epikoinonia@epikoinonia.info

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Στις 31 Μαΐου με μεγάλη έκπληξη και ενώ περιμέναμε τη θέση της Διοίκησης αναφορικά με το θέμα που είχαμε αναδείξει στο προηγούμενο τεύχος, ήτοι την απευθείας ανάθεση του έργου επισκευής ζημιών της Βίλας Ζωγράφου, λάβαμε εξώδικη δήλωση όχληση και διαμαρτυρία από το Δήμο Ζωγράφου, όπως εκπροσωπείται από τη δήμαρχό του Τίνα Καφατσάκη, την οποία και δημοσιεύουμε.

 

 

«ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΟΧΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΠΑΝΤΟΣ ΝΟΜΙΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

 

Του ΝΠΔΔ με τη επωνυμία «ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ» ο οποίος εδρεύει επί της οδού Γ. Ζωγράφου αρ. 7 και εκπροσωπείται νόμιμα από τη Δήμαρχό του ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΚΑΦΑΤΣΑΚΗ

 

ΠΡΟΣ:

 

  1. Την εταιρεία με την επωνυμία «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ» που εδρεύει στην Καισαριανή επί της οδού Φορμίωνος 86,
  2. Την Γεωργία Ζαπαντιώτη Τουρλίδα, ιδιοκτήτρια  και εκδότη της εφημερίδας «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ», κάτοικο Καισαριανής, Φορμίωνος 86
  3. Τον Ανδρέα Αρβανιτάκη, Αρχισυντάκτη της εφημερίδας «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ», κάτοικο Καισαριανής, Φορμίωνος 86

 

———-

 

Περί τις αρχές του μηνός Μαϊου 2017 εγώ η νόμιμη εκπρόσωπος του Δήμου Ζωγράφου και Δήμαρχος Σταματία Καφατσάκη διαπίστωσα με τεράστια έκπληξη ότι πολλοί δημότες μας, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Ζωγράφου, συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται ενεργά στην πόλη και μέλη των πολιτικών παρατάξεων, που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο θορυβήθηκαν και ζητούσαν περαιτέρω εξηγήσεις σε σχέση με δημοσίευμα της μηνιαίας εφημερίδας που εκδίδετε, είστε ιδιοκτήτες και αρχισυντάκτες με την επωνυμία «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ» και συγκεκριμένα στο φύλλο αρ. 15 του μηνός Απριλίου 2017, που η διανομή του γίνεται κατά το μήνα Μάϊο 2017.

 

Διαμόρφωσα μάλιστα την άποψη ότι πολλοί εξ αυτών που ζητούσαν επίμονα διευκρινίσεις φαίνεται να είχαν εσφαλμένα υιοθετήσει την πληροφορία που έλαβαν από το δημοσίευμά σας ότι δήθεν στο Δήμο Ζωγράφου υπάρχει «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ» απευθείας αναθέσεων με οσμή σκανδάλου.

Δεδομένου ότι η εφημερίδα σας  διανέμεται δωρεάν σε όλη την περιφέρεια του Δήμου Ζωγράφου-αλλά και στους όμορους Δήμους Βύρωνα και Καισαριανής-, σε κεντρικά σημεία της πόλης και σε καταστήματα αυτής έσπευσα να προμηθευτώ το συγκεκριμένο φύλλο.

Αντιλαμβάνεσθε την τεράστια έκπληξή μου, τόσο εμένα προσωπικά ως δημάρχου, όσο και του συνόλου της Διοίκησης του Δήμου Ζωγράφου και των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου, όταν διάβασα στο πρωτοσέλιδο του ανωτέρω φύλλου αρ. 15 της εφημερίδας σας τον πηχιαίο τίτλο στο κέντρο του εξωφύλλου με έντονα τονισμένα και κόκκινα γράμματα

«ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ»

Και με μαύρο υπότιτλο – εν είδη σχολίου

«Παράνομες οι απευθείας αναθέσεις άνω των 20.000€. Ευτελισμός του κατεπείγοντος. Αντιπολίτευση ανύπαρκτη. Ανάθεση 85.000€»

Η Διοίκηση του Δήμου Ζωγράφου, όπως είστε σε θέση να γνωρίζετε, από τον Οκτώβριο του 2014 που ανέλαβε δια της ψήφου των πολιτών μας να υπηρετήσει τα συμφέροντά τους από τη θέση της Διοίκησης, το έπραξε πάντα με αίσθημα ευθύνης, απόλυτης διαφάνειας και πίστης στις αρχές του νόμου και της χρηστής διοίκησης και παρήγαγε με αποτελεσματικότητα έργο το οποίο αναγνωρίζεται ευρύτερα από την κοινωνία του Ζωγράφου, μη υπολογίζοντας τη σύγκρουση με συμφέροντα και κακώς εννοούμενες πρακτικές. Το συμφέρον της πόλης και των πολιτών υπήρξε πάντα ο οδηγός των ενεργειών μας και η πιστή εφαρμογή στο γράμμα του νόμου στον οποίο όλοι μας υποτασσόμεθα.

Εσείς όμως ως μια εφημερίδα που έχει το χαρακτήρα της ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Ζωγράφου, πέρα από κάθε δημοσιογραφική δεοντολογία που θα επέβαλε να παραθέσετε κατά τρόπο αντικειμενικό γεγονότα και να ζητήσετε εκ των προτέρων και τη θέση μας για καταστάσεις για τις οποίες έχουμε ίδια αντίληψη κατά την άσκηση των καθηκόντων μας, όχι μόνο προβήκατε στη δημοσιοποίηση και αναπαραγωγή σε ευρύτατο κύκλο ανθρώπων δια του εντύπου σας, μιας «είδησης» που δεν έχει καμία πραγματική και νομική βάση, αλλά υιοθετήσατε μια συγκεκριμένη άποψη παραθέτοντας και τα σύμφωνα με αυτή προσωπικά σας σχόλια επί του άρθρου το οποίο αναπτύχθηκε από το εξώφυλλο και συνεχίστηκε στη σελίδα 9 του αριθμ. Φύλλου 15 της εφημερίδας σας, ξεπερνώντας το μέτρο και την ευθύνη που επιβάλει η ιδιότητά σας ως δημοσιογράφων να ενημερώνετε με εγκυρότητα την τοπική κοινωνία. Για το γεγονός αυτό ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΟΤΑΤΑ και σας ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι επιφυλασσόμεθα παντός νομίμου δικαιώματός μας.

Συγκεκριμένα:

Στο εξώφυλλο της εφημερίδας σας που εκδίδετε με αρ. φύλλου 15 (Απρίλιος 2017) κάτω από τον παρελκυστικό και δυσφημιστικό – κατά την άποψή μας – τίτλο «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Απευθείας Αναθέσεων» και την φωτογραφία της Βίλας Ζωγράφου – που πρόσφατα, όπως γνωρίζετε πολύ καλά και το έχετε καλύψει και δημοσιογραφικά, η Διοίκηση του Δήμου μας κατόρθωσε να ανακτήσει τη νομή και την κατοχή της για να την αποδώσει απόλυτα λειτουργική προς τους δημότες μας -, παραθέτετε την άποψη της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Εργολάβων Δ.Ε. (ΠΕΔΜΗΕΔΕ) η οποία σαφώς και έχει το δικαίωμα να έχει την άποψή της και να την εκθέτει δημόσια και εσείς να την παρουσιάζετε.

Υποχρέωση όμως δικής σας είναι να εξετάζετε αν οι πληροφορίες που παρέχετε στους δημότες είναι έγκυρες και αν βασίζονται σε αληθινά γεγονότα.

Επίσης υποχρέωσή σας με βάση τις αρχές και τη δεοντολογία του επαγγέλματός σας είναι προκειμένου να παρέχετε ορθή πληροφόρηση προς τους πολίτες, να διασταυρώνετε τις πληροφορίες σας και να εκθέτετε και την άλλη άποψη σε σχέση με όσα παρουσιάζονται ως δήθεν γεγονότα. Την υποχρέωση αυτή εκ της φύσεως του λειτουργήματός σας την έχετε πολύ περισσότερο όταν αφήνεται η υπόνοια μέσω του δημοσιεύματός σας ότι η δράση ενός δημόσιου φορέα φαίνεται να είναι έκνομη.

Εσείς λοιπόν αντί να παραθέσετε την άποψη της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Εργολάβων Δ.Ε. και την αντίστοιχη απάντηση ημών, ως εμπλεκόμενων στη φερόμενη καταγγελία τους, υιοθετήσατε αβασάνιστα τις απόψεις τους και προχωρήσατε  με εκτενή σχόλια του συντάκτη του άρθρου σας- τα οποία πέρα από το γεγονός, ότι στερούνται αλήθειας, αποτελούν και συκοφάντηση του Δήμου και των υπηρεσιών του σε σχέση με ο χειρισμό της μίας και μοναδικής ανάθεσης έργου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για την αποκατάσταση των ζημιών στη Βίλα Ζωγράφου.

Άραγε ποια η σκοπιμότητα της χρήσης του τίτλου «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Απευθείας Αναθέσεων» στο εξώφυλλο της εφημερίδας σας όταν ακόμα και στην ανάπτυξη του άρθρου σας αναφέρεστε για μία μόνο απευθείας ανάθεση;

Αναζητήσατε τη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Δήμου Ζωγράφου και δεν τη βρήκατε;

Σας ενημερώνουμε ότι υπήρχε. Διότι εμείς τηρούμε πιστά όσα ο νόμος ορίζει.

Αντί λοιπόν να ενημερωθείτε για το αν υπήρχε Γνωμοδότηση Νομικού Συμβούλου. Αντί να εξετάσετε το θεσμικό πλαίσιο του Ν. 4412/2016 που εφαρμόζεται στις περιπτώσεις των δημοσίων συμβάσεων στην παρούσα φάση. Αντί να αναζητήσετε και να βρείτε ότι τόσο με το παρόν όσο και με το προγενέστερο θεσμικό πλαίσιο προβλέπονταν η ανάθεση έργου για περιπτώσεις που κατά τη διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης κρίνεται ότι υπάρχει λόγος κατεπείγοντος για να προσφύγει σε αυτή τη διαδικασία. Αντί να πληροφορηθείτε ότι η ίδια η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αποφάσισε προς τούτο. Αντί να διερευνήσετε τις διαδικασίες ελέγχου τήρησης της νομιμότητας στις οποίες υπόκειται η όποια απόφασή μας από την ιεραρχικώς προϊσταμένη μας Αρχή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εσείς προτιμήσατε να παρουσιάσετε τα ψεύδη και τις συκοφαντίες ως γεγονότα αληθή με τον αντίστοιχο εκ μέρους σας σχολιασμό.

Δεν αναζητήσατε καν το καταγεγραμμένο σκεπτικό της άποψης μειοψηφούντος Δημοτικού Συμβούλου προκειμένου να διαπιστώσετε ότι δεν αμφισβήτησε τη νομιμότητα των ενεργειών της Οικονομικής Επιτροπής και της Απόφασης της Δημάρχου.

Προβήκατε σε κρίσεις, σχόλια και χαρακτηρισμούς, χωρίς παράθεση αντικειμενικών και αδιάσειστων πληροφοριών.

 

Επειδή

 

  • ο τίτλος και το δημοσίευμα του αριθμ. 15 φύλλου της εφημερίδας σας είναι καθ’ ολοκληρίαν αναληθές και συκοφαντικό και επιχειρεί να παρουσιάσει  την Διοίκηση του Δήμου Ζωγράφου ότι λειτουργεί έκνομα και καταχρηστικά

 

  • από την κυκλοφορία του ανωτέρω δημοσιεύματος που είναι στο σύνολό του αναληθές, το οποίο ήταν σε γνώση ή σε υπαίτια άγνοια από τον άγνωστο σε μένα συντάκτη του, από τη νόμιμη εκπρόσωπο – ιδιοκτήτρια της εφημερίδας σας, τον υπεύθυνο έκδοσης και τον διευθυντή σύνταξής της, υπέστην ηθική βλάβη για την ικανοποίηση της οποίας επιφυλασσόμεθα παντός νομίμου δικαιώματός μας

 

  • η ενέργειά σας με όσα αναπτύξαμε ανωτέρω πληροί την αντικειμενική και υποκειμενική του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του τύπου διότι παρουσιάζει σε ένα ευρύτατο κύκλο προσώπων ψευδή γεγονότα και αφήνετε να εννοηθεί ότι η Διοίκηση του Δήμου και οι υπηρεσίες του λειτουργούν παράνομα και παραπλανάτε έτσι την κοινή γνώμη και μας προκαλείται ανυπολόγιστη ηθική βλάβη.

 

Επειδή από τη θέση που μας εμπιστεύτηκαν οι δημότες μας οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε μέχρι κεραίας το δημόσιο συμφέρον των πολιτών και το θεσμό του Δήμου Ζωγράφου, τον οποίο με αίσθηση ευθύνης και πίστης στο νόμο υπηρετούμε καθημερινά.

 

Με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας, σας ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΟΤΑΤΑ και προ πάσης νόμιμης ενέργειάς μας

 

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ

 

Όπως στο αμέσως επόμενο τεύχος της εφημερίδας σας, ήτοι το τεύχος αρ. 16, στην ίδια σελίδα, ήτοι στο εξώφυλλο και στο εσωτερικό της εφημερίδας σας, και με την ίδια έκταση αν δημοσιεύσετε το κείμενο – απάντησή μας που αποκρούει όσα συκοφαντικά αναφέρατε για εμάς και αποτελεί αναπόσπαστο περιεχόμενο της παρούσας.

 

Σας καλούμε επίσης όπως παραλείψετε παρόμοιες ενέργειές σας στο μέλλον και όπως συμμορφωθείτε άμεσα στο αίτημά μας προκειμένου να μην εμπλακούμε σε δικαστικούς αγώνες που θα σας επιβαρύνουν οικονομικά.

 

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς αυτούς που απευθύνεται, αντιγράφοντας την ολόκληρη στην έκθεση επίδοσης του.

 

Ζωγράφου 30-05-2017

Η εξωδίκως Δηλούσα, Οχλούσα και Διαμαρτυρόμενη

Η Δήμαρχος

ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΚΑΦΑΤΣΑΚΗ»

 

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ «Ε»: Από την πλευράς μας να σημειώσουμε πως σε επικοινωνία που είχαμε με τη δήμαρχο Ζωγράφου προ ημερών είχε ζητηθεί από την πλευρά μας η θέση της Διοίκησης στο θέμα του προηγούμενου τεύχους. Με έκπληξη αντί απάντησης λάβαμε το παρόν εξώδικο. Να ξεκαθαρίσουμε πως ως εφημερίδα ουδέποτε βάλαμε στόχο την υπόληψη και την αξιοπρέπεια κανενός.

Θα θέλαμε, όμως, να τονίσουμε πως έχοντας πλήρη αίσθηση της ευθύνης και του ρόλου μας θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα καλώς κείμενα αλλά και να στηλιτεύουμε τα κακώς από όπου και αν προέρχονται αδιαφορώντας αν αυτό ενοχλεί, όπως άλλωστε κάναμε ανελλιπώς μέχρι τώρα.

Τέλος, θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα μας αποσταλεί, όπως άλλωστε ζητήσαμε, μία πιο αναλυτική απάντηση, αυτή τη φορά χωρίς την μεσολάβηση δικαστικού επιμελητή.

 964 total views,  6 views today