις επόμενες γενιές. Είναι επίσης αποτέλεσμα του γεγονότος ότι πριν μερικά χρόνια πληρώθηκαν στο πλαίσιο μνημονιακής υποχρέωσης πάνω από 7 εκ. ευρώ από την κεντρική εξουσία σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου και θα πληρωθούν το προσεχές έτος άλλα 3 εκ. ευρώ για τέτοιες υποχρεώσεις μας. Γιατί ο Δήμος έχει πάνω από 3,5 εκ. ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που δεν μπορεί αυτή την στιγμή να εξοφλήσει, χωρίς να συνυπολογίζουμε δικαστήρια που ακόμη δεν έχουν τελεσιδικήσει, ενώ και από τα ληξιπρόθεσμα θα υπάρξουν υποχρεώσεις, όπως π.χ. 500.000 ευρώ προς το ΤΣΜΕΔΕ που δεν μπορούν να καλυφθούν. Για να γίνει δε κατανοητό πόσο ανθηρά είναι τα οικονομικά μας και ποια είναι η ρευστότητά μας θα πω απλώς εν είδη παραδείγματος ότι επί 1,5 χρόνο ο δήμος δεν πλήρωνε όχι μόνο τη ρύθμιση που είχε με την ΕΥΔΑΠ, αλλά ούτε το ποσό για τους τρέχοντες λογαριασμούς και τελικά τα ρύθμισε όλα στον μέγιστο αριθμό δόσεων με αντίστοιχη επιβάρυνση σε προσαυξήσεις…»

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Παναγιώτης Πάλμος τόνισε ότι η δημοτική αρχή προσαρμόζει τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα στους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης, επικαλούμενη τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση: «Σχεδόν 2,5 χρόνια τώρα, δεν ακούστηκε μια φωνή διαμαρτυρίας, μια φωνή διεκδίκησης, ένας καταγγελτικός λόγος ενάντια στις περικοπές που εξαιτίας του ο Δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να καλύψει τις ανάγκες τους. (…) Διευρύνει την πρακτική της ανταπόδοσης σε υπηρεσίες και δομές του Δήμου μας βάζοντας «καπέλο» στα αθλητικά σωματεία της περιοχής για τη χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων και τροφεία στους παιδικούς σταθμούς! (…) Διαχειρίζεται την ακραία φτώχεια μέσα από διάφορες κοινωνικές δομές».

Ο Σταύρος Τζιορτζιώτης ήταν ο μοναδικός αιρετός που είχε ετοιμάσει την ομιλία του σε power point και την προέβαλε σε γιγαντοοθόνη. H κριτική του επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα, που επεσήμανε την προσαρμογή του προϋπολογισμού του Δήμου στη λογική των Μνημονίων, τάχθηκε κατά των ανταποδοτικών χρεώσεων των δημοτών και κατά των ελαστικών σχέσεων εργασίας στον Δήμο, ήταν παρεμφερής με εκείνη του κ. Πάλμου. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «Η δημοτική αρχή λέει ότι εξοικονόμησε 250.000 ευρώ το χρόνο με την αναχρηματοδότηση των δανείων από το Τ.Π.Δ. Δεν λέει όμως ότι: •Αυτό είναι μόνο για τον πρώτο χρόνο και ότι μειώνεται  σταδιακά τα επόμενα δύο και από τον τέταρτο αν η μείωση παραμείνει, θα είναι ελάχιστη. •Τα χρόνια αποπληρωμής από 19 έγιναν 25 με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό αποπληρωμής να είναι πολύ αυξημένο, όπως συμβαίνει και με τα δάνεια κεντρικής κυβέρνησης». Εξάλλου, ο κ. Τζιορτζιώτης επέκρινε την κακή κατάσταση των υποδομών και του δημοτικού φωτισμού. Αναφερόμενος στις παιδικές χαρές, δήλωσε ότι καμία δεν έχει πιστοποιηθεί για την ασφαλή λειτουργία της ενώ «από τις 60.000 ευρώ που ήταν στον προϋπολογισμό του 2016 για συντήρηση παιδ. χαρών  χρησιμοποιήθηκαν μόνο 10.000 ευρώ. (7η Αναμ. Προϋπ. Δημ. Βύρωνα)».

 743 total views,  3 views today