Ανδρέας Καραβίδας, επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου “…πολιτική απόφαση που να σταματάει εδώ και τώρα τις κατασχέσεις σε μικροοφειλέτες και επαγγελματίες”

 

Ο Ανδρέας Καραβίδας μιλάει για το φλέγον ζήτημα των κατασχέσεων σε λογαριασμούς πολιτών και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

 Κ. Καραβίδα φέρατε πρώτος στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα των κατασχέσεων καταγγέλλοντας τη Διοίκηση του Δήμου για πάνω από 700 κατασχέσεις σε λογαριασμούς συμπολιτών μας. Πώς απαντάτε στις αιτιάσεις της διοίκησης ότι έκανε ο,τι περνούσε από το χέρι της για να διευκολύνει τους οφειλέτες;

Κ. Αρβανιτάκη βαδίζουμε ήδη στον 4ο χρόνο της διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ στο Ζωγράφου και πλέον θεωρούμε ότι έχει γίνει σαφές ότι η Διοίκηση της κας Καφατσάκη ακολουθεί κατά γράμμα την κυβερνητική πολιτική. Το ίδιο έκανε και συνεχίζει να κάνει όσον αφορά τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις λογαριασμών συμπολιτών μας.

Η κυβέρνηση εναπόθεσε στους δήμους, μέσα από τους νόμους της, τη δυνατότητα να προβαίνουν στις κατασχέσεις λογαριασμών οφειλετών τους προκειμένου να μαζευτούν έσοδα. Άρα οι αιτιάσεις που έφεραν στο ΔΣ ότι ενημέρωσαν τους πολίτες να προβούν σε ρύθμιση των οφειλών τους και ότι έκανε ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν, αποκαλύπτεται ότι είναι ένα μεγάλο ψέμα. Εκατοντάδες συμπολίτες μας βρέθηκαν προ εκπλήξεως τις ημέρες των χριστουγέννων βλέποντας τους λογαριασμούς τους να έχουν κατασχεθεί με την υπογραφή του Δήμου Ζωγράφου σε αυτό. Επομένως, δεν μιλάμε για διευκόλυνση των συμπολιτών μας αλλά διευκόλυνση της κυβέρνησης να περάσει τους νόμους της πάντα με τρόπο ώστε το αποτέλεσμα αυτό να βαίνει προς όφελος βέβαια του μεγάλου κεφαλαίου. Θεωρούμε ότι αυτό είναι άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα όλων αυτών που έχουμε δει να ψηφίζονται σαν αποφάσεις στο ΔΣ Ζωγράφου. Το σίγουρο είναι ότι καμία σχέση δεν έχουν με προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

Η Διοίκηση στην πρόταση σας να δοθεί εντέλλεσθαι στις υπηρεσίες του Δήμου απάντησε ότι δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα καθότι ο ταμίας είναι υπόλογος απευθείας στη γενική γραμματεία εσόδων. Εσείς πώς πιστεύετε ότι μπορεί να κινηθεί το δημοτικό συμβούλιο ώστε να εμποδίσει στην πράξη τις κατασχέσεις;

Αυτό κ. Αρβανιτάκη είναι ένα μεγάλο ψέμα. Σίγουρα οι δικλείδες και οι κατευθύνσεις του νόμου είναι τέτοιες που πετούν το μπαλάκι στους εργαζόμενους. Εκεί ακριβώς είναι και η θέση, την οποία ήδη από τον Απρίλιο είχαμε με εισήγησή μας φέρει στο ΔΣ για να ληφθεί σχετική απόφαση. Το σχέδιο απόφασης που είχαμε καταθέσει στο ΔΣ τον Απρίλη 2017 αναδείκνυε την ανάγκη, δίπλα στην καταγγελία των κυβερνητικών μέτρων που απελευθερώνουν πλειστηριασμούς για τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων όπως έλεγαν οι κυβερνώντες καλούσαμε και καλούμε ακόμα το ΔΣ της πόλης να πάρει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι υπηρεσίες του Δήμου να μην προβούν σε καμία κατάσχεση σε λογαριασμούς μικροοφειλετών και εν γένει αναγκαστικών μέτρων όπως επιτάσσει το αντιλαϊκό πλαίσιο λειτουργίας του δήμου. Θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι το εντέλεσθαι σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου θα ήταν αυτό που θα έδινε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες και θα οδηγούσε στο να μην έχουμε αυτές τις εξελίξεις. Να σημειώσουμε ότι στην ενέργεια αυτή έχουν προβεί και μια σειρά δημοτικών συμβουλίων στη χώρα. Η διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ του Δήμου ούτε αυτό δεν κάνει δείχνοντας έτσι την πλήρη ταύτισή της με την κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι οι δημότες είναι αυτοί που θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Είναι όμως ανάγκη να σταματήσει εδώ και τώρα η κατάσχεση σε λογαριασμούς μικροφειλετών. Άμεσα το ΔΣ να πάρει πολιτική απόφαση που να σταματάει εδώ και τώρα τις κατασχέσεις σε μικροοφειλέτες και επαγγελματίες της πόλης να στραφούν αποκλειστικά κατά των μεγαλοοφειλετών, οι οποίοι συνήθως μέσα από διάφορες ρυθμίσεις την σκαπουλάρουν. Η γνώμη μας είναι ότι και οι δημότες πρέπει να απαιτήσουν να προστατευτεί πλήρως η πρώτη και δεύτερη κατοικία να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί, να καταργηθούν οι άδικοι φόροι των λαϊκών στρωμάτων, να καταργηθεί το αντιδραστικό και αντιλαϊκό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ. Οι ανάγκες τους να καλυφθούν με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και να καταργηθεί η ανταποδοτικότητα. Αυτό θεωρούμε ότι είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ένα ΔΣ για να στηρίξει τον λαό στις δύσκολες ώρες που περνάει.

Θα θέλατε να δηλώσετε κάτι άλλο επί του θέματος;

Το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τη Διοίκηση θα έρθει στο ΔΣ θέμα το οποίο θα είναι προϊόν διαβούλευσης μιας διαπαραταξιακής επιτροπής που συναντήθηκε για να ονομάσει τον δήμο μας Δήμο Προστατευμένης Κατοικίας. Θέλουμε να δηλώσουμε ότι τέτοιου είδους επιτροπές και τέτοιου είδους «βαφτίσια» από αυτούς που στην πράξη προβαίνουν σε κατασχέσεις όπως είναι ο Ζωγράφου, δίνει άλλοθι σε μια πολιτική που αυτή τη στιγμή πραγματικά κολλάει στη γωνία τους εργαζόμενους. Οι δημότες να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και να μην ξεγελιούνται από όμορφα λόγια χωρίς αντίκρισμα.

Οργάνωση και αγώνας απαιτείται ώστε να γίνει πράξη το σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

910 total views, 4 views today