Οδοιπορικό στο 4ο Δημοτικό σχολείο Ζωγράφου

      Comments Off on Οδοιπορικό στο 4ο Δημοτικό σχολείο Ζωγράφου

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας στα σχολεία της πόλης μας βρεθήκαμε λίγο «εκτός Ζωγράφου» στο όμορφο Γουδή. Παρότι μέρος του Δήμου Ζωγράφου το Γουδή αποτελεί ξεχωριστή συνοικία με τα καλά της και τα κακά της. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που οι κάτοικοι παραπονιούνται ότι οι του Ζωγράφου τους έχουν «ξεχάσει» σε ό,τι αφορά την υλικοτεχνική υποδομή και ανάπτυξη.

 

Εκεί λοιπόν ανάμεσα στο στρατόπεδο «Ν. Ζορμπά» και το πάρκο Γουδή βρίσκεται το 4ο δημοτικό σχολείο. Μπαίνοντας μέσα αντιλαμβάνεσαι ότι κάποιοι έχουν φροντίσει το κτίριο. Είναι εμφανές ότι είναι αρκετά παλιό όμως παράλληλα φαίνεται καλοδιατηρημένο. Στο εσωτερικό του σχολείου μας περιμένει ο επί 10 χρόνια διευθυντής του Κωνσταντίνος Πιτταράς. Ο κ. Πιτταράς μας μίλησε για το σχολείο, τις δράσεις που έχει υλοποιήσει σε θέματα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου καθώς και τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει.

Κ. Πιτταράς

Κ. Πιτταρά είστε ικανοποιημένος από την  κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το σχολείο του οποίου είστε διευθυντής; Η ερώτηση αφορά τόσο το κτιριακό όσο και το λειτουργικό σκέλος.

Κύριε Αρβανιτάκη. Θα ήθελα καταρχήν να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα, που δίνετε με την εφημερίδα σας,  στο σχολείο μας να παρουσιαστεί στο ευρύτερο κοινό του Ζωγράφου.

Για το θέμα του κτηριακού που με ρωτάτε θα ήθελα να σας αναφέρω τα παρακάτω:

  1. Το κτήριο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου έχει κατασκευαστεί τα έτη 1979 με 1980. Συμπληρώνει περίπου 40 χρόνια με αποτέλεσμα να χρήζει συνεχώς εκτεταμένες συντηρήσεις και επισκευές. Το σύστημα θέρμανσης καθώς  και τα φωτιστικά σώματα στις αίθουσες είναι ενεργοβόρα και αναποτελεσματικά, παρουσιάζοντας συχνές βλάβες.
  2. Τα μωσαϊκά σε αίθουσες και κυρίως σε διαδρόμους και κοινόχρηστους χώρους είναι σε κακή κατάσταση. Το ίδιο και το δάπεδο του προαυλίου.
  3. Το σχολείο ξοδεύει ένα πολύ μεγάλο μέρος της επιχορήγησης που παίρνει, για να κρατήσει το κτήριο σε μια ικανοποιητική κατάσταση. Αυτό οδηγεί σε αιματηρές οικονομίες, επιβάρυνση των γονέων των μαθητών, αλλά και ελλείψεις σε εξοπλισμό.
  4. Μεγάλο πρόβλημα για το σχολείο μας είναι η έλλειψη αίθουσας εκδηλώσεων. Λίγοι γνωρίζουν ότι το διπλανό μας 5ο Γυμνάσιο Ζωγράφου στεγάζεται σε πτέρυγα που χτίστηκε για το σχολείο μας. Δόθηκε όμως για να δημιουργηθεί το Γυμνάσιο και το Δημοτικό έμεινε χωρίς αίθουσα εκδηλώσεων. Για τις γιορτές μας χρησιμοποιούμε αναγκαστικά την αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου Γυμνασίου, αλλά υπάρχει δυσκολία στις μετακινήσεις καθώς και στη χρήση της αίθουσας σε καθημερινές δραστηριότητες.
  5. Στο σχολείο μας συστεγάζονται το 4ο Νηπιαγωγείο Ζωγράφου και το 17ο Νηπιαγωγείο Ζωγράφου. Αυτό δημιουργεί προβλήματα αφού η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης είναι διαφορετικές για το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο. Επίσης την ώρα που τα νήπια κάνουν διάλειμμα 2 ή 3 τμήματα του Δημοτικού κάνουν Γυμναστική στον ίδιο χώρο. Μα τα νηπιαγωγεία υπάρχει άριστη σχέση και επικοινωνία και όλοι ελπίζουμε να δημιουργηθούν από το Δήμο Ζωγράφου και τον τέως ΟΣΚ  κατάλληλα κτήρια για τα νήπια, ώστε να μπορέσουν να μεταφερθούν τα νηπιαγωγεία.
  6. Το φετινό σχολικό έτος λειτουργούμε με 16 τμήματα εξαντλώντας όλες τις διαθέσιμες αίθουσες, ακόμα και μια μικρή που την είχαμε βοηθητική για πολλά χρόνια. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς αποφοιτούν από την Έκτη δύο τμήματα. Αν εγγραφούν για το επόμενο σχολικό έτος στην Α΄ τάξη περισσότεροι από 50 μαθητές, θα βρεθούμε σε αδυναμία στέγασης των τμημάτων και θα οδηγηθούμε σε λύσεις που δεν θέλουμε όπως είναι οι υποχρεωτικές μετεγγραφές.

Για το λειτουργικό κομμάτι που ρωτάτε θα ήθελα να τονίσω ότι όλο οι εκπαιδευτικοί του σχολείου παλεύουν, σε δύσκολες πιστεύω συνθήκες, να κρατήσουν ψηλά το επίπεδο της εκπαίδευσης που προσφέρει το σχολείο μας.  Αυτό πιστεύω αναγνωρίζεται από όλους τους γονείς οι οποίοι προσφέρουν ό,τι μπορούν στο σχολείο. Υπάρχει άριστη συνεργασία διευθυντή – εκπαιδευτικών και Συλλόγου Γονέων  και Κηδεμόνων.

 

Υπάρχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς; Το ολοήμερο λειτουργεί κανονικά;

Τα προηγούμενα χρόνια ξεκινούσαμε από την επόμενη του Αγιασμού μέρα με πλήρες πρόγραμμα σε πρωινό και ολοήμερο. Τη φετινή σχολική χρονιά ξεκινήσαμε με ελλείψεις εκπαιδευτικού Εικαστικών και Γυμναστικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να λειτουργήσουμε μόνο το πρωινό πρόγραμμα ως την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου. Από τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, με την τοποθέτηση εκπαιδευτικού Γυμναστικής,  λειτουργήσαμε το Ολοήμερο Πρόγραμμα ως τις 15.00. Αυτό κράτησε ως τέλος Οκτωβρίου, οπότε και τοποθετήθηκε εκπαιδευτικός Εικαστικών με αποτέλεσμα από αρχές Νοεμβρίου να λειτουργούμε με πλήρες πρόγραμμα. Κάποιοι γονείς είχαν δικαιολογημένα παράπονα για την καθυστέρηση έναρξης της  λειτουργίας του Ολοήμερου, αλλά όπως γνωρίζετε ο διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου φροντίζουν να καλύπτουν όλοι οι εκπαιδευτικοί το ωράριό τους. Ποτέ δεν ήταν υπεύθυνοι για διορισμούς, μεταθέσεις, αποσπάσεις κλπ.

 

Η χρηματοδότηση από πλευρά κράτους επαρκεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αναγκών του σχολείου; Αν όχι πώς αντιμετωπίζετε αυτές της ανάγκες;

Η χρηματοδότηση το σχολείου μας, όπως και όλων των σχολείων είναι ανεπαρκής. Να φανταστείτε ότι το σχολείο χρηματοδοτείται  και διαχειρίζεται σήμερα το 1/8 των χρημάτων που έπαιρνε πριν 10 χρόνια. Οι ανάγκες αντίθετα είναι αυξημένες και σε εξοπλισμό και σε κτηριακές συντηρήσεις και αποκαταστάσεις βλαβών.

Όπως προανέφερα οι οικονομικές δυσκολίες οδηγούν σε αιματηρές οικονομίες, συνεχή αναζήτηση φθηνότερων αναλώσιμων, καθαριστικών, χαρτικών κλπ. Αλλά και σε επιβάρυνση σε κάποιες περιπτώσεις των γονέων, που προς τιμή τους δέχονται να καλύψουν κάποιες δαπάνες, προκειμένου να κρατηθεί υψηλό το επίπεδο εκπαίδευσης του σχολείου. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων προσφέρει τα τελευταία χρόνια εξοπλισμό απαραίτητο για το σχολείο μας (διαδραστικούς πίνακες, υπολογιστές, προβολείς κλπ) Αρκετά πράγματα έχουν γίνει στο σχολείο με βοήθεια – χορηγία επιχειρήσεων, αλλά και με προσωπική εργασία εκπαιδευτικών και γονέων του σχολείου.

 

Υπάρχει μέριμνα στο σχολείο για μαθητές που αντιμετωπίζουν οικονομική αδυναμία σε ό,τι αφορά τη σίτισή της κλπ;

Το σχολείο μας είναι από τα πρώτα που έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά στην οικονομική κρίση και στις επιπτώσεις της στις οικογένειες των μαθητών μας. Με έσοδα από τα χριστουγεννιάτικα και πασχαλινά παζάρια, αλλά και τη βοήθεια καταστημάτων της περιοχής Γουδή, βοηθήσαμε και βοηθούμε οικογένειες μαθητών του σχολείου που έχουν μεγάλη οικονομική δυσκολία. Η μορφή της βοήθειας έχει τη μορφή της προσφοράς δωροεπιταγών, κάλυψης ιατρικών δαπανών, κάλυψη δαπάνης επισκέψεων των μαθητών, καθημερινή προσφορά από το σχολικό κυλικείο, αγορά σχολικών, αναλωσίμων κλπ. Σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Αποστολή φροντίζουμε οι οικογένειες που πληρούν τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια να παίρνουν κιβώτια με τρόφιμα.

Ένα πολύ καλό πρόγραμμα, που εφαρμόστηκε στο σχολείο μας μέσω του Δήμου Ζωγράφου, ήταν η παροχή έτοιμου γεύματος σε περίπου 20 μαθητές του σχολείου. Δυστυχώς το πρόγραμμα σταμάτησε, λόγω δυσκολιών στους διαγωνισμούς  προμήθειας τροφίμων από το Δήμο Ζωγράφου. Ελπίζουμε να ξεκινήσει πάλι!

Θα ήθελα να αναφέρω ότι σε όλες μας τις δράσεις αλληλεγγύης είχαμε συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους του γονείς του σχολείου  μας και το Σύλλογο Κρητών Ζωγράφου «Ο Καζαντζάκης», ο πρόεδρος του οποίου κ. Φώτης Νταουντάκης ήταν αυτός που άναψε την πρώτη σπίθα για να διοργανώσουμε εκδηλώσεις αλληλεγγύης.

 

Είστε ευχαριστημένος από την αντιμετώπιση της Διοίκησης του Δήμου σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των κτιριακών και των αναγκών του σχολείου που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της;

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Σίγουρα πολλά πράγματα έχουν βελτιωθεί σε σχέση με πριν 10 χρόνια που πρωτοανέλαβα διευθυντής στο σχολείο αυτό. Ελπίζω κάποτε τα σχολεία μας να αποκτήσουν μόνιμο συντηρητή και οι τεχνικές υπηρεσίες να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό για να προσφέρουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών των σχολείων. Τώρα ουσιαστικά προσφέρουν μόνο αντιμετώπιση βλαβών. Και αυτή με έξοδα υλικών από τα ελάχιστα τα δικά μας. Ο δήμος Ζωγράφου πιστεύω πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα στα θέματα της στέγασης των Νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών της περιοχής Γουδή, της έλλειψης αθλητικών χώρων αλλά και της διεκδίκησης χώρων από το γειτονικό μας Στρατόπεδο.

 

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι αναφορικά με το 4ο Δημοτικό;

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου είναι ένα σχολείο με ιστορία μεγαλύτερη των 50 ετών. Το 2014 συγχωνεύτηκε με το συστεγαζόμενο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου. Έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια πολλά στην εκπαίδευση των μαθητών της περιοχής. Για να συνεχίσει όμως να προσφέρει χρειάζεται την ουσιαστική στήριξη όλων των εμπλεκόμενων. Οι εποχές έχουν αλλάξει και η απαίτηση για ποιοτική εκπαίδευση σε ένα κατάλληλο περιβάλλον είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Δε θέλουμε άλλα ευχολόγια, σχεδιασμούς που δεν πραγματοποιούνται, γιορτές και πανηγύρια. Ουσία θέλουμε για να έχουν τα παιδιά μας το σχολείο που αξίζουν!

 

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Δημοτικού

Επισκεπτόμενος το χώρο του σχολείου Σάββατο πρωί ήρθα σε επαφή με τα μέλη του Συλλόγου Γονέων που εκείνη την ώρα είχαν ανοιχτό το σχολείο προκειμένου τα παιδιά να απολαύσουν τις δραστηριότητές τους όπως κάθε Σάββατο.

Συζητώντας περιδιαβήκαμε τους διαδρόμους του σχολείου. Ήταν σα να μπαίνεις σε άλλον κόσμο, τόσο ο πάνω όροφος όσο και το ισόγειο ήταν πλήρως ζωγραφισμένοι. Στο ισόγειο ερχόσουν σε επαφή με τις αξιαγάπητες φατσούλες μικρών παιδιών, διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων να τρέχουν και να παίζουν, ενώ στον όροφο συναντούσες εικόνες από την Ελληνική μυθολογία, τους θεούς του Ολύμπου κλπ. Όπως με πληροφόρησαν τα μέλη του Συλλόγου το έργο αυτό ήταν μία πρωτοβουλία που ανέλαβε η δασκάλα εικαστικών των δραστηριοτήτων Γιοβάνα Πρασίνου σε συνεργασία με τον γονέα Θύμιο Ψεβεδούρο, με τον οποίο δαπάνησαν στο χώρο ατελείωτες ώρες προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το εκθαμβωτικό αποτέλεσμα. Στο έργο τους βοήθησαν και άλλοι γονείς αλλά κυρίως παιδιά, μαθητές.

Το έργο του Συλλόγου είχε και εξακολουθεί να έχει μια συνέχεια και έναν κοινό στόχο ανεξάρτητα του ποιοι αποτελούν το ΔΣ του, τα παιδιά. Μιλήσαμε με την απερχόμενη πρόεδρο Λίτσα Ψεβεδούρου, καθώς και με τη νυν πρόεδρο Λιάνα Θυμαρά – Δούναβη, οι οποίες μας είπαν ακριβώς αυτό, ότι με μεράκι και αγάπη για τα παιδιά πορεύτηκαν όλες οι διοικήσεις του Συλλόγου, ενώ αναφέρθηκαν και ευχαρίστησαν πρώην προέδρους του Συλλόγου τον Δ. Νικολακάκο, την Λίλη Αζαριάδου, που πλέον είναι και δημοτική σύμβουλος, τη Σοφία Ντάλλα, τον Δ. Λεμονιά.

Η φιλοσοφία του Συλλόγου είναι σε αγαστή πάντα συνεργασία με τον διευθυντή κ. Πιτταρά και τον Σύλλογο Διδασκόντων να προσφέρουν όσο μπορούν περισσότερα για να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Ανά τα χρόνια λοιπόν συνέβαλαν τα μέγιστα, εξασφαλίζοντας για παράδειγμα με έξοδα του Συλλόγου 2 νέα φωτοτυπικά, υπολογιστές, 3 διαδραστικούς πίνακες διδασκαλίας. Παράλληλα, πέτυχαν την ανακαίνιση των τουαλετών σε συνεργασία με τον Δήμο Ζωγράφου.

Δυστυχώς, όπως όλα τα σχολεία έτσι και το 4ο αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία εν πολλοίς ανέφερε στη συνέντευξή του και ο διευθυντής του σχολείου κ. Πιτταράς. Ο Σύλλογος εστιάζεται κυρίως στην έλλειψη χώρων, για παράδειγμα δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για την λειτουργία αίθουσας σίτισης. Επίσης, όπως μας είπαν υπάρχει πρόβλημα με τον εσωτερικό φωτισμό και την ολισθηρότητα του προαυλίου.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ο Σύλλογος Γονέων δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά του σχολείου να συμμετέχουν σε αυτές έναντι μικρού αντιτίμου. Στις δραστηριότητες περιλαμβάνονται:

 

Θεατρικό παιχνίδι, μοντέρνος χορός, παραδοσιακός χορός ανηλίκων, παραδοσιακός χορός ενηλίκων, εικαστικά, σκάκι, ρομποτική, κιθάρα, ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

 

Είναι πράγματι συγκινητικό να βλέπει κανείς όλους αυτούς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς από κοινού να δίνουν χρόνο και ψυχή στο σχολείο και τα παιδιά τους ώστε να εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή καθημερινότητα για αυτά, οδηγώντας τα στο να αγαπήσουν και να πονέσουν το σχολείο τους. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σοφία Ντάλλα και Λίτσα Ψεβεδούρου

Παναγιώτης Βασταρδής, Λίτσα Ψεβεδούρου και Άννα Μπουζαλά

Γεωργία Ξενοπούλου, Τάσος Παληβογιάννης και Λιάνα Θυμαρά

620 total views, 3 views today